Hiány lehet az egyik kedvenc karácsonyi alapanyagunkból

Ha nem szeretnéd hűlt helyét találni a boltok polcain ennek az élelmiszernek, akkor mihamarabb vegyél belőle.

Ízesített pürék, krémek, liszt, töltött péksütemények. Ilyen sok fajta finomság készülhet a szelídgesztenyéből, ám idén olyan kevés termett, hogy félő, nem lesz belőle elegendő a kedvenc édességeinkbe, írja a HelloVidék.

Alig termett szelídgesztenye idén

Nemcsak itthon kevés a termés, hanem Európában is

A hazai termelők helyzetét az elmúlt évben a magas energiaköltségek nehezítették, idén pedig a szűkös európai termés okozhat gondot

– emeli ki a cikk.

A 2023-as év ugyanis nem kedvezett a szelídgesztenyének hazánkban és Európa főbb termővidékein (Spanyolországban, Olaszországban és Franciaország) sem. Elsősorban a virágzáskori esős idő, illetve az ezt követő nagy szárazság volt kifejezetten rossz hatással a fákra, amelyek így elvesztették a termésük egy részét.

A feldolgozott termékeket is befolyásolja a hiány

Ezenfelül Magyarországon nem túl jelentős a termelés, így az éves termésmennyiség általában 150-300 tonna között alakul. Az import pedig évente 2000-2500 tonna között mozog.

A legnagyobb hazai gesztenyefeldolgozó adatai szerint míg egy átlagos évben 1200-1500 tonna gesztenyét dolgoznak fel, az idén alig 500-600 tonna gesztenye került az üzembe

– mutat rá a cikk.

Így a kevés hazai és európai szelídgesztenye-mennyiség miatt előfordulhat, hogy kevesebb feldolgozott termék készül majd a vöröses-barnás héjú gyümölcsből. Ha tehát tejszínhabbal díszített gesztenyepürét képzeltél el a karácsonyi menü végére, akkor mielőbb szerezd be a hozzávalókat!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek