A döntős csapatok, köztük Széll Tamás és a magyar csapat piaci bevásárlásával vette kezdetét hétfőn a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntője. A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat a piacon, ahol hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak. A magyar csapat kosarába többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, salottahagyma, sárgarépa és csicsóka került. A piacra évek óta a környékbeli őstermelők szállítják a zöldségeket. Több, mint 140 féle zöldség kapott helyet a polcokon, köztük számos, kimondottan az itteni régió kedvence.
A nemzetközi szakácsversenyen kedden és szerdán is 12-12 csapat főz.
A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt - mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.
A magyar csapat kedden tizenkettedikként, 9.50-kor kezdhetett el főzni, 14.50-kor találták a vegán ételt, 15.25-kor a húsételt.
A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűntek. Többféle savanyítást is felhasználtak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, és a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.
A magyar ételsort kedden reggel hozták csak nyilvánosságra a Magyar Bocuse d'Or Akadémia honlapján. A magyar csapat vegán tálján lesz grillezett zeller magyar szarvasgombával, savanyított erdei medvehagymával és tökmaggal, továbbá cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével. Készítettek sárgacéklát és hagymadzsemet savanyított bodzával, Tokaji furminttal, paprikával és mustármaggal is, valamint körtét petrezselyemolajban konfitálva, petrezselyemszárral. A tálon volt pirított póréhagyma fekete borssal és savanyított citrommal, roppanós gyökér és csicsókapüré, valamint dió és gombazselé, Tokaji ecet gyöngyök és savanyított répák. Mártásuk hozzá petrezselyemkrém volt, továbbá grillezett zellermártás dióval és magyar szarvasgombával.
A húsétel a kötelező bresse-i csirke volt és tenger gyümölcsei. Készítettek grillezett csirkecombot, szárnyat és belsőségeket, homárt fűszerekkel és erdei gombákkal, csirkemellmozaikot ropogós csirkebőrrel, csirkezsírral és roppanós "tölgyfalevélkékkel", folyami rákot paprikával, petrezselyemkrémmel és homárhabbal.
A köretek között megtalálható sárgacékla és hagymadzsem savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás és magyar szarvasgomba, továbbá marinált zöldborsó savanyított citrommal, mangalicasonkával és csicsókapürével, illetve céklazselé meggyecettel, sült kacsamájjal és zöldalmával, mustár- és tökmaggal, sóskavirággal.
A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni, Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat nyert meg. Széll Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt. A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember: designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.
Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.
Fontos információ lehet, hogy ez volt a Bocuse d'Or első versenynapja. Holnap további 12 ország főz, eredményhirdetés majd csak szerdán este várható.
Ezeket olvastad már?
Ezeket az ételeket főzi Széll Tamás és a magyar csapat!
Többé nem titok: ezek az ételek készülnek el a magyar csapat kezei alatt a Bocuse d'Or-on. A magyarok 9:50-kor rajtoltak, ezekben a percekben már a boxban vannak.
NosaltyNyerjen a magyar csapat plakátja, klikkelj Széll Tamásra!
Amióta magyarok versenyeznek a Bocuse d’Or-on, mindig miénk lett a legjobb plakát díja, legyen ez így idén is! Segítsük együtt győzelemre a magyar csapat versenyplakátját!
Nosalty"Olyan, mint egy festmény: nem lehet befejezni, csak abbahagyni"
Már két hét sincs háta a Bocuse d'Or lyoni döntőjéig. Széll Tamás és csapata az utolsó interjún sok érdekességbe avattak be minket a közelgő versenyről.
DacotaIntim videóban mutatja meg a magyar sztárséf, hogyan készül a...
Hangulatos és intim kisfilmben mutatkozik be a világnak Széll Tamás, a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar indulója.
Hering András(NOSALTY/MTI)