Fotó. flickr - Carrot cake by Roberto_Ventre
Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, szervezetünkben fontos szerepe van a retina, a bőr, a nyálkahártyák egészséges működésében, részt vesz a hormonháztartás és a sejtnövekedés szabályozásában, az immunválaszban, a csontok, a fogazat egészséges fejlődésében.
Védd a fogaidat, táplálkozz helyesen! >>
Az A-vitaminhoz állati eredetű alapanyagok fogyasztásával juthatunk hozzá, legnagyobb mértékben a máj, a halmáj, a belsőségek, a hús, a tojássárgája, a vaj, a tej, illetve a tejtermékek tartalmazzák.
Az A-vitaminnak léteznek elővitaminjai is! Érdekesség, hogy az alfa- és a béta-karotin viszont növényi nyersanyagokban találhatóak meg. Ezek az anyagok felelősek élénk narancssárga zöldségeink és gyümölcseink, mint a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack színéért, de jellemzőek a sárga és a zöld színű gyümölcsökre, zöldségekre is, mint a sárgadinnye, a spenót, a petrezselyemzöld, a salátafélék. Ezeket az elővitaminokat a szervezetünk alakítja át aktív A-vitaminná.
Bár a karotinoidok hasznosulása valamivel kedvezőtlenebb, mint az A-vitaminé, bátran fogyasszuk mind az állati eredetű alapanyagokat, mind a növényi eredetűeket, de azt tudnunk kell, hogy mindkét forma felszívódása zsiradék jelenlétében hatékonyabb.
Az A-vitamin túladagolása is lehetséges, ez különösen abban az esetben állhat elő, ha a normál, kielégítő étrendünk mellett étrend-kiegészítőket is fogyasztunk.