Sütőtökburger - edd, amíg tart a szezon

Évek óta tervezem, de most végre belevágtam: februárban nem eszek  húst. Hogy magamnak is bizonyítsam, milyen kacagva fog ez menni, egy szuper sütőtökös burgerrel indítok!

Nem is tudom, mikor kacérkodtam először a húsmentesség gondolatával. Az megvan, hogy mikor kaptam boostokat - például mikor E. barátnőm útkereső egyetemi éveink alatt minden évben más vallás böjtjét csinálta végig, vagy amikor megnéztem az Élelmiszeripar Rt. című fimet, amit egyébként mindenkinek szeretettel ajánlok, fent van a youtube-on.

A sütőtökös burger receptjét itt találod

Idén megint eszembe jutott, hogy meg kéne csinálni a nagyböjtöt - de elvetettem az ötletet, a fent említett barátnőhöz van egy meghívásom Izraelbe, és az korábban lesz, mint húsvét - olyan meg nincs, hogy utazás alatt valamit ne kóstoljak meg, még akkor is, ha az izraeli konyha telis-tele van jobbnál jobb húsmentes fogásokkal. Lényeg a lényeg, végül Hinyenc kolléga mentette meg az ügyet - ő minden évben tart egy húsmentes hónapot, és minden esetben februárt, mert az a legrövidebb. Ő nemcsak a húsnak mond búcsút ilyenkor, de alkoholt sem iszik - na ennyire bátor nem voltam. Január 31-én egy kis tepertőkrémes kenyérrel, csülökkel, bolognaival meg egy szép nagy adag angol reggelivel búcsút vettünk a hústól, és megkezdtük az új életünket.

A húsmentes hónapot pedig ezzel a nagyon amerikai hamburgerrel nyitottam - olyasmi ez, amin mindig megakad a szemem, ha külföldi blogokat nézegetek, de nagyon kivételes alkalmaktól eltekintve nem igazán állok neki elkészíteni. Viszont mi másért csinálnám ezt az egész hónapot, ha nem azért, hogy kipróbáljak egy csomó újdonságot?

A sütőtökös burger receptjéért ide kattints

Jelentem, ha a többi étel is ilyen jó lesz, lehet, vissza sem térek a húsra. A sütőtökös-babos püré már nyersen is finom volt, az avókádókrém selymes, a csípős aioli pedig tökéletesen pikáns. Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor leginkább a zsemlét hagytam volna ki belőle, ahhoz ugyanis lusta voltam, hogy magam álljak neki, a bolti viszont továbbra sem a kedvencem. Mivel csak kettőnkre készítettem ebédet, maradt egy csomó masszám - szerintem holnap golyóbisokat formázok belőle, és felváltva mártogatom az avokádós krémbe és a csípős aioliba.

Akárhogy is, próbáljátok ki, teljesen biztos vagyok benne, hogy a húsevők is megszeretik! Én pedig ígérem, hogy a hónapban csupa húsmentes jósággal jövök nektek!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...