Az nem is kérdés, hogy töltött káposzta nélkül nem lehet karácsonyt ülni, az azonban már nem minden családban egyértelmű, hogyan készül majd az ünnepi főfogás. Ha idén a paradicsomos szabolcsi verzióra esik a választásod, akkor szerencséd van, mert Pikács Árpi elhozta saját családi receptjét, annak minden furfangjával és séftippjével – ha megfogadod tanácsait, idén biztosan tökéletes lesz majd a szabolcsi töltött káposzta. Vágjunk is bele!
Fusd végig Árpi séftippjeit a tökéletes szabolcsi töltött káposztához:
- A szabolcsi verzió nem savanyított, hanem friss káposztával készül, ami izgalmas texturális élményeket okoz, azonban emellett némi pluszmunkát is jelent.
- Az egész fej káposztából először a torzsát kell kivágni, hogy a leveleket egyesével el lehessen távolítani: folyamatos, gyöngyöző vízben történő főzés mellett ez könnyű feladat.
- A nagyobb leveleket vágjuk félbe, illetve távolítsuk el róluk a vastagabb szár- és torzsarészeket, hogy könnyebb legyen majd a tekergetés-csomagolás.
- Ebből a receptből sem maradhat ki az aprókáposzta: ezt nem kell külön megvenni, hanem a kivágott levélrészekből és a hajtogatásra nem alkalmas levelekből aprítsuk össze.
Ahhoz, hogy a fűszerpaprika aromája és színe jól átjárja a tölteléket, zsírral kell vegyítenünk, mert abban oldódik a fűszer: a hagymás-szalonnás alap erre tökéletes lesz.
- Azzal is számolnunk kell, hogy a töltelékbe kevert nyers rizs dagadni fog, miközben megfő: ne csavarjuk túl szorosra a káposztacsomagokat, mert kirepedhetnek!
- Minden réteg káposzta közé szórjunk bőségesen a fűszerekből, füstölt húsból és friss kápiapaprikából is: így lesz mindenhol egységesen ízes az étel.
- A töltött káposztát türelmesen kell főzni, alacsony lángon, nem szabad vele hirtelenkedni, mert akkor szétfőhet az egész.
Nézd meg videón is, hogyan készíti Árpi a töltött káposztát:
Ugye nem is olyan bonyolult?
Ha te is belefognál, a szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod!
Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!
Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide: