Mindegy, hogy klasszikus bablevest, vöröslencsés harirát vagy sárgaborsó-főzeléket készítünk, ezekhez a receptekhez mind száraz hüvelyesre lesz szükségünk. Persze, megoldhatnánk őket lustán, macera nélkül konzervből is, de a végeredmény garantáltan más lenne így. Válasszuk inkább a hosszabb, keskenyebb utat, ami száraz hüvelyessel van kikövezve – vezetőül pedig fogadjuk el az alábbi konyhai tippeket.
Nézd meg galériánkban a száraz hüvelyesekkel való főzés tippjeit, a tanácsokért kattints a képre!
5 lépés, amit sose hagyj ki, ha száraz hüvelyessel főzöl
Válogasd át a zacskó tartalmát
Sajnos nemcsak a hüvelyeseket tartalmazza a legtöbb bolti csomagolás (vagy akár a piacon vásárolt, kimérős termék), hanem szennyeződések is belekerülhetnek. Ezért érdemes átbogarászni a szemeket, mielőtt beázatnánk/megfőznénk, hogy elkerüljük a következők elfogyasztását: elszáradt/üres szemek, héjak, kis kavicsok, legrosszabb esetben apró bogarak.
Mosd meg áztatás előtt
A fentieket egy alapos mosással is eltüntethetjük az utolsó szemig: tegyük a hüvelyest egy nagy szitába/szűrőbe és hideg, folyó víz mellett mossuk át. Majd öntsük át az áztatáshoz használt tálba, amit töltsünk fel vízzel, hogy az alaposan ellepje a szemeket (legyen nagyjából kétszeres a víz mennyisége). Ez az ellenőrzés utolsó fázisa: ami itt a felszínre úszik, azt is dobjuk ki.
Szórj szódabikarbónát a vízbe
Köztudott, hogy az összes hüvelyes puffasztó, felfújó hatással rendelkezik. Ezt a kellemetlen mellékhatást valamelyest enyhíthetjük, ha szódabikarbónát szórunk az áztatáshoz használt vízbe. 500 gramm babhoz/lencséhez egy teáskanál bőven elég – a kellemetlenségek elkerülése mellett ráadásul a kifőtt szemek is egy fokkal krémesebbek lesznek.
Kedvenc receptjeink száraz hüvelyesekkel:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz itt: