Elrendelte egyik szokásos ünnepi vizsgálatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely a szaloncukrokat vette górcső alá. A húsz bevizsgált édesség közül csupán eggyel akadt probléma, szerencsére nem minőségi, hanem fogyasztóvédelmi szempontból. A szaloncukrok esetében több dologra is oda kell figyelni, nehogy pórul járjunk karácsonykor.
Mit vizsgáltak?
A húsz szaloncukor között akadt zselés, marcipános, de különlegesebb ízek is előfordultak: például tiramisus és tökmagkrémes töltelékű csokoládék. A cukrok készülhetnek mártott, töltött vagy kandírozott formában, ezekből most csak az első kettőt vették be a vizsgálatba.
A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat
- olvasható az ITM közleményében. A szaloncukroknál ugyanis elsősorban a bevonat-töltelék aránya kritikus kérdés. Ilyen szempontból szerencsére egyik terméket sem kellett kivonni a forgalomból.
Egy másik sarokkő a szaloncukor árusításában a csomagoláson feltüntetett információk pontossága. A rendelkezés szerint pontos határa van annak, mennyivel térhet el az előre csomagolt termékek tényleges tömege a feltüntetett mennyiséghez képest.
100 és 200 gramm között a maximális eltérés 9 százalék lehet, az ezen felüli különbség már intézkedést von maga után.
Mit találtak?
A 20 megvizsgált szaloncukor közül csupán egy esetében kellett ezt az intézkedést elindítani, ugyanis ennél a megengedhetőnél is kevesebb édesség került a csomagolásba.
A bevizsgált termékek listája és az eredmény megtalálható a Fogyasztóvédelmi portálon.
Hírek, érdekességek, újdonságok: