Az ősz nagy kérdése: meg lehet-e enni a sütőtök héját?

Vajon meg lehet enni az ősz kedvenc zöldségének kemény héját, vagy egyenesen a komposztra kell kerülnie? Most választ kapsz a kérdésre!

A sütőtök mostanra az ősz szinonimája lett, a fűszeres pumpkin spice ízű tejeskávétól kezdve a lakásdekoráción át a sós ételekig és desszertekig szinte mindenhol felbukkan. De ha már megveszel egy egész tököt, érthető, hogy a maximumot akarod kihozni belőle, hogy minimalizáld a szemetet, és minél többet kapj a pénzedért. Itt azonban meg is kell állnunk, hiszen felmerül a kérdés: meg lehet-e enni a sütőtök héját?

Az ősz nagy kérdése: meg lehet-e enni a sütőtök héját?

Most akkor meg lehet enni a sütőtök héját?

Nemcsak hogy megeheted a sütőtök héját, de még jót is (t)eszel vele, ugyanis rengeteg tápanyag található benne. Gazdag rostban és tele van A-vitaminnal, B-6-vitaminnal, C-vitaminnal, E-vitaminnal, káliummal, vassal, magnéziummal, és kisebb mennyiségben más tápanyagokat is tartalmaz.

Emellett az ízélményt is emeli, mivel egy extra textúrát ad az ételeknek, ami izgalmas kontrasztot alkot a tök húsával együtt.

Tehát igen, ehetsz tökhéjat.

Hogyan használd fel?

Bár nyersen kemény, a sütőtök héja számos receptben hasznos, mivel extra tápanyagokat és változatos textúrát biztosít.

Ha a héj tiszta és sima, akkor sütés vagy grillezés közben a tökön hagyhatod, és egyszerűen a hússal együtt elfogyaszthatod. A sütés kellően megpuhítja a sütőtök héját az evéshez, és karamellizált ízt ad neki. A héj textúrája pedig kellemes kontrasztot alkothat a puhább tökhússal, ha együtt fogyasztod őket.

A héja kemény, ezt kalkuláld bele

Érdemes azonban észben tartani, hogy alapvetően a tök héja nagyon kemény, ezért hosszabb időt igényel, hogy megpuhuljon. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy a hús sokkal hamarabb elkészül. Ezért, ha a héjat is szeretnéd megenni, érdemes lehet eltávolítani sütés előtt, és külön kezelni őket.

Egy másik nagyszerű módja a héj felhasználásának, ha a tökmaggal vagy a tökpéppel együtt levest készítesz belőle. Fogyaszthatod így is, de a sütőtökleves egy serpenyőben könnyen redukálható, és akár szójaszósszal vagy misóval fűszerezve ízletes pácot készíthetsz húsokhoz, halakhoz, vagy akár magához a sütőtökből készült fogáshoz.

Sokan a héjából sós tökchipset készítenek, amely kevesebb kalóriát és több tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos burgonyachips.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tipp vár rád itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...