Így tároljuk a sütőtököt, hogy tovább elálljon

Ősszel nem lehet kikerülni, hogy ne együnk sütőtököt, de mégis hogyan tároljuk, ha túl sokat vettünk? Segítünk!

A sütőtökrajongók általában alig várják az őszt, hiszen ilyenkor már mindenhol kapható ez az illatos, zamatos, gazdag ízű, színpompás alapanyag. Amikor meglátják az üzletekben vagy a piaci árusok kínálatában, azonnal szükségét érezhetik, hogy beraktározzanak belőle – pláne, ha jó áron sikerül jó minőségre lecsapniuk. De mi történik, amikor hazaérünk négy-öt hatalmas darabbal? Hogyan tároljuk, hogy minél tovább elálljon a sütőtök?

Így tároljuk a sütőtököt, hogy tovább elálljon

Imádjuk a sütőtököt

Telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, így a sütőtök kifejezetten egészséges. Képes felkészíteni az immunrendszert az őszi-téli időszak kihívásaira, jót tesz a szemnek, csökkenti egyes rákos megbetegedések kockázatát, de még a szív egészségének is jót tesz.

Nem utolsó sorban pedig igen alacsony a kalóriaindexe, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják – persze az nem mindegy, hogyan.

Elkészíthetjük egyszerűen a sütőben, néhány fűszerrel kiegészítve, süthetünk belőle pitét vagy muffint, de népszerű a sütőtökkrémleves és a sütőtökös gnocchi is. Bármelyik szuper recept mellett is döntünk, előfordulhat, hogy nem tudjuk az egész zöldséget felhasználni. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk a lehető legtovább eltárolni. Nézzük, melyek a legegyszerűbb szabályok, amelyeket követve akár 3-4 hónapon át is a kamrában pihenhet ez a remek zöldség!

Cukormentes sütőtökös süti

Volt maradék sütőtököm, és úgy gondoltam, miért ne lehetne belőle sütit sütni. Olyan sok zöldséges süti van, és a sütőtök ráadásul édes is. Egy kis banánnal és datolyával ...

  • Válasszunk neki hűvös helyet – ahol 10-13 Celsius fokos a levegő –, a garázs például egy jó helynek bizonyulhat.
  • Mindig fejjel lefelé helyezzük el, azaz: úgy, hogy a szára essen alulra!
  • Ne tegyük közvetlenül a padlóra, földre: tegyünk egy darab kartont alá!
  • Egymás mellé tehetjük őket, de ne érjenek egymáshoz!
  • Rendszeresen szellőztessük a helyiséget, ahol a tökök állnak, hogy megelőzzük a baktériumok és gombák szaporodását!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az ügyes-okos praktikákat is érdemes ellesni:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...