Az ünnepi szarvaspörkölt, ami áfonyától lesz teljes

Bár nem olcsó mulatság, a vadhús mégis különleges szegletét képviseli a magyar gasztronómiának. Ha elég hozzáértően és alaposan fűszerezzük, mennyei összhang lepi el a konyhát, ami mindenki ínyére lesz majd.

A vadhús fogyasztása megosztja a társadalmat. A legnagyobb ellenérzés vele kapcsolatban természetesen az, hogy drága, hiszen a húspiacon keringő áruk közül igencsak kimagasodik az ára. A másik ellenérv, hogy szokatlan, ismeretlen az átlagfogyasztó számára a nyersen sokkal vörösebb, elkészülve sötét színű hús. A legtöbben azt sem tudják, hogyan kezdjenek bele, hiszen ritkán jutnak hozzá, nem gyakorlottak benne, és nem valószínű, hogy a legközelebbi közért polcain rábukkannak majd az alapanyagra. Ha mégis kapható valahol a közelben, nem kell majd széles választék közül válogatni. Leggyakrabban szalámi, vagy kolbász formájában találunk rá, esetleg fagyasztott színhúsként.

A szarvaspörkölt receptjéért kattints a képre!

Na de hogyan kezdjünk bele?

Ha mindezek ellenére mégis vállalkozunk az elkészítésére, a legjobb, ha felkeresünk egy közeli vadfeldolgozót, ahol a hús hozzáértő kezekből kerülhet az asztalunkra.

Természetesen a fagyasztott verzió sem ördögtől való, ennél a húsnál azonban még jobban kell figyelni a szállításra és a tárolásra. Mivel a vadakra több olyan betegség leselkedik, ami az emberre is ártalmas, a fagyasztott húst semmiképp se hagyjuk felengedni a hazaút alatt. Ha egyszerűbben oldanánk meg a hús beszerzését, akkor keressünk rá az áruházak honlapján, ahonnan egyenesen az ajtónkig érkezik a rendelés.

A szarvaspörkölt receptjéért kattints a képre!

A kulcshozzávaló az áfonya!

A vadhúsnak kifejezetten jellegzetes íze van, és az illata is elég markáns. Hőkezelés hatására könnyen kiszárad, ezért fontos a megfelelő folyadékmennyiség pótlása az elkészítés során. Emiatt tökéletes választás mellé az áfonya, valamint a vörösbor, hiszen mindkettő kiegyensúlyozza az ízvilágát és igazán ízletessé, porhanyóssá varázsolják a húst. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy legalább másfél-két órán keresztül pörköljük. Fűszerezéséből elhagyhatatlan a borókabogyó és a babérlevél, valamint a kakukkfű.

Mivel az áfonya erdei bogyós gyümölcs, szuperül passzol a szarvashoz, ami az egyik legzamatosabb a vadhúsok között.

Ha szeretnénk még valamit az erdőből belecsempészni, használhatunk hozzá gombát! Anyukám szintén áfonyásan készíti ezt a pörköltet, hamisítatlan zalai dödöllével tálalva. A dödölle mellett fogyasztják még krumplifánkkal, krumplikrokettel és zsemlegombóccal is. Én az áfonyalekvárból tettem mellé, savanyúságként pedig ecetes lila hagymával egészítettem ki.

A szarvaspörkölt receptjéért kattints a képre!

A csodás szarvaspörkölt áfonyával receptjét itt találod. Készítsd el, hogy valami igazán különleges kerüljön az ünnepi asztalra!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el az ünnepre:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...