"Szegények eledele" brit módra

A briteknél ugyan nincs össznépi spórolás az ünnepek elmúltával, olcsó fogásokat az ő konyhájukban is találni. Ebből szemezgetünk az ünnepek előttre és utána.

Pásztorpite ahogy Gréti készíti recept

Mivel Nagy-Britanniában a búza helyett a burgonya a fő szénhidrátforrás, szinte minden fogásukban megtalálható a krumpli valamilyen formában. Az egyik legnépszerűbb, tápláló étek a shepherd’s pie, azaz a pásztorpite, melynek alapja darált hús, teteje pedig krumplipüré. A tölteléket általában más zöldségekkel, pl. sárgarépával és paradicsommal is dúsítják. A pitének persze sok változata létezik, például a húst lehet halra, a krumplipürét pedig zellerpürére cserélni.

Használnak persze azért más „tartalmat” is a szigetlakók: előszeretettel esznek tésztarakottast, mindenféle ízesítéssel. Elterjedt a sajtszósszal sült makaróni, a brokkolis-lazacos, illetve a tonhalas-kukoricás is, utóbbi tényleg pénztárcakímélő variáció. Nem tűnik ugyan sajátos brit fogásnak a tészta, de tapasztalatom szerint az egyszerűségre és elronthatatlanságra való törekvés igazán jellemző a legtöbb háztartásban.

Ezeket olvastad már?

Bizonyára ismert az angol reggeli elengedhetetlen kelléke, a baked beans (szó szerint: sült bab). A legtöbben konzervből fogyasztják a paradicsomszószban eltett fejtett babot, számomra megfejthetetlen, miért oly népszerű. Az eredeti, házi készítésű, valóban sült bab sokkal finomabb fogás, talán kicsit a sóletre emlékeztető ízvilággal. És a megfelelő fűszerezéssel, egy kis füstölt hússal (még ha nem is kóser) a sütőben készített bab sem jelent nagy költekezést a háziasszonyoknak.

Ezeket olvastad már?

Végül ajánlanék egy desszertet is: a maradék habcsókokat összetörve, és valamilyen gyümölccsel és tejszínhabbal keverve, hagyományos Eton mess-t kapunk. A híres Eton iskola Harrow School elleni évi krikettmeccsén szolgálták fel először az eredetileg eperrel készülő édességet. Az persze ilyenkor nem olcsó mulatság – de mint minden nagy klasszikust, ezt is lehet variálni pl. mandarinnal vagy banánnal.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...