Gyakorlatok, melyekkel szemünk egészséges maradhat

Normális, hogy az évek előrehaladtával a látásunk minősége változik – de néhány egyszerű gyakorlatot követve optimalizálhatjuk a szemeink egészségét.

Kétségtelen, hogy a látásunk az egyik legnagyobb kincsünk – éppen ezért érdemes mindent megtenni az egészségéért. A kor előrehaladtával pedig egyre többet és többet kell tennünk. Nézzük, mi mindenre érdemes odafigyelnünk a szemeink érdekében!

Gyakorlatok, melyekkel szemünk egészséges maradhat

Ismerjük a kockázati faktorokat!

A megfelelő felismerés és kezelés érdekében először is nem árt tudni, hogy mi minden befolyásolja a látást, illetve hogy milyen tünetekre célszerű odafigyelni.

Például: ha olyan munkát végzünk, ami miatt egész nap a számítógép képernyője előtt ülünk, akkor gyakran erőltetjük, elfárasztjuk a szemet. Hogy elkerüljük a jövőbeni problémákat, legalább 20 percenként tartsunk szüneteket, tornáztassuk, pihentessük a szemet! Emellett érdemes megfontolni egy védőszemüveg használatát is, ami kiszűri a kék fényt.

Más a helyzet, ha a napon dolgozunk, ilyenkor az UV-sugaraktól kell védenünk magunkat, de olyan állások is vannak, amelyek esetében a fizikai sérülések ellen kell bebiztosítanunk a szemeinket.

Mindezek mellett a családi kórtörténetünkről sem szabad megfeledkezni, hiszen több mint 350 olyan szembetegség létezik, amit örökletesnek tartanak. Tény, hogy a genetikánkat nem tudjuk befolyásolni, de a tünetekre hatékonyabban odafigyelhetünk, ha tudjuk, milyen kockázati csoportban vagyunk.

Ellenőriztessük!

Lehet, hogy az éves szűrővizsgálatok között a szemészet nem szokott szerepelni, pedig lényeges pont – főleg az életkor előrehaladtával. Függetlenül a családi kórtörténettől, a rendszeres szemvizsgálatok segíthetnek a problémák korai felismerésében, így a kezelés is hatásosabb lehet. 65 éves kor fölött legalább évente ajánlott elmenni egy szűrésre!

Viseljünk megfelelő szemüveget!

Már említettük, hogy a kültéren dolgozók számára mennyire fontos a szem UV-védelme egy jó napszemüveggel vagy kalappal, sapkával – de ugyanez igaz mindenki másra is, aki a szabadban tartózkodik. Az UV-sugarak ugyanis károsak a szemre és a látásra: növelik a szürkehályog és a szemrák kialakulásának kockázatát.

De a dioptriás szemüvegünkre is érdemes figyelmet fordítani: rendszeresen ellenőriztessük, hogy még mindig megfelelő-e számunkra az aktuális eszközünk!

Figyeljünk arra, mivel tápláljuk magunkat!

Természetesen nagy szerepet játszanak a külső tényezők a szem egészségében, ám nem mehetünk el szó nélkül a belső táplálás mellett sem. Fogyasszunk vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag ételeket! Fordíthatunk kiemelt figyelmet a szemre jótékony hatással bíró élelmiszerekre is – ezek nagy arányban tartalmaznak A-, E-, C-vitamint, cinket és omega-3 zsírsavakat.

Jó választás például a mandula, brokkoli, a sárgarépa, a tojás, a kivi, a leveles zöldek, a lazac és a napraforgómag – ezeket ráadásul könnyű beépíteni az étrendbe. A megfelelő táplálkozás elősegíti az egészséges vércukorszintet és a testsúlyt is, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a cukorbetegséggel összefüggő vakság 90%-a megelőzhető lenne.

Szintén érdemes búcsút inteni a rossz szokásoknak, amelyek szemkárosító hatásúak, ilyen például a dohányzás. A cigizők esetében a két legnagyobb fenyegetés a makuladegeneráció és a szürkehályog. A CDC szerint dohányzóként kétszer akkora az esélye a korral összefüggő makuladegenerációra, és kétszer-háromszor nagyobb az esély a szürkehályog kialakulására, mint a nemdohányzóknál.

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...