Így süss tökéletes farsangi szalagos fánkot

Az egyik legháziasabb, leginkább szívet melengető nosztalgikus édességünk a farsangi szalagos fánk, természetesen baracklekvárral a bendőjében, porcukorfelhővel a tetején. Így süsd meg!

Szalagos fánkból nem lehet egyszerre csak keveset készíteni, ez az az édesség, ami a hideg, szürke időben színesebbé és édesebbé teszi a télies napokat, ráadásul aligha van olyan ember, aki ne szeretné. Mutatjuk a klasszikus szalagos fánk receptjét, amely természetesen sárgabaracklekvártól dundi!

Baracklekvárral töltött farsangi szalagos fánk, teljes recept a képen! (Recept és fotó: Simon Gábor)

A hagyományos magyar gasztronómia édességei közül az egyik legszeretetteb a lekváros-porcukros, farsangi szalagos fánk. Elég beleszagolni a levegőbe, ha kisült a konyhában, már belénk nyilallnak a gyerekkori emlékek, az ovis /sulis farsangok, a nagymamánál eltöltött délutánok, valamint az olajban sütés, a puha kelt tészta, a sárgabaracklekvár és a porcukor kombinációjának íze a szánkban.

...na de mitől lesz szalagos a fánk?

Sokak szerint ettől a 3 ponttól:

  • A cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal.
  • Szaggatás után is hagyjuk kelni a tésztát!
  • Nem nyújtunk túl lapos fánkokat.

+ Tipp 1.: egyesek a fedő használatára esküsznek, ha szalagra vágynak. A kiszaggatott tésztakorong közepében mélyedést kell kialakítani. A fánkot ezzel a felével kell az olajba helyezni, majd azonnal lefedni, körülbelül 1,5 percre. Ezután le kell venni a fedőt, megfordítani, és fedő nélkül tovább sütni.

Baracklekvárral töltött farsangi szalagos fánk, teljes recept a képen! (Recept és fotó: Simon Gábor)

+ Tipp 2.: vannak, akik arra esküsznek, hogy rumot kell a tésztába tenni, hogy az olajat kicsapja sütés közben, így nem süllyed el az olajban, és felhő könnyedségű, csinos szalagos fánkok születnek!

További fánkjainkból:

Fodros csöröge

Régen úgy tartották, hogyha csöröge kerül az asztalra, akkor megbecsült vendég érkezett a házhoz, tehát, ha neked süt valaki ilyet, tudhatod, nagyra tart, vagy te is kifejezheted általa ...

Olasz almafánk

Egy majdnem fánkrecept, az almás karika, más néven bundás alma. Ugye milyen furán hangzik, hogy egy sűrű palacsintatésztába forgatott alma a farsangi fánkok sorába léphet, de nézzetek ...

Vegán amcsi rendőrfánk

A fánk nálunk leginkább a farsangi szezon dőzsöléséhez köthető édesség, amit ilyenkor azok is sütnek, akik évközben amúgy neki nem állnának. Szerencsére rengeteg fánkféléből ...

A mi szalagos farsangi fánkunk receptjét ITT találod, mentsd el, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted imádná!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai tippek is jól jöhetnek:

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...