Így főzd tökéletes állagúra a különböző száraz hüvelyeseket

Ha a konzervek kényelme helyett épp a száraz hüvelyeseket választanánk, nem árt tájékozódnunk a konyhamunka megkezdése előtt. Nézzük a főzési időket és egyéb tanácsokat: legyen mindig tökéletes az állag!

Annak ellenére, hogy kicsit meg kell bajlódni az elő- és elkészítésükkel, a száraz hüvelyesek jóval gazdagabb állaggal és karakteresebb ízzel látják el ételeinket, mint konzervlakó társaik. Persze csak akkor, ha megfelelően nyúlunk hozzájuk: biztos mindannyian haraptunk már félig kemény, torokban megakadós, lisztes szemekbe egy tökéletesnek hitt levesben vagy raguban. Ahhoz, hogy többé ilyesmi ne történhessen, nézzük most végig egyenként a különböző száraz hüvelyesek megfőzésének minden részletét.

Klasszikus lencsefőzelék szalonnapörccel, tányérban
Így főzd tökéletes állagúra a különböző száraz hüvelyeseket

Vöröslencse

Ha a boltban vesszük, már egy alapból meghámozott, felezett verzióhoz jutunk, amelynek legnagyobb előnye, hogy áztatás nélkül, villámgyorsan megfő. Így azonnal bevethetjük, mindegy, mi lesz a felhasználás módja.

Fontos, hogy használat előtt egy szűrőben, folyó, hideg víz alatt alaposan mossuk át: ezzel eltávolíthatjuk az esetleges szennyeződéseket.

Ennyi idő alatt fő puhára: 15-20 perc

Sütőtökös vöröslencsedhal

A dhal az egyik kedvenc indiai fogásunk, hiszen gyorsan elkészül, ugyanakkor csinos és tápláló. Gyakorlatilag minden alkalomra bevethető, legyen az romatikus vacsora, vasárnapi ebéd, vagy ...

Barna és zöld lencse

Egy fokkal több törődést igényelnek az egyéb elterjedt lencsefajták: ezek ugyanis még külső burkukkal, egyben érkeznek hozzánk. Ez annyit jelent, hogy a tökéletes állag és a gyors főzés érdekében érdemes beáztatnunk őket. Szerencsére nem kell sok idő hozzá, már 3-4 óra is jócskán lerövidítheti a főzés hosszát, persze adhatunk a lencsének egy teljes éjszakát is a puhulásra.

Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 20-25 perc, anélkül 35-40 perc

Zöldséges pásztorpite

A britek közkedvelt komfortétele általában jó sok darált hússal készül, azonban ha vegetáriánus diétát követünk, vagy épp nem kívánjuk a marhát, sertést, főzzük meg az alábbi ...

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Sárgaborsó, száraz zöldborsó

A sárgaborsó alternatív elnevezése már önmagában árulkodik a száraz hüvelyes egyik fontos jellemzőjéről: mind a sárga, mind a zöld színű borsók felezve kaphatók, amennyiben szárazon szeretnénk őket megvásárolni. Mivel nagyobb méretű, dundibb szemekkel van dolgunk, mint a lencse esetében, dönthetünk arról, hogy élünk-e a beáztatás módszerével vagy sem.

Érdemes azzal számolni, hogy utóbbi esetben jóval hosszabb főzési időre kell számítanunk. Szerencsére rövidebb, 2-3 órás áztatás is elegendő a borsóknak.

Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 30-35 perc, áztatás nélkül 45-50 perc

Sárgaborsó-főzelék

A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most ...

Szárazbab

Ahogy a hüvelyesek egyre nagyobbra nőnek, nekünk annál több gondunk lesz velük. A babok felségterületére áttérve jobb, ha elfelejtjük az áztatás nélküli puhára főzést: a méretes szemek és a vastagabb külső héj miatt ez a lépés egyszerűen kihagyhatatlan. Sőt, az előkészületek ideje is hosszabbra nyúlik: a minimum mindig az egész éjszakás áztatás legyen, ha kell, annál persze adhatunk több időt is a baboknak.

Ahogy a lencsét áztatás előtt, úgy a babokat a vízfürdő után érdemes lezuhanyozni: szintén hideg, bőven folyó víz alatt tegyük ezt, megszabadulva ekképp a kellemetlen mellékízektől.

Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 30-35 perc, áztatás nélkül: 60-65 perc

Babragus nokedli

Ez a csodálatos babos nokedli rendkívül laktató, kevés macerát igényel, ráadásul mosogatni is alig kell utána! Az olasz babos tészták (pasta e fave) ihlette egytálétel a bab mellett a ...

Olasz lupinisaláta

A lupini, magyarul farkasbab úgy néz ki, mintha egy órás, mutáns kukoricaszem lenne, amire valaki még rá is taposott, így palacsintává lapult. Előfőzött állapotban, sós vízben ...

Egyszerű babfőzelék

A babfőzelék hallatán elsőre a legtöbb embernek a menzakoszt jut eszébe, egyesekben jó élményeket ébresztve, másokban inkább rosszat. Ha már régen is szeretted, akkor téged nem kell ...

Csicseriborsó

Ritkábban vásároljuk, nem is olyan könnyen fellelhető termék a száraz csicseri, egyes fogásokhoz (pl. falafel) mégis elengedhetetlen, ugyanis teljesen más állagot ad, mint a puha konzerves borsószemek. Az áztatás itt is kötelező, ennek során nemcsak felpuhulnak, de meg is nőnek a szemek – a tál vízbe, ahol a csicseriszemek landolnak majd, mindenképpen szórjunk egy kiskanál szódabikarbónát, ami csökkenti majd a hüvelyes puffasztó hatását és annak állagát is krémesebbé teszi.

Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 35-40 perc, áztatás nélkül 65-70 perc

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Bombay eggs

Ahogy a tavasz, úgy ez a recept is egy valódi átmenet, több érdelemben is. Tele van friss ízzel, de ezzel együtt rengeteg aromás fűszerrel. Az alapja a “Közel-Kelet lecsója”, a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el további hasznos konyhai tippeket innen:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!