Mindent a SZEJTÁNRÓL, amit még húsevőként is érdemes kipróbálnod – húsnak hinnéd, de nem az!

A szejtán vagy más néven búzahús remek húspótlóként szolgálhat, ráadásul számos módon ízesíthető. Hogyan használhatjuk fel, és mire érdemes figyelni a fogyasztásánál? Mutatjuk.

Egyre nagyobb érdeklődés övezi a húspótló alapanyagokat, hiszen úgy áll, a jövőben egyre kevesebb húst fogunk enni nem csak egészségünk, de környezetünk érdekében is. Sokan igyekszünk egyre több húsmentes napot iktatni a hetünkbe, ugyanakkor odafigyelni arra is, hogy ne maradjunk kellő fehérje nélkül. A szejtán majdnem minden egészségügyi igényünket kielégítheti, ráadásul számtalan módon ízesíthető.

Kedvedre variálhatod a fűszerezését, ráadásul otthon is könnyen elkészítheted

A szejtán a jelenlegi húspótlók közül az egyik legjobb fehérjetartalom szempontjából, ugyanis már száz grammnyi tartalmazza a napi fehérje igényünk 150 százalékát. Ez a szám magasan veri a tofut és más húspótlókat is, ezért mindenképp érdemes kipróbálnia annak, aki nem eszik húst, vagy igyekszik csökkenteni az állati eredetű ételeket a diétájában. Szénhidráttartalma meglepően alacsony, ráadásul kalória sincs benne sok.

De mi is pontosan a szejtán?

A szejtán nem más, mint búzafehérje, glutén, de állaga miatt búzahúsnak is nevezik. Nagyon egyszerű és olcsó az otthoni elkészítése, csak búzasikér, más néven szejtánpor kell hozzá. A port fűszerezhetjük ízlésünk szerint, majd vízzel kell összekeverni, míg gombóc nem lesz belőle. Az így képződött tésztát érdemes szeletekre vágni, majd vízben kifőzni. A szejtán akkor jó, ha feljön a víz felszínére. A szeleteket hagyni kell kiszáradni - innentől kezdve pedig úgy kell kezelni, mintha hús lenne, lehet belőle ragut készíteni, tölteléket, kockákra vágva pirítani, és így tovább.

Jó tudni, hogy a szejtán feldolgozott élelmiszer. Ez azt jelenti, hogy nem terem fán vagy bokron, hanem előállítják: a búzából kivonják a keményítőt, hogy csak a fehérje maradjon meg belőle, majd ezzel is tovább dolgoznak. Általában az az elv az uralkodó, hogy zömmel olyan ételeket érdemes ennünk, amelyek nem feldolgozottak, így a szejtánt is érdemes mértékkel fogyasztani.

Magában még nem elég...

Fontos azonban tudni, hogy a szejtánban található nagy mennyiségű protein nem teljes értékű, hiányzik belőle egy aminosav, ezért érdemes kiegészíteni olyan ételekkel, amelyek tartalmazzák azt, főleg akkor, ha diétázunk. A lizin nevű aminosav megvan a hüvelyesekben és az aszalt paradicsomban is, így ezekkel kiegészítve már teljes értékű lesz az étkezés.

Az a bizonyos glutén...

Mivel a szejtán tömény, száz százalék glutén, arra érzékenyek számára nem alkalmas fogyasztásra, örülhetnek viszont azok, akik allergiásak a szójára, ezért nem ehetnek tofut. Máskülönben is vannak viták akörül, mennyire egészséges vagy sem. A szejtán azok számára sem ajánlott, akik ugyan nem hivatalosan gluténérzékenyek, de bármilyen negatív tünetet érzékelnek gluténfogyasztás során, vagy más egyéb szempontból emésztési gondjaik vannak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...