Hihetetlen vagy sem, de enyhébb és komolyabb ételmérgezések táptalaja lehet egy svédasztal. Hiába guszta, színes, illatos és étvágygerjesztő az étel- és italhalmok esztétikája, a szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerek (főleg nyáron) nem ritkán okozhatnak bajt. Biztosan ti is ismertek legalább egy embert, akinek nyaralását egy ételmérgezés húzta keresztbe. Lássuk, mely fogás lehet kellemetlen bakteriális fertőzés illetve mérgezés táptalaja egy ártatlannak tűnő svédasztal kínálatából.
Biztonságos reggelik akár a svédasztalról is:
Vegán granola
Ki ne szeretné a granolát, az egyik legklasszabb reggelivariációt, amit ráadásul mindenféle desszert összetevőjeként is használhatunk?! Kellemesen ropogós, picit édes, zabos csoda, amit ...
Császárzsemle
Múlt héten egy klassz kenyeres/ péksütis könyvre bukkantam a könyvesboltban, első átlapozás után nem is annyira a kenyerek, annál is inkább a zsemlék keltették fel a ...
Cruffin, a croissant és a muffin szerelemgyermeke
A cruffin a croissant és a muffin szerelemgyermeke, egy könnyed, leveles péksütemény kakaós-fahéjas, cukros töltelékkel. Isteni reggelire, brunchra, uzsonnára vagy akár desszertnek, ...
Kattints a képre, és nyílik a rizikós ételek galériája!
6 étel, amiből ne szedj a svédasztalról, mert mérgezést okozhat
Szeletelt gyümölcsök
Guszta tud lenni egy színes gyümölcstál, de ki tudja, mennyi ideje állnak rajta a szeletelt finomságok: ananász, banán, bogyósok, alma, citrusok, mind-mind erjedésnek indulhatnak és megbuggyanhatnak, főleg nyáron. Válasszuk a nem szeletelt, meg nem bontott opciókat: mondjuk egy egész almát vagy banánt!
Húsok
Közhely, és reméljük mindenki tudja is, hogy a hústermékek nem hűtőben tárolása komoly ételmérgezést okozhat! A füstölt fajták természetesen kevésbé romlékonyak, de egy szelet gépsonka, párizsi vagy a frissen sült csirke, sertés, fasírt már veszélyes lehet, ha sokat áll a svédasztalon.
Még több életmód cikk: