Az ünnepi szarvaspörkölt, ami áfonyától lesz teljes

Bár nem olcsó mulatság, a vadhús mégis különleges szegletét képviseli a magyar gasztronómiának. Ha elég hozzáértően és alaposan fűszerezzük, mennyei összhang lepi el a konyhát, ami mindenki ínyére lesz majd.

A vadhús fogyasztása megosztja a társadalmat. A legnagyobb ellenérzés vele kapcsolatban természetesen az, hogy drága, hiszen a húspiacon keringő áruk közül igencsak kimagasodik az ára. A másik ellenérv, hogy szokatlan, ismeretlen az átlagfogyasztó számára a nyersen sokkal vörösebb, elkészülve sötét színű hús. A legtöbben azt sem tudják, hogyan kezdjenek bele, hiszen ritkán jutnak hozzá, nem gyakorlottak benne, és nem valószínű, hogy a legközelebbi közért polcain rábukkannak majd az alapanyagra. Ha mégis kapható valahol a közelben, nem kell majd széles választék közül válogatni. Leggyakrabban szalámi, vagy kolbász formájában találunk rá, esetleg fagyasztott színhúsként.

A szarvaspörkölt receptjéért kattints a képre!

Na de hogyan kezdjünk bele?

Ha mindezek ellenére mégis vállalkozunk az elkészítésére, a legjobb, ha felkeresünk egy közeli vadfeldolgozót, ahol a hús hozzáértő kezekből kerülhet az asztalunkra.

Természetesen a fagyasztott verzió sem ördögtől való, ennél a húsnál azonban még jobban kell figyelni a szállításra és a tárolásra. Mivel a vadakra több olyan betegség leselkedik, ami az emberre is ártalmas, a fagyasztott húst semmiképp se hagyjuk felengedni a hazaút alatt. Ha egyszerűbben oldanánk meg a hús beszerzését, akkor keressünk rá az áruházak honlapján, ahonnan egyenesen az ajtónkig érkezik a rendelés.

A szarvaspörkölt receptjéért kattints a képre!

A kulcshozzávaló az áfonya!

A vadhúsnak kifejezetten jellegzetes íze van, és az illata is elég markáns. Hőkezelés hatására könnyen kiszárad, ezért fontos a megfelelő folyadékmennyiség pótlása az elkészítés során. Emiatt tökéletes választás mellé az áfonya, valamint a vörösbor, hiszen mindkettő kiegyensúlyozza az ízvilágát és igazán ízletessé, porhanyóssá varázsolják a húst. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy legalább másfél-két órán keresztül pörköljük. Fűszerezéséből elhagyhatatlan a borókabogyó és a babérlevél, valamint a kakukkfű.

Mivel az áfonya erdei bogyós gyümölcs, szuperül passzol a szarvashoz, ami az egyik legzamatosabb a vadhúsok között.

Ha szeretnénk még valamit az erdőből belecsempészni, használhatunk hozzá gombát! Anyukám szintén áfonyásan készíti ezt a pörköltet, hamisítatlan zalai dödöllével tálalva. A dödölle mellett fogyasztják még krumplifánkkal, krumplikrokettel és zsemlegombóccal is. Én az áfonyalekvárból tettem mellé, savanyúságként pedig ecetes lila hagymával egészítettem ki.

A szarvaspörkölt receptjéért kattints a képre!

A csodás szarvaspörkölt áfonyával receptjét itt találod. Készítsd el, hogy valami igazán különleges kerüljön az ünnepi asztalra!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el az ünnepre:

Címlapról ajánljuk