Gyakorlatok, melyekkel szemünk egészséges maradhat

Normális, hogy az évek előrehaladtával a látásunk minősége változik – de néhány egyszerű gyakorlatot követve optimalizálhatjuk a szemeink egészségét.

Kétségtelen, hogy a látásunk az egyik legnagyobb kincsünk – éppen ezért érdemes mindent megtenni az egészségéért. A kor előrehaladtával pedig egyre többet és többet kell tennünk. Nézzük, mi mindenre érdemes odafigyelnünk a szemeink érdekében!

Gyakorlatok, melyekkel szemünk egészséges maradhat

Ismerjük a kockázati faktorokat!

A megfelelő felismerés és kezelés érdekében először is nem árt tudni, hogy mi minden befolyásolja a látást, illetve hogy milyen tünetekre célszerű odafigyelni.

Például: ha olyan munkát végzünk, ami miatt egész nap a számítógép képernyője előtt ülünk, akkor gyakran erőltetjük, elfárasztjuk a szemet. Hogy elkerüljük a jövőbeni problémákat, legalább 20 percenként tartsunk szüneteket, tornáztassuk, pihentessük a szemet! Emellett érdemes megfontolni egy védőszemüveg használatát is, ami kiszűri a kék fényt.

Más a helyzet, ha a napon dolgozunk, ilyenkor az UV-sugaraktól kell védenünk magunkat, de olyan állások is vannak, amelyek esetében a fizikai sérülések ellen kell bebiztosítanunk a szemeinket.

Mindezek mellett a családi kórtörténetünkről sem szabad megfeledkezni, hiszen több mint 350 olyan szembetegség létezik, amit örökletesnek tartanak. Tény, hogy a genetikánkat nem tudjuk befolyásolni, de a tünetekre hatékonyabban odafigyelhetünk, ha tudjuk, milyen kockázati csoportban vagyunk.

Ellenőriztessük!

Lehet, hogy az éves szűrővizsgálatok között a szemészet nem szokott szerepelni, pedig lényeges pont – főleg az életkor előrehaladtával. Függetlenül a családi kórtörténettől, a rendszeres szemvizsgálatok segíthetnek a problémák korai felismerésében, így a kezelés is hatásosabb lehet. 65 éves kor fölött legalább évente ajánlott elmenni egy szűrésre!

Viseljünk megfelelő szemüveget!

Már említettük, hogy a kültéren dolgozók számára mennyire fontos a szem UV-védelme egy jó napszemüveggel vagy kalappal, sapkával – de ugyanez igaz mindenki másra is, aki a szabadban tartózkodik. Az UV-sugarak ugyanis károsak a szemre és a látásra: növelik a szürkehályog és a szemrák kialakulásának kockázatát.

De a dioptriás szemüvegünkre is érdemes figyelmet fordítani: rendszeresen ellenőriztessük, hogy még mindig megfelelő-e számunkra az aktuális eszközünk!

Figyeljünk arra, mivel tápláljuk magunkat!

Természetesen nagy szerepet játszanak a külső tényezők a szem egészségében, ám nem mehetünk el szó nélkül a belső táplálás mellett sem. Fogyasszunk vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag ételeket! Fordíthatunk kiemelt figyelmet a szemre jótékony hatással bíró élelmiszerekre is – ezek nagy arányban tartalmaznak A-, E-, C-vitamint, cinket és omega-3 zsírsavakat.

Jó választás például a mandula, brokkoli, a sárgarépa, a tojás, a kivi, a leveles zöldek, a lazac és a napraforgómag – ezeket ráadásul könnyű beépíteni az étrendbe. A megfelelő táplálkozás elősegíti az egészséges vércukorszintet és a testsúlyt is, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a cukorbetegséggel összefüggő vakság 90%-a megelőzhető lenne.

Szintén érdemes búcsút inteni a rossz szokásoknak, amelyek szemkárosító hatásúak, ilyen például a dohányzás. A cigizők esetében a két legnagyobb fenyegetés a makuladegeneráció és a szürkehályog. A CDC szerint dohányzóként kétszer akkora az esélye a korral összefüggő makuladegenerációra, és kétszer-háromszor nagyobb az esély a szürkehályog kialakulására, mint a nemdohányzóknál.

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...