Ezért nem mindegy, milyen alakban kerül a sütőtök az ételekbe

Közeleg az a bizonyos időszak, amikor a sütőtök megkerülhetetlenné válik a konyhában: ha pedig már folyton folyvást vele főzünk, ismerjük meg, milyen alakban/formában érdemes a fazékba tenni. Mert egyáltalán nem mindegy ám!

Az őszi szezon legmeghatározóbb zöldsége, a sütőtök, több különböző formában belekerülhet több különböző fogásba. És míg vannak olyanok – mint például a krémleves – ahol abszolút mindegy, milyen alakúra vágjuk a zöldséget (hisz’ úgyis a szétturmixolás kegyetlen sorsa vár rá), a többi esetben érdemes megválogatni a sütőtök formáját. Mert jelentős javulást hozhat, ha a kockák helyett mondjuk a gerezdeket, a reszelés helyett a hajszálvékony szalagokat választjuk. Vegyük hát sorra (majdnem) az összes lehetséges alakot/formát és párosítsuk őket a leginkább megfelelő fogáshoz!

Ezért nem mindegy, milyen alakban kerül a sütőtök az ételekbe

Félbevágott zöldség

Attól a nyilvánvaló esettől eltekintve, amikor ki akarjuk kaparni a tök puhára sült húsát, például krémleveskészítés alkalmával, más fogások is kívánhatják tőlünk, hogy félbevágva, darabolás nélkül toljuk a zöldséget a sütőbe.

Erre kiváló példa a töltött sütőtök (ekkor a zöldség megtartja héját és vágott felével felfelé néz a tepsin), vagy a beirdalt, különböző ízesítőkkel ellátott tökfőétel (ekkor a héj eltűnik, a vágott fél pedig lefelé fordul a sütőedényen).

Vastag szeletek

A tenyérnyi (7-12 centiméter széles) darabok akkor kerülhetnek elő, ha egyszerű sült tököt szeretnénk készíteni, majd mézzel, esetleg kevés pörkölt dióval elfogyasztani. Ezek a szeletek gyorsabban sülnek, és a nagyobb vágott felület több és alaposabb karamellizálódást tesz lehetővé.

Gerezdek

Inkább a gömbölyű fajtákat (pl. hokkaido) tudjuk szép karéjokra szeletelni, esetleg még a „hagyományos”, legtöbb boltban megtalálható tökök magházas részét. A gerezdre vágott tök kerüljön impozánsan tálalt meleg saláták tetejére, esetleg kínálhatjuk vegetáriánus főételként (valamilyen ízes-fűszeres mázzal lekenve és megsütve), gabonakörettel, salátával.

Fűszeres sütőtök szeletek

A sütőtök számomra az ősz egyik legkedvesebb terménye. Vidám színe és formája emlékeztet gyerekkorom estéire, amikor kistesók a fotelban majszoltuk a sült tököket, az édes, mézes ...

Kacsacomb fehérboros sütőtökkel

A kacsacomb ezúttal egyszerű fokhagymás ízesítésű. Vajban elősütött, majd fehérborban párolt sütőtökkel tálaljuk. A Mártonnapi menübe is jól illeszkedő főétel.

Kockák

Nagyobb vagy közepes, de mindenképpen egyforma kockákra akkor vágjuk a sütőtököt, ha fontos az egységes állag és a gyors párolódás. A levesek, egytálételek, raguk és curryk mindig ilyet kapjanak, illetve, amennyiben pürét készítenénk a narancssárga zöldségből, akkor is ezt a formát válasszuk szeletelés közben. A kockákat megsütve rizottóba, gabonaköretbe keverhetjük.

Hamis sütőtök "curry"

A "curry" azért került idézőjelbe, mert ez az egytálétel tulajdonképpen egy hamis változata a komplex indiai ragunak. Ha maga az elkészítés nem is, az ízek nagyjából egyeznek, és ...

Gyufaszál/julienne

Amennyiben szeretnénk egy őszies aromájú pirított rizst/tésztát készíteni, esetleg a hirtelen, roston sütött hússzeleteinknek adnánk valamilyen ízes körítést, essen a választásunk a gyufaszálra vágott sütőtökre.

A szálak vékonyak, így gyorsan párolódnak, azonban mégsem főnek szét – ehhez persze nagy lángon végzett, hirtelen pirítás-párolás kell (stir fry).

Reszelt tök

A sütőtök nyersen is isteni, persze a főzésmentes fogyasztás esetében olyan formát kell választanunk, ami a kemény, nehezen harapható zöldséget könnyen rághatóvá teszi. Mindezt persze úgy, hogy maradjon benne némi harsányság, harsanás, egyszóval némi texturális élvezet. Reszeljük le a tököt, majd keverjük friss salátákhoz (pl. zöldsaláta, coleslaw, stb.).

Szalagok

A sütőtökből uborkagyaluval vékony szalagokat formázhatunk, amelyeket ugyan ehetnénk nyersen, de érdemes őket inkább savanyításnak kitenni. Ez valamennyit puhít az állagon, nagyjából hasonló élmény lesz beleharapni a szalagokba, mint egy adag csalamádéba. Az ecetből és vízből (1:1) készített, felforralt felöntőlébe tehetünk őszies fűszereket (pl. fahéj, szegfűszeg, szegfűbors), amelyek kellemes aromát adnak majd a töknek. Használjuk az így kapott szalagokat salátákban, vagy húsételek, zöldséges raguk mellett kísérőként.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai ötletek és tippek, amelyek ősszel jól jönnek majd:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...