Szarvasgombától ájulatban

Íze, illata kábulatba ejtő, alakját csodálatosan változtatni képes, kicsi mennyiségben is azonnal, összetéveszthetetlenül felismerhető. Mi ez? Hát persze: a szarvasgomba!

Minap hatalmas öröm ért bennünket. Kedves barátunk kávézójában jártunk, közelgett a záróra, amikor is előkerült a hűtőszekrényből egy nagyon tetszetős csomagocska. Ma hozta egy vendégünk. – monda András. Kicsomagoltuk és láss csodát, két gyönyörű darab szarvasgomba illatozott előttünk! Társaságunkban, teljesen véletlenül, egy mesterszakács barátunk ült, úgyhogy nem volt kérdés, ebből még ma vacsora lesz! Gyors léptekkel bezártuk a kávézót és siettünk elkészíteni a finomságot.

Hűtőnkben sajnos túl sok hozzávalót nem találhattunk, a nyaralásból éppen csak megérkeztünk. Egy igazi profinak ez nem probléma, megoldja a lehetetlent is.

Hozzávalók

Tészta mindig van otthon, némi sajt, paradicsom és kevés friss hagyma segédletével, no meg szarvasgomba fűszerezéssel gyorsan elértük célunkat.

Szarvasgombás tagliatelle recept

Másnap boldogan konstatáltam, hogy maradt még legalább ugyanannyi fűszergombánk egy következő körre. A legegyszerűbb változatot szerettem volna elkészíteni annak érdekében, hogy minél többet kapjunk a gomba ízéből. A tésztán megmutatkozó szósz, tehát csak szállító szerepet kapott. Először vajra és tojássárgájára gondoltam, de végül kevés tejszín is került az ételbe. Hát, mennyei lett, mondhatom!

Magunktól ritkán jut eszünkbe szarvasgombát vásárolni. Nem könnyű beszerezni és elég borsos áron mérik. Korábban csak nagy rendezvényeken vagy előkelő éttermi vacsorákon fogyasztottam ezt a finomságot, de mostantól ez nem így lesz. Több ismerősömmel is beszéltem az ügy kapcsán és kiderült van egy-két szuper piaci forrás, ahol alkalmanként, ha szerencsénk van, elcsíphetünk egy kicsinyke darabkát. Ennyi tényleg elegendő, hiszen fűszerként használva kevés is elég belőle.

Tipp

Csak reszeljünk vagy szeljünk egy kevés szarvasgombát az elkészült ételre, ne forraljuk tovább, maximum melegítsük össze vele, így megtartja tökéletes aromáját!

Milyen ételekhez jó még a szarvasgomba?

A legegyszerűbb felhasználása, ha sima vajas kenyérre, esetleg pirítósra reszeljük.

Akár vajkrémet is készíthetünk belőle, csak tegyük hűtőbe egy napra, hogy az ízek összeérjenek.

Krumpli- vagy egyéb zöldségpürére is szórhatjuk.

Rizsre, rizottóra fenséges, elég csak együtt tárolni a rizzsel, átveszi illatát, ízét.

Sült húsok mellé készített szószok fűszerezésére is kiváló.

Fehér szarvasgombás házi gnocchi

A fehér szarvasgomba: a gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és ...

Hogyan tároljuk?

Zárható dobozba tegyük a gumókat és szórjuk tele az edényt színültig rizzsel, úgy hogy a gomba egy pici se látszódjon ki belőlük. Lezárva egy-két hétig eláll, de lehetőleg minél hamarabb használjuk fel a rendelkezésünkre álló mennyiséget, frissen a legjobb!

Jövő héten pogácsázunk, addig is kérdezzük meg a jól bevált piaci zöldségesünket, hogyan tudjuk beszerezni a szarvasgombát!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...