"Szegények eledele" brit módra

A briteknél ugyan nincs össznépi spórolás az ünnepek elmúltával, olcsó fogásokat az ő konyhájukban is találni. Ebből szemezgetünk az ünnepek előttre és utána.

Pásztorpite ahogy Gréti készíti recept

Mivel Nagy-Britanniában a búza helyett a burgonya a fő szénhidrátforrás, szinte minden fogásukban megtalálható a krumpli valamilyen formában. Az egyik legnépszerűbb, tápláló étek a shepherd’s pie, azaz a pásztorpite, melynek alapja darált hús, teteje pedig krumplipüré. A tölteléket általában más zöldségekkel, pl. sárgarépával és paradicsommal is dúsítják. A pitének persze sok változata létezik, például a húst lehet halra, a krumplipürét pedig zellerpürére cserélni.

Használnak persze azért más „tartalmat” is a szigetlakók: előszeretettel esznek tésztarakottast, mindenféle ízesítéssel. Elterjedt a sajtszósszal sült makaróni, a brokkolis-lazacos, illetve a tonhalas-kukoricás is, utóbbi tényleg pénztárcakímélő variáció. Nem tűnik ugyan sajátos brit fogásnak a tészta, de tapasztalatom szerint az egyszerűségre és elronthatatlanságra való törekvés igazán jellemző a legtöbb háztartásban.

Ezeket olvastad már?

Bizonyára ismert az angol reggeli elengedhetetlen kelléke, a baked beans (szó szerint: sült bab). A legtöbben konzervből fogyasztják a paradicsomszószban eltett fejtett babot, számomra megfejthetetlen, miért oly népszerű. Az eredeti, házi készítésű, valóban sült bab sokkal finomabb fogás, talán kicsit a sóletre emlékeztető ízvilággal. És a megfelelő fűszerezéssel, egy kis füstölt hússal (még ha nem is kóser) a sütőben készített bab sem jelent nagy költekezést a háziasszonyoknak.

Ezeket olvastad már?

Végül ajánlanék egy desszertet is: a maradék habcsókokat összetörve, és valamilyen gyümölccsel és tejszínhabbal keverve, hagyományos Eton mess-t kapunk. A híres Eton iskola Harrow School elleni évi krikettmeccsén szolgálták fel először az eredetileg eperrel készülő édességet. Az persze ilyenkor nem olcsó mulatság – de mint minden nagy klasszikust, ezt is lehet variálni pl. mandarinnal vagy banánnal.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...