Sütőtisztítás okosan – a modern háziasszony választása, ha csillogó sütőről van szó

Hallottatok már a katalitikus és pirolitikus tisztításról? Tudjátok, mi az aquactiva? Ha nem, akkor most bevezetünk titeket a modern sütőtisztítás rejtelmeibe! (x)

Ha szerencsések vagytok, akkor ezekkel a kifejezésekkel a saját készüléketek kezelési utasításában már találkozhattatok. És hogy miért vagytok szerencsések? Mert ezek szerint van olyan funkció a gépeteken, amellyel gyerekjáték a mindenki által mumusként elkönyvelt sütőpucolás. Ha mégsem hallottatok róluk, akkor pedig érdemes lesz mostantól odafigyelni rájuk, hiszen sok időt spórolhattok velük, és a kacsóitok épségét is megőrizhetitek.

Jöjjenek a modern sütők legnagyobb tisztítási vívmányai:

Katalitikus tisztítás

Ez egy öntisztítási funkció. Az ilyen sütők belsejét speciális zománccal látják el, amely katalizátor anyagokat tartalmaz, amelyek magas hőmérsékleten, az oxigén hatására megváltoztatják a zsíros szennyeződések kémiai szerkezetét. Ezt a programot, mely körülbelül fél órát vesz igénybe, érdemes lefuttatni havonta egyszer. Utána papírtörlővel vagy egy puha ronggyal le lehet törölni az addig ráragadt zsíros szennyeződéseket.

Amire ügyeljünk:

  • Ha nem használjuk gyakran a sütőt, akkor is melegítsük fel néha, hogy a katalizátorok megfelelően működhessenek, így a készülék élettartamát is meghosszabbíthatjuk.
  • Vannak olyan sütők, melyeknek nem minden felülete kezelt ezzel a bevonattal, ezeket ne felejtsük el hagyományosan letisztítani!

Pirolitikus tisztítás

Még egy speciális funkció a tiszta sütőért. Bekapcsolása után a sütő rendkívüli magas, 400-500 fokos hőmérsékletre hevül, így a sütőtérben lerakódott szennyeződések egyszerűen elégnek. Nem kell aggódni, a sütő ajtaja automatikusan lezár erre az időre, így véletlenül sem tudunk bekukkolni, hogy leégessük a hajunkat. Csak akkor lesz újból nyitható, amikor már biztonságos hőfokra hűl vissza. Ez a módszer tehát biztonságos, de az előzőhöz képest jóval több időt vesz igénybe. Miután viszont teljesen kihűlt a sütő, könnyen kisöpörhetjük a hamut.

Aquactiva tisztítás

Ez a környezetbarát funkció lehet a legismerősebb. A készülékbe egy erre rendszeresített helyre vizet kell önteni, majd elindítani a programot. A meleg hatására a víz forró gőzként száll fel, amiben a ragadványok, zsírok, ételmaradékok feloldódnak, miáltal könnyebben eltávolíthatóvá válnak. Nem kell erős tisztítószereket használnunk a kisikálásukhoz, elég lesz csak egy száraz, puha ronggyal áttörölni a sütő belsejét.

Keress öntisztító funkciós termékeket a Candy sütőkínálatában!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...