Svájc már beindult: elkezdi a ROVARALAPÚ élelmiszerek árusítását

Svájc irányt mutat: elkezdi a rovaralapú élelmiszerek, többek közt rovarburger árusítását. Vélhetően ez a jövő...

Svájc már beállt a sorba: szépen lassan bevezeti a rovaralapú élelmiszerek forgalmazását. A Coop szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból - a lisztbogár lárvája - készülő húspogácsák és fasírtgolyók augusztus 21-étől lesznek elérhetőek - írta a The Guardian.

Az Essento nevű svájci start-up által gyártott termékeket az élelmiszeráruház-lánc néhány genfi, berni és zürichi boltjában tudják majd beszerezni a fogyasztók.A helyi élelmiszerbiztonsági hatóság szóvivője szerint Svájc az első európai ország, ahol engedélyezik az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszerek árusítását.

Hogy miért pont a rovarok?

Ezek az ínyencségek rengetek ásványi anyagot, vitamint (például: A, B1, B2, D) tartalmaznak, de magas a fehérje- és a kalóriatartalmuk is, így kiváló és olcsó energiaforrásnak számítanak. Fogyasztásuk Ázsiában vagy Afrikában, de Európában is egyre elterjedtebb, sőt, van ahol létfontosságú.

A májusban módosított élelmiszerbiztonsági törvények szerint kizárólag olyan rovaralapú ételeket lehet értékesíteni, amelyek tücsköt, szöcskét vagy lisztkukacot tartalmaznak.A törvény szerint a rovarok, amelyeket már régóta alkalmaznak az állattakarmány-gyártásban, négynemzedéknyi - szigorú előírások mentén zajló - tenyésztés után válnak alkalmassá az emberi fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy a helyi termelés beindulására néhány hónapot még várni kell.

Addig is lehetőség van a rovaralapú élelmiszerek behozatalára, amelyet szigorú feltételekhez kötnek.

Ezeket olvastad már?

MTI

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...