Így tároljuk a sütőtököt, hogy tovább elálljon

Ősszel nem lehet kikerülni, hogy ne együnk sütőtököt, de mégis hogyan tároljuk, ha túl sokat vettünk? Segítünk!

A sütőtökrajongók általában alig várják az őszt, hiszen ilyenkor már mindenhol kapható ez az illatos, zamatos, gazdag ízű, színpompás alapanyag. Amikor meglátják az üzletekben vagy a piaci árusok kínálatában, azonnal szükségét érezhetik, hogy beraktározzanak belőle – pláne, ha jó áron sikerül jó minőségre lecsapniuk. De mi történik, amikor hazaérünk négy-öt hatalmas darabbal? Hogyan tároljuk, hogy minél tovább elálljon a sütőtök?

Így tároljuk a sütőtököt, hogy tovább elálljon

Imádjuk a sütőtököt

Telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, így a sütőtök kifejezetten egészséges. Képes felkészíteni az immunrendszert az őszi-téli időszak kihívásaira, jót tesz a szemnek, csökkenti egyes rákos megbetegedések kockázatát, de még a szív egészségének is jót tesz.

Nem utolsó sorban pedig igen alacsony a kalóriaindexe, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják – persze az nem mindegy, hogyan.

Elkészíthetjük egyszerűen a sütőben, néhány fűszerrel kiegészítve, süthetünk belőle pitét vagy muffint, de népszerű a sütőtökkrémleves és a sütőtökös gnocchi is. Bármelyik szuper recept mellett is döntünk, előfordulhat, hogy nem tudjuk az egész zöldséget felhasználni. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk a lehető legtovább eltárolni. Nézzük, melyek a legegyszerűbb szabályok, amelyeket követve akár 3-4 hónapon át is a kamrában pihenhet ez a remek zöldség!

Cukormentes sütőtökös süti

Volt maradék sütőtököm, és úgy gondoltam, miért ne lehetne belőle sütit sütni. Olyan sok zöldséges süti van, és a sütőtök ráadásul édes is. Egy kis banánnal és datolyával ...

  • Válasszunk neki hűvös helyet – ahol 10-13 Celsius fokos a levegő –, a garázs például egy jó helynek bizonyulhat.
  • Mindig fejjel lefelé helyezzük el, azaz: úgy, hogy a szára essen alulra!
  • Ne tegyük közvetlenül a padlóra, földre: tegyünk egy darab kartont alá!
  • Egymás mellé tehetjük őket, de ne érjenek egymáshoz!
  • Rendszeresen szellőztessük a helyiséget, ahol a tökök állnak, hogy megelőzzük a baktériumok és gombák szaporodását!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az ügyes-okos praktikákat is érdemes ellesni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...