A babok, lencsék, borsók - azaz a hüvelyes növények száraz és friss termései - olcsó és környezetbarát megfelelői az állati fehérjéknek, valamint gazdagok mikro- és makrotápanyagokban is. Miközben Afrikában és Ázsiában nagy népszerűségnek örvendenek, sajnos Európában nem fogyasztunk belőlük annyit, amennyit a táplálkozási ajánlások alapján kívánatos lenne.
Ez a könyv recepteket és érdekességeket is tartalmaz a hüvelyes növényekről és elkészítésükről. Arra biztatjuk a szülőket, hogy a gyerekeket is vonják be a főzésbe – örömmel fogják a saját ételüket elkészíteni, miközben megismerkedhetnek egészséges finomságokkal és azok eredetével is. A “babos kisokos” rövid iránymutatást nyújt a hüvelyes növények előkészítésével és főzésével kapcsolatban; ezt követően pedig megismerkedhetünk az Európában elterjedt hüvelyes növények legfőbb tulajdonságaival is.
Ez a kiadvány a TRUE (Transition paths to sustainable legume-based systems in Europe) projekt keretében jött létre, amelynek célja a hüvelyes növények fenntartható termesztésének fejlesztése és fogyasztásuk elterjesztése Európában.