Csak egy szaloncukor bukott el a karácsonyi vizsgálatokon

Húsz különböző szaloncukrot vizsgált be az ITM laborja, hogy megbizonyosodjanak róla, megfelelő-e a csomagolásokon a fogyasztók tájékoztatása.

Elrendelte egyik szokásos ünnepi vizsgálatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely a szaloncukrokat vette górcső alá. A húsz bevizsgált édesség közül csupán eggyel akadt probléma, szerencsére nem minőségi, hanem fogyasztóvédelmi szempontból. A szaloncukrok esetében több dologra is oda kell figyelni, nehogy pórul járjunk karácsonykor.

Csak egy szaloncukor bukott el a karácsonyi vizsgálatokon

Mit vizsgáltak?

A húsz szaloncukor között akadt zselés, marcipános, de különlegesebb ízek is előfordultak: például tiramisus és tökmagkrémes töltelékű csokoládék. A cukrok készülhetnek mártott, töltött vagy kandírozott formában, ezekből most csak az első kettőt vették be a vizsgálatba.

A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat

- olvasható az ITM közleményében. A szaloncukroknál ugyanis elsősorban a bevonat-töltelék aránya kritikus kérdés. Ilyen szempontból szerencsére egyik terméket sem kellett kivonni a forgalomból.

Egy másik sarokkő a szaloncukor árusításában a csomagoláson feltüntetett információk pontossága. A rendelkezés szerint pontos határa van annak, mennyivel térhet el az előre csomagolt termékek tényleges tömege a feltüntetett mennyiséghez képest.

100 és 200 gramm között a maximális eltérés 9 százalék lehet, az ezen felüli különbség már intézkedést von maga után.

Mit találtak?

A 20 megvizsgált szaloncukor közül csupán egy esetében kellett ezt az intézkedést elindítani, ugyanis ennél a megengedhetőnél is kevesebb édesség került a csomagolásba.

A bevizsgált termékek listája és az eredmény megtalálható a Fogyasztóvédelmi portálon.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...