Egyedi, mély, édes íze és illata adja a sütőtök különlegességét, ami vagy végtelenül vonzóvá vagy utálatossá teszi. Általában már kisgyermekkorban eldől, hogy imádattal avagy megvetéssel nézünk a tányérunkból sárgálló, akkor még pürés állagú tökre. Aztán történhetnek csodák, mint velem, akinek pont a gyermekek etetése hozta meg a kedvet ehhez a zöldséghez. Amit a kicsik nem ettek meg, befaltam, mondván, semmi ne vesszen kárba, miközben azon kaptam magam, legközelebb már arra várok, csak maradjon egy kicsi a bébiételes üveg alján számomra.
Azóta használom levesbe, krémbe, tésztaszósznak, gnocchi alapanyagának, desszertekhez, sőt simán mézzel, chilivel sütve is elfogy.
Minden szezonban megtalálom az új kedvencem. Az egyik első a bundás halrudacskák mellé készített, krémsajttal lágyított sütőtökkrém volt, idén pedig ez a sajttal töltött golyó lett, nézzétek meg, milyen menőn néz ki!
Tipp:
a sütőtökös golyókat begyúrva, morzsába forgatva, sütés előtt és sütés után is mélyhűthetjük, ezzel legközelebb időt spórolhatunk. A kész étel hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben legfeljebb 2 napig tárolható. Tálalás előtt mindenképpen melegítsük fel sütőben vagy a mikrohullámú sütőben, hogy a sajt olvadjon a közepében.
Így készült a sajttal töltött sütőtökgolyó
Sütőtök
Bármilyen sütőtök jó hozzá, nálam kanadaival készült. Fő, hogy ne főzzük a tököt, akkor túl sok vizet venne fel, ami miatt nagy mennyiségű zsemlemorzsát kellene hozzákeverni, hogy megkapja azt az állagot, amivel golyóba gyúrhatjuk. A sütőben sütés lesz a jó előkészítési mód. Itt a felesleges folyadék elpárolog belőle. Akár meg is pucolhatjuk, úgy még jobban megadjuk a felületet erre. Kisebb sütőtököt félbevágva, héjában, kimagozva süthetünk, kicsit hosszabb, de sokkal biztonságosabb, nem kell éles késsel megpucolnunk a kemény héjat. Egy sima evőkanállal ki tudjuk kanalazni utána a zöldség húsát.
Tipp:
ha túl nagy a sütőtök, mindenképpen daraboljuk fel sütés előtt, ezzel rövidíthetjük a sütési időt.
Tészta
A sütőtök könnyedén, villával összepürézhető. Egy tojással keverjük össze, reszeljünk mellé ízesítésnek parmezánsajtot, és aprítsunk friss zsályát. Innen ki is derül, hogy honnan az ötlet: egy olasz recept alapján kerültek a narancsszínű golyók a tányérunkra! Zsemlemorzsából lehet, hogy több vagy kevesebb szükséges, ez függ a tojás méretétől, a tök vizességétől is.
Fűszerezés
A sütőtöknek eszméletlen jól áll egy csomó friss zöldfűszer. Ebben a receptben zsályát használunk, de tökéletes ízharmóniát érhetünk el rozmaringgal, kakukkfűvel, vagy éppen majoránnával is.
Tipp: a sütőtökös golyó sütőben is elkészíthető, de vigyázzunk, ne szárítsuk ki a tésztáját, sütés előtt melegítsük elő a sütőt.
Sütés
Olajban sütésre nem minden nap szánja el az ember magát. Van egy jó hírem! A sütőtökös golyó sütése nem jár túl nagy olajszaggal, inkább ahhoz hasonlítható, amikor kalácsot vagy fánkot készítünk. Napraforgóolaj vagy mogyoróolaj, sőt a repceolaj is megfelel a sütéshez. Gyorsan kész, 3 perc elegendő a golyóknak, ami után nem marad nagy olajszag, inkább sütiillat lengi körbe a lakást.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Sajttal töltött sütőtökgolyók – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: