A legtöbben azt gondolnánk, hogy a tengeri uborka nem sok mindenre jó, és ha ehető is, biztosan nem ér sokkal többet szárazföldi névrokonánál. A valóság azonban, hogy a tengeri uborka kilójáért akár 3000 dollárt, vagyis majdnem 835.000 forintot is érhet attól függően, honnan halászták ki.
Mielőtt azonban fognánk magunkat és rögtön foglalnánk egy apartmant a horvát tengerparton, nem minden arany, ami fénylik. A világon nagyjából 1250 fajta tengeri uborka létezik, minél mélyebb és távolibb területről való, annál többet ér.
Mi is az a tengeri uborka?
A tengeri uborkák a tüskésbőrűek osztályába tartozó végtaggal nem rendelkező élőlények. Különleges módon védekeznek a ragadozók ellen, egyes fajok végbele körül ún. Cuvier-csövek találhatók, melyek veszély esetén ragacsos fehér fonalakat bocsátanak ki magukból, ha pedig bélcsövüket éri valamilyen kár, rövid idő alatt teljesen reprodukálni tudják azt.
A tengeriuborkát évszázadok óta különleges csemegének tekintik Kínában, ahol sokáig csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak ezt a magas proteintartalmú ételkülönlegességet. A tengeriuborka az 1980-as években lett igazán felkapott étel, amikor is az egyre inkább felemelkedő kínai középosztály is megengedhette már magának ezt a nem mindennapi luxuscikket.
A tengeri uborkát általában kiszárított és előrecsomagolt formában árulják különleges alkalmakra. Minél szúrósabb, annál húzósabb az ára. Sokan a japán tengeri uborkát tartják a legfinomabb, ebből kifolyólag a legdrágább különlegességnek, 1 kg áruért 3500 dollárt is elkérhetnek (ez kb. 975.000 forint). A tengeri uborka nem csak kulináris különlegesség, a világon több helyen is használják ízületi gyulladások és érrendszeri betegségek kezelésére.
Az elmúlt évtizedek felfedezésének következménye, hogy egyre több ország szeretne befektetni tengeriuborka-bizniszbe. A tengeri herkentyűknek nem nagyon akad külön tenyészete, így rengeteg búvár szükséges ahhoz, hogy minél több és különlegesebb tengeri uborka kerüljön felszínre.
A halászat azonban nem veszélytelen: az elmúlt években legalább negyven búvár vesztette életét tengeriuborka-halászat közben, mert túl mélyre vagy túl veszélyes helyre merészkedtek, ahonnan már nem volt visszaút.
Szakértők szerint egyre nagyobb szükség lenne a tenyészetek kialakulásához, a tengeri vadászat ugyanis nem csak veszélyes, de hosszú távon ökológiailag sem kifizetődő.
Ezeket olvastad már?
Te bevennél a szádba egy még mozgó tengeri herkentyűt? Igaz,...
Te bevennél a szádba egy izomrángásos, még mozgó tengeri herkentyűt? Tény, hogy már nincs életben, de közel van hozzá...morbid, de ennél frissebb nem is lehetne!
Nosalty12 nagyon bizarr kaja a világ körül – Ezeket még...
Azzal mindenki tisztában van, hogy sok távoli ország igencsak furcsa étkezési szokásokkal rendelkezik, a bizarr falatok azonban Európában is egyre népszerűbbek.
Masszi- Rigó CsillaElhoztuk nektek az 5 legundorítóbb japán ételt
A sushit már mindenki ismeri, és azt is tudjuk, hogy a japánok furcsák - még ha csúnya dolog is általánosítani. Na de hogy ezeket ők tényleg megeszik, döbbenet.
Brecz JuditFalnád a csípős paradicsomot? - Egy kutatócsoport éppen azon dolgozik,...
Képzeld el, ahogy egy génmanipulációval foglalkozó kutató éppen csípős paradicsomszószt kever otthon és egyszer csak így szól: HEURÉKA! Ez a paradicsom magától is csíphetne!
Nosalty