A lebomló nejlonzacskó se ér semmit? – Tévhitek a hulladékgyűjtésről

Most akkor ki kell öblíteni a joghurtosdobozt, mielőtt beledobjuk a szelektívbe? És van értelme a lebomló műanyagból készült nejlonzacskóknak? Szakértő elemezte a témát.

Sokunknak jelent napi problémát, hogy egészen pontosan hogyan kell szelektíven gyűjteni a hulladékot. Az AKSD Lakossági Hulladékudvar telephelyének szakértőjének segítségével próbálta elosztani a tévhiteket a civishir.hu.

A lakosságnak nem feladata pontosan eldönteni, hogy mi újrahasznosítható és mi nem

Ki kell öblíteni a műanyagot?

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e öblíteni a joghurtos és a tejfölös poharakat, egyértelműen nem a válasz, hiszen a telephelyen úgyis ledarálják majd megmossák a darálékot.

Kimossa vagy nem mossa ki valaki, az inkább attól függ, hol tárolja és hogy viseli el az ember a szagokat, hiszen a benne maradt ételmaradék egy idő után erjedni kezd

– mondja a szakértő.

Jó a lebomló szatyor?

A válasz sajnos itt is nem, sőt, az úgynevezett ablakos zacskó újrahasznosítása sem környezetbarát.

Mi, hasznosítók úgy látjuk, hogy a lebomló szatyor öngyilkosság. Ha eldobjuk, akkor a hosszúéletű műanyag szatyorral ellentétben ugyan nem látszik majd a természetben, de mikroműanyagként ugyanúgy jelen lesz és veszélyt jelent.

Kupakgyűjtés

A szakértők szerint a műanyagkupakgyűjtés inkább csak egy kedves karitatív gesztus. Az adományozási célú gyűjtésük valószínűleg azért terjedt el, mert kicsi és sok van belőle. Igaz rá, hogy könnyen feldolgozható, de ha környezetvédelmi oldalról közelítjük meg, ha rajta hagyjuk a flakonon, akkor is ugyanahhoz a feldolgozóhoz kerül.

„Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy tescós ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet" – mondja Hájos Tibor szakértő.

Üvegek

A cél az lenne, hogy valóban üveg kerüljön az üveges tartályba, semmi másnak nincs ott helye. Az üveggyártásban a legapróbb kerámiadarab, kő vagy a kavics is kerülendő, ugyanis, mint szennyezőanyag, nagy gondot okozhat.

FONTOS!

A legjobb tanács, hogy mindegyik fajta műanyagot, fémet, papírt és üveget dobjuk a szelektív kukákba, hiszen az automata válogató gépei képesek eldönteni, hogy feldolgozható-e vagy sem. A lakosságnak nem feladata pontosan eldönteni, hogy mi újrahasznosítható és mi nem.


Még több izgalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...