A sütőtökrajongók általában alig várják az őszt, hiszen ilyenkor már mindenhol kapható ez az illatos, zamatos, gazdag ízű, színpompás alapanyag. Amikor meglátják az üzletekben vagy a piaci árusok kínálatában, azonnal szükségét érezhetik, hogy beraktározzanak belőle – pláne, ha jó áron sikerül jó minőségre lecsapniuk. De mi történik, amikor hazaérünk négy-öt hatalmas darabbal? Hogyan tároljuk, hogy minél tovább elálljon a sütőtök?
Imádjuk a sütőtököt
Telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, így a sütőtök kifejezetten egészséges. Képes felkészíteni az immunrendszert az őszi-téli időszak kihívásaira, jót tesz a szemnek, csökkenti egyes rákos megbetegedések kockázatát, de még a szív egészségének is jót tesz.
Nem utolsó sorban pedig igen alacsony a kalóriaindexe, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják – persze az nem mindegy, hogyan.
Elkészíthetjük egyszerűen a sütőben, néhány fűszerrel kiegészítve, süthetünk belőle pitét vagy muffint, de népszerű a sütőtökkrémleves és a sütőtökös gnocchi is. Bármelyik szuper recept mellett is döntünk, előfordulhat, hogy nem tudjuk az egész zöldséget felhasználni. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk a lehető legtovább eltárolni. Nézzük, melyek a legegyszerűbb szabályok, amelyeket követve akár 3-4 hónapon át is a kamrában pihenhet ez a remek zöldség!
- Válasszunk neki hűvös helyet – ahol 10-13 Celsius fokos a levegő –, a garázs például egy jó helynek bizonyulhat.
- Mindig fejjel lefelé helyezzük el, azaz: úgy, hogy a szára essen alulra!
- Ne tegyük közvetlenül a padlóra, földre: tegyünk egy darab kartont alá!
- Egymás mellé tehetjük őket, de ne érjenek egymáshoz!
- Rendszeresen szellőztessük a helyiséget, ahol a tökök állnak, hogy megelőzzük a baktériumok és gombák szaporodását!
Szerző: Szabó Anna
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az ügyes-okos praktikákat is érdemes ellesni: