Százezreket fizetnek az emberek ezért a méregdrága ételért - lehet, már te is fogtad a kezedben

Ha nyaraltál már valaha tengerparton, nagy valószínűséggel láthattál már tengeri uborkával játszó gyerekeket. Fogadunk, nem is gondolnád, mennyit érhet ez a furcsa élőlény! 

A legtöbben azt gondolnánk, hogy a tengeri uborka nem sok mindenre jó, és ha ehető is, biztosan nem ér sokkal többet szárazföldi névrokonánál. A valóság azonban, hogy a tengeri uborka kilójáért akár 3000 dollárt, vagyis majdnem 835.000 forintot is érhet attól függően, honnan halászták ki.

Mielőtt azonban fognánk magunkat és rögtön foglalnánk egy apartmant a horvát tengerparton, nem minden arany, ami fénylik. A világon nagyjából 1250 fajta tengeri uborka létezik, minél mélyebb és távolibb területről való, annál többet ér.

Mi is az a tengeri uborka?

A tengeri uborkák a tüskésbőrűek osztályába tartozó végtaggal nem rendelkező élőlények. Különleges módon védekeznek a ragadozók ellen, egyes fajok végbele körül ún. Cuvier-csövek találhatók, melyek veszély esetén ragacsos fehér fonalakat bocsátanak ki magukból, ha pedig bélcsövüket éri valamilyen kár, rövid idő alatt teljesen reprodukálni tudják azt.

A tengeriuborkát évszázadok óta különleges csemegének tekintik Kínában, ahol sokáig csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak ezt a magas proteintartalmú ételkülönlegességet. A tengeriuborka az 1980-as években lett igazán felkapott étel, amikor is az egyre inkább felemelkedő kínai középosztály is megengedhette már magának ezt a nem mindennapi luxuscikket.

A tengeri uborkát általában kiszárított és előrecsomagolt formában árulják különleges alkalmakra. Minél szúrósabb, annál húzósabb az ára. Sokan a japán tengeri uborkát tartják a legfinomabb, ebből kifolyólag a legdrágább különlegességnek, 1 kg áruért 3500 dollárt is elkérhetnek (ez kb. 975.000 forint). A tengeri uborka nem csak kulináris különlegesség, a világon több helyen is használják ízületi gyulladások és érrendszeri betegségek kezelésére.

Az elmúlt évtizedek felfedezésének következménye, hogy egyre több ország szeretne befektetni tengeriuborka-bizniszbe. A tengeri herkentyűknek nem nagyon akad külön tenyészete, így rengeteg búvár szükséges ahhoz, hogy minél több és különlegesebb tengeri uborka kerüljön felszínre.

A halászat azonban nem veszélytelen: az elmúlt években legalább negyven búvár vesztette életét tengeriuborka-halászat közben, mert túl mélyre vagy túl veszélyes helyre merészkedtek, ahonnan már nem volt visszaút.

Szakértők szerint egyre nagyobb szükség lenne a tenyészetek kialakulásához, a tengeri vadászat ugyanis nem csak veszélyes, de hosszú távon ökológiailag sem kifizetődő.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...