Szabolcsi töltött káposzta: tanuld meg Árpitól, hogyan lesz tökéletes a karácsonyi klasszikus

A nagy karácsonyi klasszikusok közül szinte mindegyikre igaz, hogy mindenki máshogy készíti és szereti őket. Ha idén mégis másra hallgatnál, fogadd meg egy profi tanácsait: lesd meg, hogyan készíti Pikács Árpi a szabolcsi töltött káposztát!

Az nem is kérdés, hogy töltött káposzta nélkül nem lehet karácsonyt ülni, az azonban már nem minden családban egyértelmű, hogyan készül majd az ünnepi főfogás. Ha idén a paradicsomos szabolcsi verzióra esik a választásod, akkor szerencséd van, mert Pikács Árpi elhozta saját családi receptjét, annak minden furfangjával és séftippjével – ha megfogadod tanácsait, idén biztosan tökéletes lesz majd a szabolcsi töltött káposzta. Vágjunk is bele!

Szabolcsi töltött káposzta karácsonyra: magyaros főétel káposztával, darált hússal és paradicsommal, tejföllel tálalva
A szabolcsi töltött káposzta receptjéért kattints a képre!

Fusd végig Árpi séftippjeit a tökéletes szabolcsi töltött káposztához:

  • A szabolcsi verzió nem savanyított, hanem friss káposztával készül, ami izgalmas texturális élményeket okoz, azonban emellett némi pluszmunkát is jelent.
  • Az egész fej káposztából először a torzsát kell kivágni, hogy a leveleket egyesével el lehessen távolítani: folyamatos, gyöngyöző vízben történő főzés mellett ez könnyű feladat.
  • A nagyobb leveleket vágjuk félbe, illetve távolítsuk el róluk a vastagabb szár- és torzsarészeket, hogy könnyebb legyen majd a tekergetés-csomagolás.
  • Ebből a receptből sem maradhat ki az aprókáposzta: ezt nem kell külön megvenni, hanem a kivágott levélrészekből és a hajtogatásra nem alkalmas levelekből aprítsuk össze.

Ahhoz, hogy a fűszerpaprika aromája és színe jól átjárja a tölteléket, zsírral kell vegyítenünk, mert abban oldódik a fűszer: a hagymás-szalonnás alap erre tökéletes lesz.

  • Azzal is számolnunk kell, hogy a töltelékbe kevert nyers rizs dagadni fog, miközben megfő: ne csavarjuk túl szorosra a káposztacsomagokat, mert kirepedhetnek!
  • Minden réteg káposzta közé szórjunk bőségesen a fűszerekből, füstölt húsból és friss kápiapaprikából is: így lesz mindenhol egységesen ízes az étel.
  • A töltött káposztát türelmesen kell főzni, alacsony lángon, nem szabad vele hirtelenkedni, mert akkor szétfőhet az egész.

Nézd meg videón is, hogyan készíti Árpi a töltött káposztát:

Ugye nem is olyan bonyolult?

Ha te is belefognál, a szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod!

Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!


Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide:

Legújabb receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lekváros szaloncukor

Ezt a sütés nélküli receptet egy dán édesség inspirálta (Træstammer), amely egy kedvelt klasszikusnak számít náluk. Nagyon szerettem és hiányzott, gondoltam miért ne ölthetne egy új ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...