A tiramisu az krémdesszert, amit még az is szeret, aki a kávét nem kedveli: a babapiskóta puha, olykor ropogós textúrája, a mascarpone non plus ultra krémessége és a kávé édességet ellensúlyozó kesernyéssége tökéletes trió.
Ha azonban elgondolkodtál, hogyan lehetne kicsit variálni egy plusz (olcsó!) hozzávalóval, és egyszerre ősziesíteni-téliesíteni a tiramisut, akkor egyet mondunk: sütőtökkel!
Nem újdonság, hogy az édes sütőtökből nemcsak sütőben sült szeletek készülhetnek, hanem tészta, krémleves, egytálétel, pumpkin spice latte, de akár édességek is, így adta magát, hogy kipróbáljuk tiramisuban is: Flóra elkészítette, az íz- és élményfokozás érdekében pedig narancshéjat és Cointreau-t, azaz narancslikőrt is bevetett...
...na de hogyan kerül bele a sütőtök?
A krémhez kerül a sütőtök, méghozzá úgy, hogy tökpürét készítünk: a tököt héjában 40-50 percig sütjük, majd ha kihűlt, kikaparjuk a húsát, és félretesszük. A cukrot és a tojássárgáját is kikeverjük, ehhez megy a tökpüré, a fahéj, a narancshéj, a Cointreau, majd a mascarpone, végül pedig a felvert tojásfehérje. Ezzel a krémmel, no meg kávéval rétegezzük a piskótánkat, voilá!
A sütőtökös tiramisu teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Próbáld ki a sütőtököt ezekben az édességekben is:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ínycsiklandozó recept Flórától: