Az őszi szezon legmeghatározóbb zöldsége, a sütőtök, több különböző formában belekerülhet több különböző fogásba. És míg vannak olyanok – mint például a krémleves – ahol abszolút mindegy, milyen alakúra vágjuk a zöldséget (hisz’ úgyis a szétturmixolás kegyetlen sorsa vár rá), a többi esetben érdemes megválogatni a sütőtök formáját. Mert jelentős javulást hozhat, ha a kockák helyett mondjuk a gerezdeket, a reszelés helyett a hajszálvékony szalagokat választjuk. Vegyük hát sorra (majdnem) az összes lehetséges alakot/formát és párosítsuk őket a leginkább megfelelő fogáshoz!
Félbevágott zöldség
Attól a nyilvánvaló esettől eltekintve, amikor ki akarjuk kaparni a tök puhára sült húsát, például krémleveskészítés alkalmával, más fogások is kívánhatják tőlünk, hogy félbevágva, darabolás nélkül toljuk a zöldséget a sütőbe.
Erre kiváló példa a töltött sütőtök (ekkor a zöldség megtartja héját és vágott felével felfelé néz a tepsin), vagy a beirdalt, különböző ízesítőkkel ellátott tökfőétel (ekkor a héj eltűnik, a vágott fél pedig lefelé fordul a sütőedényen).
Vastag szeletek
A tenyérnyi (7-12 centiméter széles) darabok akkor kerülhetnek elő, ha egyszerű sült tököt szeretnénk készíteni, majd mézzel, esetleg kevés pörkölt dióval elfogyasztani. Ezek a szeletek gyorsabban sülnek, és a nagyobb vágott felület több és alaposabb karamellizálódást tesz lehetővé.
Gerezdek
Inkább a gömbölyű fajtákat (pl. hokkaido) tudjuk szép karéjokra szeletelni, esetleg még a „hagyományos”, legtöbb boltban megtalálható tökök magházas részét. A gerezdre vágott tök kerüljön impozánsan tálalt meleg saláták tetejére, esetleg kínálhatjuk vegetáriánus főételként (valamilyen ízes-fűszeres mázzal lekenve és megsütve), gabonakörettel, salátával.
Kockák
Nagyobb vagy közepes, de mindenképpen egyforma kockákra akkor vágjuk a sütőtököt, ha fontos az egységes állag és a gyors párolódás. A levesek, egytálételek, raguk és curryk mindig ilyet kapjanak, illetve, amennyiben pürét készítenénk a narancssárga zöldségből, akkor is ezt a formát válasszuk szeletelés közben. A kockákat megsütve rizottóba, gabonaköretbe keverhetjük.
Gyufaszál/julienne
Amennyiben szeretnénk egy őszies aromájú pirított rizst/tésztát készíteni, esetleg a hirtelen, roston sütött hússzeleteinknek adnánk valamilyen ízes körítést, essen a választásunk a gyufaszálra vágott sütőtökre.
A szálak vékonyak, így gyorsan párolódnak, azonban mégsem főnek szét – ehhez persze nagy lángon végzett, hirtelen pirítás-párolás kell (stir fry).
Reszelt tök
A sütőtök nyersen is isteni, persze a főzésmentes fogyasztás esetében olyan formát kell választanunk, ami a kemény, nehezen harapható zöldséget könnyen rághatóvá teszi. Mindezt persze úgy, hogy maradjon benne némi harsányság, harsanás, egyszóval némi texturális élvezet. Reszeljük le a tököt, majd keverjük friss salátákhoz (pl. zöldsaláta, coleslaw, stb.).
Szalagok
A sütőtökből uborkagyaluval vékony szalagokat formázhatunk, amelyeket ugyan ehetnénk nyersen, de érdemes őket inkább savanyításnak kitenni. Ez valamennyit puhít az állagon, nagyjából hasonló élmény lesz beleharapni a szalagokba, mint egy adag csalamádéba. Az ecetből és vízből (1:1) készített, felforralt felöntőlébe tehetünk őszies fűszereket (pl. fahéj, szegfűszeg, szegfűbors), amelyek kellemes aromát adnak majd a töknek. Használjuk az így kapott szalagokat salátákban, vagy húsételek, zöldséges raguk mellett kísérőként.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai ötletek és tippek, amelyek ősszel jól jönnek majd: