Szabolcsi – a paradicsomos alapú töltött káposzta

Legizgalmasabban felhasználható zöldségünk a káposzta, a levestől a rakottasig mindenben nagyot nyújt. Most a legmagyarosabb megjelenésében mutatjuk meg: szabolcsi módra készítjük. Ugye a te kedvenced is a töltött káposzta?

Török hatásra került be a magyar konyhába, aztán mindenki a saját képére formálta. Első említést a 17. század végén találunk róla, aztán elindult az azóta is tartó sikersztorija. Készítik savanyú káposztából, édesből, főzik és kemencében sütik, marhával és sertéshússal töltik, sok-sok füstölt hússal, kolbásszal körbeízesítik, a böjtöt tartók zöldségekkel, gombával töltik. Ebben a cikkben pedig megnézhetitek a paradicsommal főzött szabolcsi változatát.

Szabolcsi töltött káposzta - receptért katt a képre!

Édes vagy savanyú

Klári mama, második nagymamám, szabolcsi asszony révén behozta családunkba a paradicsomos töltött káposzta mérhetetlen szeretetét. Ő az óriási töltelékeket forrázott édeskáposzta-levelekbe csavarta. Aki abból egyet meg tudott enni, egész napra megtelítette a pocakját. Abban az időben nem ettem húst, csak a töltött káposztában, egyszerűen imádtam. Most már savanyú káposztával szeretem, ha túl savanyú, akkor kicsit kiöblítem, de valahogy a ez az ízvilág közelebb áll hozzám, és egyben jobban kötődik a füstölt husikhoz.

Párolt hagyma

Régen csak apróra vágva belekevertem a töltelékbe a hagymát, ma már tudom, hogy párolva sokkal finomabb ízt ad neki. Jó sok hagymát a füstölt szalonnából kisült zsíron megpárolok, ehhez hozzáadom az ugyancsak jó sok apró kockára vágott sárga paprikát, sőt a legtökéletesebb aroma elérése érdekében felkockázok pár zellerszárat, és ezt is bedobom a lábasba. Ekkor a hagyma már szinte krémes lesz, a zöldségek még darabosak, így mennek a húsok mellé.

Szabolcsi töltött káposzta - receptért katt a képre!

Marha versus sertés

Nagyim sertéshúsos volt, én csak felesben vagy annál is kisebb arányban teszek a töltelékhez, főként azért, hogy ne szárítsam ki. Az általam jobban kedvelt marha darált hús ugyanis sokkal kisebb százalékban tartalmaz zsírt.

Régen a sertéshúsos verziót lefőztem már karácsony előtti napokban, kitettem a hideg teraszra, vagy hűtőbe raktam, és a lábas tetején kidermedt zsírréteget a szentesén való melegítés előtt lekaptam, így könnyítve az aznapi, nem egyszerű emésztésünket.

Rizs

Mindenki a kis, kerekszemű rizsre esküszik a káposzta töltelékét illetően. Nálunk a jó öreg „B”-rizs szerepelt benne, mostanság pedig kicsit kisebb adagban hosszúszeműt használok, bevallom, nálam a basmati is jöhet. A lényeg az, hogy ne főjön szét, de kemény se maradjon a töltelékben!

Tejföl

Persze hogy jöhet a paradicsomos, szabolcsi káposztára is a tejföl! A paradicsom tulajdonképpen csak krémesíti a töltött káposzta levét, a sok fűszer- és friss paprika, valamint a füstölt husik íze balanszírozza az egészet. Habár régen sosem ettem tejföllel, mára megkedveltem így is a szabolcsi töltött káposztát, amit érdemes egy kevés frissen vágott, aprított petrezselyemmel díszíteni. Nálatok, hogyan készül ez a fogás, osszátok meg velünk hozzászólásban?

További receptek:

Székelygulyás

A jó székelygulyás világos rózsaszín színű, a fokhagyma és a kömény kitűnően egészíti ki benne a káposzta kellemesen savanykás ízét. Néhol finomra vágott kaprot is használnak az ...

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...