Szalagos fánkból nem lehet egyszerre csak keveset készíteni, ez az az édesség, ami a hideg, szürke időben színesebbé és édesebbé teszi a télies napokat, ráadásul aligha van olyan ember, aki ne szeretné. Mutatjuk a klasszikus szalagos fánk receptjét, amely természetesen sárgabaracklekvártól dundi!
A hagyományos magyar gasztronómia édességei közül az egyik legszeretetteb a lekváros-porcukros, farsangi szalagos fánk. Elég beleszagolni a levegőbe, ha kisült a konyhában, már belénk nyilallnak a gyerekkori emlékek, az ovis /sulis farsangok, a nagymamánál eltöltött délutánok, valamint az olajban sütés, a puha kelt tészta, a sárgabaracklekvár és a porcukor kombinációjának íze a szánkban.
...na de mitől lesz szalagos a fánk?
Sokak szerint ettől a 3 ponttól:
- A cukrot fehéredésig keverjük a tojásokkal.
- Szaggatás után is hagyjuk kelni a tésztát!
- Nem nyújtunk túl lapos fánkokat.
+ Tipp 1.: egyesek a fedő használatára esküsznek, ha szalagra vágynak. A kiszaggatott tésztakorong közepében mélyedést kell kialakítani. A fánkot ezzel a felével kell az olajba helyezni, majd azonnal lefedni, körülbelül 1,5 percre. Ezután le kell venni a fedőt, megfordítani, és fedő nélkül tovább sütni.
+ Tipp 2.: vannak, akik arra esküsznek, hogy rumot kell a tésztába tenni, hogy az olajat kicsapja sütés közben, így nem süllyed el az olajban, és felhő könnyedségű, csinos szalagos fánkok születnek!
További fánkjainkból:
A mi szalagos farsangi fánkunk receptjét ITT találod, mentsd el, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted imádná!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a konyhai tippek is jól jöhetnek: