Ezt neked is tudnod kell: szalmonellaveszély fenyegeti kedvelt húsfélénket

A tavalyi év nem szerénykedett az élelmiszerbiztonsági bejelentésekben. Csaknem 4199 kötődött élelmiszerhez a 4695-ből. Az Európai Unión belül a legtöbb probléma a lengyel és holland termékkel volt, de Magyarország is 220 ügyben érintett. Ráadásul, komoly fertőzésveszély fenyegeti egyik legtöbbet vásárolt húsfélénket.

A 2023-ban közzétett közel 4695 élelmiszerbiztonsági bejelentésből 4199 élelmiszerekhez kapcsolódott. Ez nálunk is felvett bizonyos kérdéseket, ugyanis 220 magyar vonatkozású ezek közül. A bejelentések jelentős része pedig egy népszerű, egyes háztartásokban sokat fogyasztott húsféléhez kapcsolódik, amit szalmonella-veszély fenyeget.

A szalmonella-veszély egy bizonyos húsfélét érint

A bejelentések elhanyagolható része szólt takarmányokról (303 db) és élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokról (193 db).

A Magyarországot is érintő 220 eset jelentős része baromfihúshoz és abból készült termékekhez, étrend-kiegészítőkhöz, zöldségekhez és gyümölcsökhöz kapcsolódott.

Ezek közül 207 élelmiszerhez, 7 takarmányhoz, valamint 6 élelmiszerrel érintkező anyaghoz köthető. 34 alkalommal hazai gyártású terméket érintett a kifogás. A magyar hatóságok összesen 46, kockázatos élelmiszerhez kapcsolódó ügyet indítottak.

A jelentés részletezi, hogy a legjellemzőbb élelmiszerveszélyt a nem engedélyezett növényvédő szer maradékok, a kórokozó mikroorgazmusok, köztük a szalmonella jelentették.

Utóbbi a baromfihúsokat érinti, köztük a csirkét.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...