A 2023-ban közzétett közel 4695 élelmiszerbiztonsági bejelentésből 4199 élelmiszerekhez kapcsolódott. Ez nálunk is felvett bizonyos kérdéseket, ugyanis 220 magyar vonatkozású ezek közül. A bejelentések jelentős része pedig egy népszerű, egyes háztartásokban sokat fogyasztott húsféléhez kapcsolódik, amit szalmonella-veszély fenyeget.
A bejelentések elhanyagolható része szólt takarmányokról (303 db) és élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokról (193 db).
A Magyarországot is érintő 220 eset jelentős része baromfihúshoz és abból készült termékekhez, étrend-kiegészítőkhöz, zöldségekhez és gyümölcsökhöz kapcsolódott.
Ezek közül 207 élelmiszerhez, 7 takarmányhoz, valamint 6 élelmiszerrel érintkező anyaghoz köthető. 34 alkalommal hazai gyártású terméket érintett a kifogás. A magyar hatóságok összesen 46, kockázatos élelmiszerhez kapcsolódó ügyet indítottak.
A jelentés részletezi, hogy a legjellemzőbb élelmiszerveszélyt a nem engedélyezett növényvédő szer maradékok, a kórokozó mikroorgazmusok, köztük a szalmonella jelentették.
Utóbbi a baromfihúsokat érinti, köztük a csirkét.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: