Így főztök ti – Ezt alkotják a sütőtökből a Nosalty-olvasók

Cikksorozatunk, az Így főztök ti, azért indult el, hogy tőletek, az olvasóktól tanulhassunk mindannyian. Ebben a hónapban, ősz kellős közepén a sütőtökhasználat felől érdeklődtünk nálatok. Fogadjátok szeretettel két Nosalty-hobbiszakács gondolatait, receptjeit, ötleteit és tanácsait, amiket most örömmel megosztanak veletek is.

Egész évben, minden nap újabbnál újabb cikkeket olvashattok tőlünk, a szerkesztőség tagjaitól, amelyekben elmondjuk nektek, hogyan lesznek tökéletesek az egyes ételek, hogyan kell bánni a konyhai szerkezetekkel, vagy éppen azt, hogy mi szerintünk a legjobb péntek esti vacsoraötlet.

Így főztök ti – Ezt főzik a sütőtökből a Nosalty-olvasók

Persze ahány ház, annyi szokás: tudjuk, hogy sok témában nem feltétlenül értünk egyet, és egészen biztos, hogy nálatok máshogy készül egy-egy fogás. Látjuk azt is, hogy szeretitek megosztani a saját receptjeiteket az oldalunkon és a tarsolyban rejtegetett trükköket a kommentekben.

Éppen ezért indítjuk útjára legújabb cikksorozatunkat, ami Így főztök ti névre hallgat. Ennek keretében szeretnénk végre tőletek is tanulni valamit, hogy ne mindig mi mondjuk meg a tutit az összes konyhai témában. Kíváncsian várjuk, hogy mit gondoltok például a húsmentes főzésről, mi az az étel, ami nélkül nem telhet el nálatok ünnep, vagy hogyan készültök egy nagyobb vendégségre. Most, az Így főztök ti legújabb részében az őszi kedvencről, a sokszínű sütőtökről lesz szó. Két olvasónk levelét olvashatjátok, megannyi ötlettel és recepttel.

Mire használod a sütőtököt?

Mányik Marianna (Baroness konyhája)

„Tősgyökeres szabolcsiként a nagydobosi sütőtök az örök kedvencem”

Tősgyökeres szabolcsiként a nagydobosi sütőtök az örök kedvencem. Gyermekkoromban úgy tanultam, hogy meg kell várni, míg a dér megcsípi, ettől lesz finom édes, parázs, zamatos íze. Viszont ezt a legnehezebb cipelni, előkészíteni egyaránt, no és a sütési ideje is ennek a leghosszabb.

Mindig nagybani vagy termelői zöldségpiacon vásárolom lehetőleg feldarabolva, hogy megkönnyítsem a dolgom, és ne kelljen baltával farigcsálnom és a szárát cipelnem.

A vastag húsú, sötét narancs színűt választom, és sült töknek sütöm. Ezen kívül a kanadai és az orange fajtákat is kedvelem, amik lédúsabbak, de szintén édes ízűek. Ezeket a kedvenc vevőbarát zöldségesemnél szerzem be. A kiválasztásnál a gömbölyűbb és nem a hosszúkás terméseken akad meg a szemem, mert a tapasztalatom szerint a mag körüli részek érettebbek, ízesebbek, könnyebben szeletelhetőek, mint a szárához közel eső fásabb részek.

Sütőtökkrémleves Mariannától

A tök kikapart magjából és belsejéből növényi tejet szoktam készíteni – csakúgy, mint nyáron a sárgadinnye bélzetéből és magjából – amit főzéshez, turmixokhoz használok fel. A sütőtökből sós és édes ételeket egyaránt készítek. Az alapíze sós formában csípős-fokhagyás-gyömbéres, mediterrán és keleti fűszerekkel egyaránt harmonizál. Édességként pedig kedvelem a bodzával, a naranccsal, a narancsvirágkivonattal, a kókusszal valamint a vaníliával párosítani. Imádom a pirított tökmagot, de ezt inkább készen, hántolva vásárolom meg.

Kedvenc sütőtökös ételeimhez tartozik a sütőtökkrémleves, amit kókusztejjel és csipsszel, naranccsal, sárgarépával, almával, gyömbérrel készítek. Édes ízvilágban bodzazselével vagy különböző gyümölcslekvárokkal összeturmixolva remek kencék, palacsintatöltelékek, krémek alkothatók belőle.

Narancsvirágkivonattal és bodzacukorral restre sütve fantasztikus gyümölcssaláták egyik alkotóeleme. Sós verzióban falafel jellegű golyókat sütök hajdinakásával, búzacsírával vagy zabpehellyel összekeverve változatos fűszerezéssel belőle.

Krémes sütőtökös spagetti

Szuper vegán komfortkaját készítettünk: fűszeres sütőtökszószos durum tésztát. Egészséges, variálható, gyors és egyszerű fogás, a tetejét érdemes megszórni pirított tökmaggal ...

Deák Andrea (Lizinka_)

„Az egész családom nagyon szereti a sütőtököt”

Az egész családom nagyon szereti a sütőtököt. Fantasztikus őszi és téli csemege. Ezekben az évszakokban szinte minden héten fogyasztjuk. Elsősorban csak úgy felszeletelve, sütőlemezen megsütve. Tízóraira és uzsonnára is gyakran ezt csomagolom műanyag dobozba a munkahelyre. Melegen, hidegen egyaránt nagy kedvenc. Viszont ízletes ételeket is szoktam belőle készíteni. Nagyszerű kiegészítője a változatos étrendünknek.

A kedvencem az úritök (a boltok polcain nagydobosi sütőtök néven van kiírva). Ahogy a nagymamám mondaná „Ezt csak a sütőben kislányom, mert jó lisztes!”

A kanadai sütőtököt is szeretem. Az gyönyörű színével és édes zamatával lopta be magát a szívembe. Ételek készítésére kizárólag ezt a fajtát használom. A kertben minden tavasszal vetek magot. Az ottani termést szoktuk elsőként fogyasztani. A kanadai sütőtök már augusztusban ehető. Az úritököt csak akkor sütöm, amikor a dér megcsípte. Amikor elfogy az otthoni készlet, a boltokban veszem.

Színre választom és nagyságra. A kanadai sütőtöknek minél narancssárgább a héja annál édesebb. Kilónyi, másfél kilónyi, nagyon kemény héjú, nagyon sárga tököt szoktam a kosaramba tenni. A nagydobosi tököt általában darabolva árulják, így lehet látni a színét, a héjának a vastagságát. Annál édesebb, „lisztesebb” minél narancssárgább a húsa. Mostanában annyira elszálltak az árak, hogy kimondottan keresem azokat a helyeket, ahol olcsóbban hozzá lehet jutni ehhez a finomsághoz.

Andrea Tökös túrótortájának receptjéért kattints a képre!

Mindig megmosom a tököt felhasználás előtt. Nagyméretű késsel darabolom, esetleg nagy lyukú reszelőn lereszelem aszerint, mit készítek belőle. A magokat külön edénybe gyűjtöm. A kanadai tök magját mosom, szárítom és elteszem tavaszra, hogy elvethessem. Az úritök magjait szintén, csak azt nem teszem, el, hanem száradás után megpirítom. Kiváló ropogtatnivaló.

Az én bevált módszerem a pucoláshoz egy nagyméretű, éles kés és egy nagyobb vágódeszka. Ilyen méretű késsel könnyedén lehet darabolni a kemény tököt. Meghámozni kisméretű, éles késsel szoktam. A zöldséghámozót erre a célra nem használom, mert megcsúszik a kemény héjon. A magokat minden esetben karalábévájóval távolítom el.

Többféle fogást szoktam belőle készíteni. Szeretem variálni az alapanyagokkal, hogy minél változatosabb ételek kerüljenek az asztalra. Sósan, édesen egyaránt mennyei!

Sütőtökös puffancsok

Egy tartalmas leves után kitűnő ebéd. A sütőtök jellegzetes ízét kissé tompítja a burgonya, valamint különleges harmóniában áll ez az együttes a hagyma és fokhagyma ízével. Az ...

Köszönjük szépen Mariannának és Andreának, hogy megosztották velünk tudásukat. Találkozunk az Így főztök ti következő részében!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és praktika:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...