Szemét nélkül is lehet

Egy amerikai gyorsétteremben minden nap a Föld Napja, hiszen sikerült elérniük, hogy egyáltalán ne termeljenek szemetet. Ráadásul ez még az árakat is lefele vitte.

Jason Vrany két éve nyitotta meg vendéglőjét Chicagóban, és azóta szinte egyáltalán nem szemetelt. A gyorsétterem azzal büszkélkedhet, hogy kiváló minőségű fogásokat szolgál fel igen előnyös áron, és a környezetet is kíméli.

Mindezt nem valamilyen különleges eljárással, hanem igen egyszerű hétköznapi praktikák segítségével éri el. Első és legfontosabb talán a komposztálás: minden természetes úton lebomló anyagtól így szabadulnak meg. Emellett az étterem sok mindent újrahasznosít és kizárólag megújuló energiaforrásokat használ. Az alapanyagokat helyi termelőktől szerzi be.

A nyitás óta eltelt két évben tehát összesen egytized köbméternél kevesebb nem komposztálható és nem újrahasznosítható hulladék gyűlt össze, ezt egy átlagos vendéglátó egység egy óra lefogása alatt kiontja magából. Ám ez a törpe mennyiség sem veszett kárba, hiszen egy helyi művész elkérte, és szobrot készített belőle.

Ha többet szeretnél megtudni erről a hétköznapi hősről, nézd meg az alábbi videót is!

(via Time, nyitókép: Flickr/Elle D.)

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...