Annak ellenére, hogy kicsit meg kell bajlódni az elő- és elkészítésükkel, a száraz hüvelyesek jóval gazdagabb állaggal és karakteresebb ízzel látják el ételeinket, mint konzervlakó társaik. Persze csak akkor, ha megfelelően nyúlunk hozzájuk: biztos mindannyian haraptunk már félig kemény, torokban megakadós, lisztes szemekbe egy tökéletesnek hitt levesben vagy raguban. Ahhoz, hogy többé ilyesmi ne történhessen, nézzük most végig egyenként a különböző száraz hüvelyesek megfőzésének minden részletét.

Vöröslencse
Ha a boltban vesszük, már egy alapból meghámozott, felezett verzióhoz jutunk, amelynek legnagyobb előnye, hogy áztatás nélkül, villámgyorsan megfő. Így azonnal bevethetjük, mindegy, mi lesz a felhasználás módja.
Fontos, hogy használat előtt egy szűrőben, folyó, hideg víz alatt alaposan mossuk át: ezzel eltávolíthatjuk az esetleges szennyeződéseket.
Ennyi idő alatt fő puhára: 15-20 perc
Barna és zöld lencse
Egy fokkal több törődést igényelnek az egyéb elterjedt lencsefajták: ezek ugyanis még külső burkukkal, egyben érkeznek hozzánk. Ez annyit jelent, hogy a tökéletes állag és a gyors főzés érdekében érdemes beáztatnunk őket. Szerencsére nem kell sok idő hozzá, már 3-4 óra is jócskán lerövidítheti a főzés hosszát, persze adhatunk a lencsének egy teljes éjszakát is a puhulásra.
Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 20-25 perc, anélkül 35-40 perc
Sárgaborsó, száraz zöldborsó
A sárgaborsó alternatív elnevezése már önmagában árulkodik a száraz hüvelyes egyik fontos jellemzőjéről: mind a sárga, mind a zöld színű borsók felezve kaphatók, amennyiben szárazon szeretnénk őket megvásárolni. Mivel nagyobb méretű, dundibb szemekkel van dolgunk, mint a lencse esetében, dönthetünk arról, hogy élünk-e a beáztatás módszerével vagy sem.
Érdemes azzal számolni, hogy utóbbi esetben jóval hosszabb főzési időre kell számítanunk. Szerencsére rövidebb, 2-3 órás áztatás is elegendő a borsóknak.
Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 30-35 perc, áztatás nélkül 45-50 perc
Szárazbab
Ahogy a hüvelyesek egyre nagyobbra nőnek, nekünk annál több gondunk lesz velük. A babok felségterületére áttérve jobb, ha elfelejtjük az áztatás nélküli puhára főzést: a méretes szemek és a vastagabb külső héj miatt ez a lépés egyszerűen kihagyhatatlan. Sőt, az előkészületek ideje is hosszabbra nyúlik: a minimum mindig az egész éjszakás áztatás legyen, ha kell, annál persze adhatunk több időt is a baboknak.
Ahogy a lencsét áztatás előtt, úgy a babokat a vízfürdő után érdemes lezuhanyozni: szintén hideg, bőven folyó víz alatt tegyük ezt, megszabadulva ekképp a kellemetlen mellékízektől.
Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 30-35 perc, áztatás nélkül: 60-65 perc
Csicseriborsó
Ritkábban vásároljuk, nem is olyan könnyen fellelhető termék a száraz csicseri, egyes fogásokhoz (pl. falafel) mégis elengedhetetlen, ugyanis teljesen más állagot ad, mint a puha konzerves borsószemek. Az áztatás itt is kötelező, ennek során nemcsak felpuhulnak, de meg is nőnek a szemek – a tál vízbe, ahol a csicseriszemek landolnak majd, mindenképpen szórjunk egy kiskanál szódabikarbónát, ami csökkenti majd a hüvelyes puffasztó hatását és annak állagát is krémesebbé teszi.
Ennyi idő alatt fő puhára: beáztatva 35-40 perc, áztatás nélkül 65-70 perc
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Less el további hasznos konyhai tippeket innen:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!