Egy univerzális sütőtökpüré, amiből leves és tésztaszósz is lehet

Rájöttem, hogy ha sütőtökös tésztát készítek, akkor icipici változtatással tulajdonképpen sütőtökkrémlevest is tudok belőle rittyenteni. Hogy mi az én egyszerű alapreceptem? Mutatom!

A sütőtök az őszi-téli szezon megkerülhetetlen társa, a legjobb barátunk, egészen tavaszig. Legtöbbször megsütjük a sütőben, és mézet csurgatunk rá, vagy krémlevest főzünk belőle, de nálam a sütőtökös tészta lett a befutó, bevallom. A legutóbbi főzőcske során pedig leesett a tantusz: a sütőtökkrémleves és a sütőtökös tésztaszósz alapja majdhogynem egy és ugyanaz.

Egy univerzális sütőtökpüré, amiből leves és tésztaszósz is lehet

Így készítem az alap sütőtökpürét

Sajnos nekem nincs sütőm, úgyhogy előkapok egy nagy serpenyőt, a felkockázott sütőtököt belehalmozom, és pici sós vízben puhára főzöm, majd a végén lepirítgatom kevés olajon. Én ekkor szoktam rádobni egy kevés fokhagymát is, reszelek rá némi szerencsediót, borsozom, és újrasózom, ha kell.

Itt jön a lényeg: felöntöm a tököt cirka 2 dl sűrű kókuszkrémmel, és leturmixolom, hogy szép, selymes, homogén állagú szószt kapjak. A kókusz íze eszméletlen jól passzol az édeskés tökhöz, a belőle készült krém pedig nem utolsó sorban vegán is!

További fűszerek, melyeket ajánlunk az alap sütőtökpüréhez: római kömény, chili(pehely), curry(paszta vagy por), kurkuma, gyömbér, picike fahéj, pirospaprika, cayenne bors.

Ekkor válik ketté a dolog:

1.) Krémleves

Ha leves a végcél, a fent kapott pürét egy lábasba öntöm, és tovább hígítom vízzel, amihez, ha olyanom van, egy bio leveskockát is dobok. Aki igazi rendes és tüchtig háziasszony, alaplével öntse fel, így lesz a legfinomabb, nincs kétség.

Receptajánlónk:

A leves tetejére dukál egy kevés pirított csicseriborsó, tökmag, durvára vágott dió/mandula/kesudió, esetleg pirított bacon, zsályalevél, na meg persze kenyérkocka/cruton is. Lehet választani!

2.) Tésztaszósz

Ha pedig tésztaszósz a célunk, a fenti pürét hagyjuk úgy, ahogy van, sűrű kókuszos krémként, és keverjük össze a tetszőlegesen választott főtt tésztánkkal: én rizstésztával szoktam, mert ő gluténmentes, de jól áll pennéhez, fusillihez, spagettihez is. Ha túl sűrű a mártás, öntsünk hozzá egy picit a tészta főzővizéből.

Ha húsra vágyunk, pirongathatunk mellé pár kocka csirkemellet is.

Próbáljátok ki mindkettő változatot!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több téli téma itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...