Ez a szakácskönyv segít azoknak, akik a koronavírus miatt elvesztették ízlelésüket

A szakácskönyvet akár ingyenesen is le lehet tölteni, a benne szereplő receptek pedig segíthetnek azokon, akiknek a fertőzés következtében elveszett, vagy megváltozott az ízlelésük és a szaglásuk.

Bár remélhetőleg már nem kell sokáig a koronavírus árnyékában élnünk, a járvány sokak életét vette el, tette nehezebbé. Sok, a betegségen már átesett ember arról számolt be, hogy még a felgyógyulás után sem érezte ugyanazokat az ízeket és illatokat, mint a betegség előtt, más több hónapra veszítette el teljesen ízlelését és szaglását.

Sok fertőzöttnek segíthet a szakácskönyv

Két brit séf, Ryan Riley és Kimberly Duke ezeken az embereken szeretne most segíteni, éppen ezért egy olyan szakácskönyvön kezdtek el dolgozni, amivel segíthetnek a felgyógyult betegeknek újra élvezni az evést. Az eddigi tapasztalatok alapján sokaknak már 2-3 héttel a felgyógyulás után visszatért az ízlelésük, többen viszont arról számoltak be, hogy hosszú hetekkel, hónapokkal később is másmilyennek éreztek bizonyos ízeket, szagokat.

Szakácskönyv készül azoknak, akik a koronavírus miatt elvesztették ízlelésüket

Bár azzal már mindenki tisztában van, hogy nem ezek a koronavírus legrosszabb tünetei vagy utóhatásai, azoknak, akiknek nem jön vissza az ízlelésük a betegség után, új körülményekhez kell hozzászokniuk. Az 'Íz és zamat' (Taste &Falvor) névre keresztelt könyv receptjei között nincsenek sem hagymás, sem fokhagymás vagy csokoládés fogások, a készítők ugyanis arra törekedtek, hogy minden olyan karakteres ízt mellőzzenek a receptekből, amelyek kellemetlenek lehetnek a megváltozott ízleléssel rendelkező emberek számára. Az ízlelőteszten sikeresen átment recepteknél nagy hangsúlyt helyeztek a textúrára , valamint arra a bizonyos umami ízre, amely evés közben segíti stimulálni a nyálmirigyeket.

Az umami az a bizonyos ötödik íz, amelyet nem lehet sem sósnak, sem édesnek, sem keserűnek vagy savanyúnak bekategorizálni. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben vagy a spenótban is, az umami kiváltására képes nátrium-glutamátot először 1908-ban Ikeda Kikunae izolálta.

A séfduó korábban egy olyan főzőiskolában tartott tanfolyamokat, ahol rákos betegeknek segítettek élvezhetővé tenni a főzést és az evést a nehéz időszakban. Ahogy az elmúlt egy év során egyre több ember számolt be arról világszerte, hogyan befolyásolta a betegség étkezési szokásaikat, a páros több tucatnyi receptet kezdett el fejleszteni a felgyógyult betegek számára. A szakácskönyv másolatát bári letöltheti ingyenesen ezen az oldalon, három font ellenében (és postaköltség) pedig akár keménykötéses változatban is megrendelhető a nem hétköznapi példány.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...