Így szárítsd meg a zöldfűszereket, hogy tele legyen ízekkel a konyhád

Minden otthoni fűszernövény-termesztőnek ismerős lehet, hogy a rendszeresen szüretelt levelek tárolása nehézkes feladat. Soha ki nem merülő fűszerpolcunk lesz a konyhában, ha megtanulunk megfelelően szárítani.

A zöldfűszerek szárítása egy olyan régi módszer, ami tulajdonképpen a tartósítás egyik legegyszerűbb formája. Persze az ősidők óta rengeteg modern segítséget kaptunk a konyhában, így gyerekjáték lehet a friss növények megőrzése. Konyhai kütyükkel vagy azok nélkül, gyorsan vagy hosszabb idő alatt: a cikkben minden kiderül a zöldfűszerek szárításáról.

Szárítsd meg a zöldfűszereket és legyen tele ízekkel a konyhád

Olyan lesz, mint a bolti?

Kinézetben igen, hiszen a megszáradt leveleket össze tudjuk morzsolni. Így apró, könnyen szórható darabokat kapunk, amiket hasonlóan tudunk majd használni, mint megvásárolt társaikat.

Minőségben azonban sokkal magasabb szintet fogunk elérni. Hiszen a szárított fűszer is lehet friss, a benne lévő ízek ereje idővel gyengül. Az otthon szárított levelek tehát sokkal erőteljesebben hatnak majd, mint a bolti zacskós fűszerek.

Mit lehet szárítani?

Tulajdonképpen bármilyen frissen szedett zöldfűszerrel elindíthatjuk a projektet. A nagylevelű növényekkel (bazsalikom, petrezselyem, rozmaring) szinte alig lesz dolgunk, amelyeken azonban vannak kis levelek (kapor, kakukkfű), azokkal óvatosabban kell bánnunk.

Szárítási technikák

Szabad levegőn

Fogjunk egy nagyobb csokor fűszernövényt, majd a szár végénél egy gumival kössük össze. Azért fontos, hogy gumi és ne egyszerű madzag tartsa össze, mert miközben szárad, egyre kisebb lesz, és könnyen széteshet a csokor.

Lógassuk leveleivel lefelé a növényt sötét, száraz és szobahőmérsékletű helyen (pl. kamrában, szekrényben).

Ha csak a leveleket akarjuk eltenni, a szárakat nem, akkor tépkedjük le őket és egyengessük el tálcán egy rétegben. Lehetőleg szél- és pormentes helyre tegyük, nehogy baja essen. Mindkét módszerrel körülbelül egy hét leforgása alatt elkészül a fűszer.

Könnyen megállapíthatjuk, hogy elég száraz-e, ha az ujjunk között elmorzsolunk egy levelet. Amennyiben nyersnek érezzük, hagyjuk még pár napig.

Mikrohullámú sütőben

Igen, a mikróban is lehetséges fűszert szárítani. Szedjük le a leveleket a szárról, mossuk és szárítsuk meg őket. Egy tányéron, két papírtörlő között tegyük őket a mikróba. Elsőre egy percet adjunk nekik, közepes fokozaton, majd ellenőrizzük, és ha nem elég szárazak, 30 másodperces időközökkel fejezzük be a munkát.

Aszalógépben

Ha van otthon ilyen különleges szerkezetünk, nagy mennyiségben el tudjuk intézni a fűszerek szárítását. A tiszta leveleket, a legalacsonyabb fokozaton aszaljuk 2-4 óráig. Amikor kiszedjük őket, érdemes egy konyharuha felett csinálni, hogy a lehulló törmeléket is meg tudjuk menteni.

Sütőben

Persze, ha csak egy egyszerű sütőnk van, azzal is meg tudjuk oldani a feladatot. Béleljünk ki ruhával, sütőpapírral vagy szilikonnal egy tepsit, hogy a levelek ne ragadjanak le. A lehető legkisebb hőfokon, fél óráig süssük őket. Itt is ellenőrizhetünk a morzsoló-teszttel.

Tárolás és felhasználás

Gondoljunk az otthon szárított fűszerekre ugyanúgy, mint a boltira. Tegyük jól záró üvegbe vagy műanyag dobozba. Rajtunk múlik, hogy az egész leveleket tesszük el, vagy apróra morzsoljuk, a végeredmény minimálisan lesz csak különböző.

Valószínűleg erősebb íze lesz a házi fűszernek, mint a boltinak, ezt tartsuk fejben a felhasználásnál. Viszont sokkal kevesebb kell belőle, mint a friss levelekből: egy kis csipettel is hasonló ízélményt érhetünk el, mint egy egész csokorral.

Rozmaringos karajszeletek sajtszószban

Csodásan szaftos hússzeletek, ellenállhatatlan sajtszószban, ugyan ki tud ennek ellenállni?! Bármelyik családi étkezés ékköve lesz ez a fogás, amit a gyerekek is elégedetten falatoznak ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A fűszerekről mindent, és még többet:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...