Kiderült, hogy szájon vagy orron át egészségesebb-e lélegezni

Egyáltalán nem mindegy az egészséged szempontjából, hogyan veszed a levegőt.

Bár furcsán hangozhat, egyáltalán nem mindegy egészségünk szempontjából, hogy orron vagy szájon át lélegzünk. Persze rengeteg meditációs és egyéb gyakorlat van, ahol megvan a légzés megfelelő metódusa, de mégis mi a helyzet úgy általában: szájon vagy orrán át kell levegőt venni?

Kiderült, hogy szájon vagy orron át kell lélegezni

Alapvetően fontos leszögezni, hogy az egészséges légzés nyugalmi helyzetben orrlégzést jelent. Elengedhetetlen, hogy ennek rendszeresnek, egyenletesnek és csendesnek kell lennie.

A szájlégzés ezzel ellentétben egyáltalán nem természetes, persze sporttevékenység közben gyakran előfordul, de itt is az a legcélravezetőbb, ha orron keresztül szívjuk be a levegőt, de a szájunkon engedjük ki.

Miért olyan rossz a szájlégzés?

Szájlégzés során a rekeszizom fele akkora kapacitással működik, emiatt nem végzi el a gerinc stabilizálását. Fontos továbbá kiemelni, hogy a tartós szájlégzés szinte egyenértékű a túllégzéssel, mely rengeteg negatív folyamatot indít el a testben.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...