Én azelőtt soha nem ettem virágot, na, jó egy kivétellel, de az akácot azt hiszem, minden gyerek megkóstolta legalább egyszer. Na de mi van a többi színpompás növénykével, például az orgonával vagy a rózsával?
Amikor eldöntöttem, hogy szeretnék a virágokról írni és egy kicsit mélyebben beleásni magam a témába, tettem velük egy próbát, és kipécéztem az árvácskát. Egyrészt mert most van a szezonja, másrészt mert akárhányszor meglátom, valami különös vágy fog el, hogy megegyem. Na jó, ez csak vicc, de tény, hogy kíváncsivá tett.
Korábban azt gondoltam, hogy csak dekorációs funkciót látnak el a virágok egy-egy ételben, azonban miután megkóstoltam, megdöbbentett, hogy nem csak szépek, de finomak is lehetnek. Az árvácska íze – mint korábban már említtettem – kissé csípős, talán a mentához tudnám hasonlítani. Remekül illik egy jó salátába, akár rukkolával vagy madársalátával keverve, de tehetünk hozzá egy kevés karakteres ízű retket is.
Húsvétra ideális salátaköret lehet egy jó kis füstölt sonka mellé, de a tormához is remekül illik. A húsvét ugyan még odébb van, így sonkát még nem tettem ebbe a tavaszi salátába, fürjtojást viszont igen! A látvány magáért beszélt.
Virágot enni talán furcsa, szokatlan szokás, ezért kevesen vannak, akik valóban rászánják magukat, de mindenképp érdemes kipróbálni egy-kettőt belőlük. Mindegyik íze más és más, a választék pedig igen széles!
Egy virág körülbelül 90%-a vízből áll, gazdag fehérjében és ásványi anyagokban. A gasztronómiailag fejlett országokban már régóta termesztenek a fűszernövénykertekben virágokat, és rendszeresen fogyasztják is - például Franciaországban. A virágevés hagyománya egyébként japán gyökerekkel büszkélkedhet, érdekes viszont, hogy már a rómaiak is fogyasztották őket, sőt, fűszereztek is velük. Dekorációs célokra később kezdték el használni.
Salátákba, tortákon, sütemények tetején, de még egy hétköznapi szendvicsen is nagyon jól mutatnak. Ha szívesen meglepnénk családunkat vagy barátainkat valami nem hétköznapi finomsággal, mindenképp tegyünk egy virágpróbát!
A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.