Ízesített pürék, krémek, liszt, töltött péksütemények. Ilyen sok fajta finomság készülhet a szelídgesztenyéből, ám idén olyan kevés termett, hogy félő, nem lesz belőle elegendő a kedvenc édességeinkbe, írja a HelloVidék.
Nemcsak itthon kevés a termés, hanem Európában is
A hazai termelők helyzetét az elmúlt évben a magas energiaköltségek nehezítették, idén pedig a szűkös európai termés okozhat gondot
– emeli ki a cikk.
A 2023-as év ugyanis nem kedvezett a szelídgesztenyének hazánkban és Európa főbb termővidékein (Spanyolországban, Olaszországban és Franciaország) sem. Elsősorban a virágzáskori esős idő, illetve az ezt követő nagy szárazság volt kifejezetten rossz hatással a fákra, amelyek így elvesztették a termésük egy részét.
A feldolgozott termékeket is befolyásolja a hiány
Ezenfelül Magyarországon nem túl jelentős a termelés, így az éves termésmennyiség általában 150-300 tonna között alakul. Az import pedig évente 2000-2500 tonna között mozog.
A legnagyobb hazai gesztenyefeldolgozó adatai szerint míg egy átlagos évben 1200-1500 tonna gesztenyét dolgoznak fel, az idén alig 500-600 tonna gesztenye került az üzembe
– mutat rá a cikk.
Így a kevés hazai és európai szelídgesztenye-mennyiség miatt előfordulhat, hogy kevesebb feldolgozott termék készül majd a vöröses-barnás héjú gyümölcsből. Ha tehát tejszínhabbal díszített gesztenyepürét képzeltél el a karácsonyi menü végére, akkor mielőbb szerezd be a hozzávalókat!
Még több friss hír: