A szemetes alapvetően nem egy tiszta dolog, azonban ez nem jelenti azt, hogy hagyhatjuk teljesen elzülleni. Ha bizonyos dolgok kerülnek bele, bizony sokkal hamarabb ki kell vinnünk, különben több probléma is jelentkezhet. Nézzük meg, melyik élelmiszerhulladékok teszik szinte veszélyessé a szemetest.
Tojáshéj
Miután a reggeli rántottához felütöttünk pár tojást, a héjakat persze a kukába fogjuk dobni. Ilyenkor azonban nemcsak a héjak kerülnek a szemétbe, hanem a bennük maradt tojásfehérje is.
Mivel nem lehet az utolsó cseppig eltüntetni belőle a tojást, ezért a héj elkezd rohadni a szemetesben.
Sokkal jobban járunk, ha az otthoni komposztba tesszük a héjakat, persze amennyiben ilyenünk nincs, gyorsan vigyük le a tojásos szemetet, mert hamar büdös lesz.
Nyers hal vagy hús
Mind a húsról, mind a halról le kell olykor vágni bizonyos nemkívánatos részeket. Ezek pedig hol máshol landolnának, mint a kukában? Ha nem figyelünk oda, és napokig hagyjuk állni az ilyen szemetet, könnyen egy gusztustalan baktériumtelep alakulhat ki a konyhánkban.
Főtt ételmaradék
Sajnos vannak esetek, amikor a maradék étel a kukában végzi: általában akkor, ha már lejárt, és nem tudjuk megenni. Ilyenkor azonban nem érdemes a szemétbe önteni az ételt, mert ott csak kellemetlenségeket fog nekünk okozni.
Bármilyen nemű maradékot termelünk is, inkább rögtön a kinti kukába, szeméttárolóba vigyük.
Romlott tejtermék
Szintén hasonlóan járjunk el a megerjedt, megbuggyant vagy egyszerűen csak lejárt tejtermékekkel. Mivel ezek igen könnyen megpenészednek (akár a hűtőben is), a rajtuk kialakult gomba átterjedhet a szemetes többi részére is, ami büdös, és az egészségre káros is egyben.
További tanácsok, amelyekkel tiszta lehet az otthon: