Amint beérnek az első narancssárga sütőtökök, megindul az egészen februárig tartó folyamatos krémleves- és rizottókészítés, aminek főszereplőjévé mindig az édeskés zöldséget tesszük meg. Pedig tényleg szinte bármilyen receptbe beilleszthetjük a sütőtököt, a konyhai eljárások közül is az összeset bevethetjük, hogy igazán finom és különleges étkeket alkossunk, változatosak maradjunk a hosszasan elnyúló tökszezon minden hetében. Jöjjön most pár olyan recept, ami garantáltan feldobja majd a monotonitást.
Nézd meg galériánkban a sütőtök elkészítési módjait!
Nyersen, sülve, főve – Így edd a sütőtököt minden formájában
Nyersen – salátában
Ha a legmaceramentesebben akarjuk elfogyasztani a tököt – és emellett a legharsányabb ízhatást is keressük – akkor egyszerűen reszeljük le a nyers zöldséget, majd keverjük bele zöld leveles/majonézes salátákba. Kiválóan társul hozzá az alma, körte, zeller, rukkola, dió vagy a karakteresebb sajtok.
Nyersen – savanyítva
Gyors savanyúságot is készíthetünk a tökből: ehhez mindössze egy ecetes felöntőlére lesz szükségünk (1:1 arányban víz és ecet, némi só, némi cukor, tetszőleges fűszerek, felforralva kell a tökre önteni), illetve magára a zöldségre, lehetőleg olyan módon darabolva/feldolgozva, hogy az lehetővé tegye a gyors savanyodást. A reszelés, apró kockára vagy gyufaszálra vágás például tökéletes választás, csakúgy, mint az uborkagyalu használata. A savanyúság hűtőben akár hetekig is eláll, használjuk szendvicsekben, salátákban, húsok mellett.
Sülve – gratin
Gondoljunk a lenyűgözően gazdag burgonyás-tejszínes-sajtos köretre, a sütőben lassan puhuló, omlós szeletekre, a besűrűsödő szószra, a komfortos ízekre. Aztán képzeljük el ezt az egész élményt ugyanígy, csak a burgonya helyett édeskés sütőtökkel. Ha ekképp sütünk gratint, mindenképpen fűszerezzük ősziesre szerecsendióval, leheletnyi fahéjjal és szegfűszeggel.
Sülve – lasagneként
Kiválthatjuk a klasszikus olasz rakottas közepén a tésztalapokat vékonyra szeletelt sütőtökre, ezáltal nemcsak egészségesebbé, de szezonálisabbá is téve azt. A lassú sütés alatt mindegyik zöldségszeletek teljesen puhára párolódik a paradicsomszósz és a besamel ölelésében.
Főve – tésztaszószként
A teljesen puhára sütött tök szinte önmagában is képes szószt alkotni, persze jobban járunk, ha hozzáadunk egy s mást. Például egy hagymás-fokhagymás alapot, némi paradicsom passatát, esetleg tejszínt (növényi alternatívaként konzerv kókusztejet). Az így összefőzött és leturmixolt mártást ízesíthetjük olaszosra, de klasszikus szerecsendiós-fahéjasra is, esetleg csípősre némi chilivel. Tálaljuk tésztával és szórjuk meg valamilyen karakteres kecske- vagy kéksajttal.
Főve – lekvárként
Mivel az egyik legédesebb zöldségről beszélünk (ami megsütve-megfőzve, cukor nélkül is szinte felér egy desszerttel), nagy kapufa lenne nem lekvárt főzni a sütőtökből. Érdemes először megsütni (minden olajtól és fűszertől mentesen, esetleg egy kevés mézzel), majd a húsát egy fazékba kikaparni, ott pedig fűszerekkel és további cukorral (az ízlésünkhöz igazítva) készre főzni, leturmixolni és beüvegezni. Nem fog kilógni a kamra eprei és sárgabarackjai közül: bármikor elővehetjük és kenyérre/kalácsra/palacsintába kenhetjük majd.
Receptek, amelyeket feltétlenül próbálj ki:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További őszi tartalmakért olvass tovább: