Édes, csillogó, karácsonyi, dísz, ajándék, desszert, dekoráció – mindez a szaloncukor. Régen csakis otthon készítették, aztán cukrászdákban, majd a nagyüzemi gyártás következett. Manapság, szerencsére, újra egyre többen nekilátnak, hogy saját ízlésük szerint alkossák meg ezt a jellegzetesen karácsonyi édességet.Majd még egy másik cikkünkben visszatérünk a szaloncukor történetére, mert nálunk különösen elterjedt és közkedvelt lett.A budapesti Vendéglátó-ipari Múzeum ma is őriz régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és egy „ricselő” gépet is. A ricselő pedig nem más, mint egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A régi, híres cukrászdákban az inasok tiszte volt ezt a gépet működtetni, de gép nélkül is fel tudjuk „öltöztetni” az otthon készített szaloncukrokat.
Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt ...
Kívül-belül fehér csoda!
Az Ördögpirula testvére. Mi nem szeretjük annyira a nehéz, csokis dolgokat, így megszületett ez az angyali változat.
Átlátszó celofánba szoktuk ...
Roppant egyszerű elkészíteni, bátran ajánlom azok számára is, akik úgyérzik, képtelenek lennének rá vagy nincs hozzá türelmük!
A házilag készített szaloncukorral még ...
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...