SZABADTŰZ: A Tátra és a Rysy és - nyilván - a sztrapacska meséje

A következőkből kiderül, honnan is jött a Szabadtűz gondolata. A hegyeknek és a tátrateának nem kevés szerepe volt a dologban. 

A következő videó és poszt valójában egy romantikus vallomás lesz a Szabadtűz rovat kezdeteiről. Ugyanis az, hogy filmre kellene venni, és a nagyérdemű elé kellene tárni a túrázás közbeni főzőcskézéseimet, éppen itt, a Tátrában jutott először eszünkbe.

Egészen pontosan a Rysy csúcsára vezető úton jött a "megvilágosodás".

Itt található egy tengerszem, aminek van egy kis szigetecskéje. Erre, ha valaki ügyes és merész, akkor be lehet “mászni”. Egyszer aztán ezt természetesen meg is tettük a csúcsról lefelé tartva. Kis gázfőzőnkkel a szigeten melegítettük meg jól megérdemelt sóletünket, és lógattuk a lábunkat mínusz 6 centis vízbe.

Bryndzove Halusky recept

Ekkor jött az ötlet, hogy a sokféle gasztroblog mellett szükség lenne valami újdonságra, és miért is ne fókuszálhatna a legfrissebb online tartalom a szabadban való főzésre!

Azóta sok víz lefolyt az összes folyóban a világon, és szerencsére a Szabadtűz is létrejött, mi pedig idén visszamentünk forgatni erre a helyszínre.

Sajnos a tengerszemig különböző logisztikai komplikációk miatt nem jutottunk fel, értsd úgy, hogy nagyon nehéz volt a forgatási cuccunk, és így is meghaltunk, mire a Poprádi-tóig felszenvedtük magunkat.

Viszont ha már a Tátrában jártunk, végre főzhettem egy jó sztrapacskát a szabadban, mert nagyon régóta tervezem, hogy ezzel hálálom meg ennek a vidéknek mindazt a jót, amit tőle kaptam. Na meg persze, ha Szlovákia, akkor a Kofola és a sztrapacska (bryndzove halusky) amúgy is alap.

Bryndzove Halusky recept

Tehát össze is dobtam fenn a hegyen ezt a csodálatos és rém egyszerű ételt, és még a lokál arcok is csak elismerően bólogattak az illatok és a látvány elegyére. Meglepő módon senki nem okoskodott, hogy például nem volt rajta káposzta, vagy túl kicsi lett a krumpligaluska. Úgy látszik vannak még népek, akik nem akarnak az idegenek előtt kezüket-lábukat törve érteni a főzéshez, a focihoz és a politikához.

Legközelebb, ha északi szomszédunkhoz mentek - remélem túrázni a hegyekbe -, akkor mindenképpen egyetek egy sztrapacskát! Egészen zseniálisan készítik - persze ha ti magatok főzitek, szabadtűzön, annál jobb. A sztrapit öblítsétek le egy jó Kofolával, majd egy kupicányi tátratea még mehet a garatba, csak azért, hogy balanszban legyen aznapra a csí.

Bryndzove Halusky recept

Aztán, ha leértetek a hegyről, jöhet a klasszikus rituálé, a túrabakancs magasról földbe dobása, hogy a jóélet verje meg. Vagy ezt lehet, hogy csak én szoktam csinálni?

RECEPT ITT.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

SZABADTŰZ: "Okosétel" a szabadban, mert nem csak a telefon és számítógép lehet az - VIDEÓ

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...