Ez az egyszerű étel egykor szegények étke volt: ma újra hatalmas népszerűségnek örvend

A puliszka, más néven kukoricakása kukoricadarából és vízből áll, egykor az erdélyi szegény emberek eledeleként volt ismert, sőt, a magyar, szász, szlovén, bolgár és ukrán konyhának is része volt. Ma újra egyre népszerűbb ez az egyszerű, de annál egészségesebb étel.

A puliszka a múlt század végére igen mellőzött étellé vált, napjainkban viszont ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami részben annak is köszönhető, hogy több változata is megjelent: zöldségesen, sósan és édes kásaként is ehetjük. Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul elkészítése is igen egyszerű. Ismerd meg a puliszka fogyasztásának előnyeit!

A puliszka napjainkban egyre népszerűbb

A puliszka alapját a kukoricadara adja, amelynek magas szénhidráttartalma kellő energiát biztosított a szegény emberek számára. Mára sokan újrafelfedezték egészségügyi előnyeit, ugyanis gluténmentes gabonaféleként rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Elmondható a puliszkáról, hogy nem szerénykedik A-, E- és B-vitaminban sem, valamint magnéziumot, kalciumot és vasat is jócskán találunk benne.

A B-vitaminok a szív- és idegrendszer működését segítik, valamint az egészséges bőr fenntartásában és a vörösvértestek képződésében is fontos szerepük van. A vas is nélkülözhetetlen ásványi anyag testünk számára: a hormontermelésben jelentősen része van, ugyanúgy, ahogy az oxigén szállításában.

Gombás-spenótos polentatorta

Gombás polentatorta, avagy pite – egy gazdag fogás, amely kiválóan alkalmas különleges alkalmak menüsorának megnyitására, vagy egy kényeztető vacsorának. Az egytálétel mellé ...

Krémes polenta

Elképesztően krémes polentareceptet hoztunk, ami nem csak köretként állja meg a helyét, de akár magában kanalazva is! A selymességet a vaj és a tej garantálja, fűszernek pedig pár ág ...

A kukoricakása rostban is gazdag, ugyanis 100 grammja 7,3 gramm rostot tartalmaz, amivel segíti az emésztést, és a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárul.

A vércukorszint szabályozásában is fontos szerepe van, úgy, ahogy a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében is.

A szem egészségét is védi a benne lévő kis mennyiségű lutein és zeaxantin miatt. Érdemes leveles zöldekkel, répával vagy borsóval fogyasztani, hogy szemvédő hatása érvényesüljön!

Ezek mellett extra előny a gluténérzékenyek számára, hogy mint feljebb is említettük, a puliszka gluténmentes.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...