Egyre nagyobb érdeklődés övezi a húspótló alapanyagokat, hiszen úgy áll, a jövőben egyre kevesebb húst fogunk enni nem csak egészségünk, de környezetünk érdekében is. Sokan igyekszünk egyre több húsmentes napot iktatni a hetünkbe, ugyanakkor odafigyelni arra is, hogy ne maradjunk kellő fehérje nélkül. A szejtán majdnem minden egészségügyi igényünket kielégítheti, ráadásul számtalan módon ízesíthető.
A szejtán a jelenlegi húspótlók közül az egyik legjobb fehérjetartalom szempontjából, ugyanis már száz grammnyi tartalmazza a napi fehérje igényünk 150 százalékát. Ez a szám magasan veri a tofut és más húspótlókat is, ezért mindenképp érdemes kipróbálnia annak, aki nem eszik húst, vagy igyekszik csökkenteni az állati eredetű ételeket a diétájában. Szénhidráttartalma meglepően alacsony, ráadásul kalória sincs benne sok.
De mi is pontosan a szejtán?
A szejtán nem más, mint búzafehérje, glutén, de állaga miatt búzahúsnak is nevezik. Nagyon egyszerű és olcsó az otthoni elkészítése, csak búzasikér, más néven szejtánpor kell hozzá. A port fűszerezhetjük ízlésünk szerint, majd vízzel kell összekeverni, míg gombóc nem lesz belőle. Az így képződött tésztát érdemes szeletekre vágni, majd vízben kifőzni. A szejtán akkor jó, ha feljön a víz felszínére. A szeleteket hagyni kell kiszáradni - innentől kezdve pedig úgy kell kezelni, mintha hús lenne, lehet belőle ragut készíteni, tölteléket, kockákra vágva pirítani, és így tovább.
Jó tudni, hogy a szejtán feldolgozott élelmiszer. Ez azt jelenti, hogy nem terem fán vagy bokron, hanem előállítják: a búzából kivonják a keményítőt, hogy csak a fehérje maradjon meg belőle, majd ezzel is tovább dolgoznak. Általában az az elv az uralkodó, hogy zömmel olyan ételeket érdemes ennünk, amelyek nem feldolgozottak, így a szejtánt is érdemes mértékkel fogyasztani.
Magában még nem elég...
Fontos azonban tudni, hogy a szejtánban található nagy mennyiségű protein nem teljes értékű, hiányzik belőle egy aminosav, ezért érdemes kiegészíteni olyan ételekkel, amelyek tartalmazzák azt, főleg akkor, ha diétázunk. A lizin nevű aminosav megvan a hüvelyesekben és az aszalt paradicsomban is, így ezekkel kiegészítve már teljes értékű lesz az étkezés.
Az a bizonyos glutén...
Mivel a szejtán tömény, száz százalék glutén, arra érzékenyek számára nem alkalmas fogyasztásra, örülhetnek viszont azok, akik allergiásak a szójára, ezért nem ehetnek tofut. Máskülönben is vannak viták akörül, mennyire egészséges vagy sem. A szejtán azok számára sem ajánlott, akik ugyan nem hivatalosan gluténérzékenyek, de bármilyen negatív tünetet érzékelnek gluténfogyasztás során, vagy más egyéb szempontból emésztési gondjaik vannak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: