A legomlósabb hal vár rád, ha sütőpapírban készíted el a filéket

A macerás halsütés legtöbb problémáját elfelejthetjük, ha a filéket sütőpapírban sütjük meg. Ez a módszer egyszerű, elronthatatlan, az eredmény pedig garantáltan omlós és szaftos hal lesz.

A sütőpapírban sült hal, avagy en papillote módon készített filé elsőre nagyjából úgy hangzik, mint egy francia szakácskönyv elképesztően bonyolult gasztronómiai csodája. Ebből szerencsére csak a csoda igaz: ugyanis a sütőpapírban sült halat szinte lehetetlen elrontani. A túlfőzés esélytelen, néhány egyszerű lépésben életünk halvacsoráját tehetjük majd az asztalra.

A legomlósabb hal vár rád, ha sütőpapírban készíted el a filéket

Milyen halból készülhet?

Az en papillote módszerhez tulajdonképpen bármilyen halat választhatunk, a lényeg, hogy filézett, lehetőleg szálkamentes részt használjunk.

Egész hal sütőpapíros sütése nem ajánlott, mivel annak sokkal közvetlenebb hőre van szüksége, ráadásul le is kell pirítani. Ugyan a sütőpapírban teljesen megfő a hal, ez inkább gőzölés, mintsem sütés.

Például a fehér húsú tengeri és folyami halak tökéletesek erre a célra, persze készíthetünk így lazacot is.

Mi kerülhet még mellé?

Két alap hozzávaló, aminek minden esetben bele kell kerülnie a csomagba: a só és az olaj. Nagyrészt a gőzben fő puhára a hal, egy kis olajra mégis szükség van. Mivel nem nagy mennyiségekről van szó, használjunk olyat, aminek esetleg karakteresebb íze van (pl. olívaolaj).

Ezeken kívül tehetünk még bele bármilyen zöldséget, fűszernövényt, citromot, fokhagymát, ahogy kedvünk és ízlésünk tartja. Mivel nem fogjuk túl sokáig a sütőben hagyni, a zöldségeket vágjuk egészen kis darabokra, vékony szeletekre.

Jó választás a zsenge, könnyen puhuló zöldek egyike: brokkoli, borsó, spárga, karfiol, zöldbab. Szintén nem lőhetünk mellé néhány leveles zöldséggel (pl. spenót, sóska). A lényeg, hogy ne töltsük túl a sütőpapírt, különben lehet, hogy nyers marad valami.

A hajtogatás művészete

Ha előkészítettük a halunkat és a kiválasztott extrákat is, jöhet az összeállítás. Vegyünk magunk elé annyi sütőpapírt, ahány főre készítjük a fogást. Mindenkinek meglesz a maga saját kis csomagja.

A lap rövidebb oldala legyen felénk, így hajtsuk félbe (először üresen) a papírt. Így könnyebb lesz később becsomagolni. A hozzánk közel eső részt fogjuk megtölteni.

Ágyazzunk meg néhány leveles zölddel, majd fektessük rá a halszeletet. Köré jöhetnek a zöldségek, friss fűszerek, fokhagyma, citrom vagy bármi, amit választottunk. Az egészet sózzuk, öntsük le pár evőkanál olajjal.

Hajtsuk rá a halra a sütőpapír másik felét, hogy a szélek találkozzanak. Középről indulva zárjuk le a csomagokat úgy, mintha pitét készítenénk. Fontos, hogy jól zárjuk le, különben a gőz kiszabadul, és a hal nem sül át rendesen.

Szürkeharcsa en papillote

Ha hal, akkor a szürkeharcsa az egyik nagy kedvencünk. Fantasztikusan finom fehér húsa van, ami nem is kíván más ízesítést a só-bors pároson kívül. És persze tálaláskor egy ...

Zsírpapírban sült lazac

A lazac egyik kedvelt elkészítési módja nálunk ez a változat, ami Bereznay Tamástól származik. Alig van vele előkészület, a végeredmény mégis nagyon finom és egészséges.

Sütés és tálalás

A halat tegyük 250℃-ra előmelegített sütőbe. Egy közepes vastagságú (körülbelül kétujjnyi) szelet nagyjából 10 perc alatt megpuhul. Érdemes 15-20 dekás filékkel dolgozni fejenként, hogy biztosan ne maradjon nyers a hal.

Amikor elkészült, tegyük tányérokra, és azonnal tálaljuk. Szinte éttermi látványosság lesz, amikor a vendégek egyenként kinyitják a csomagjukat, és egy gőzölgő, szaftos, ízletes halfilét találnak benne.

Egy sokkal egészségesebb (a párolás miatt), elegánsabb módja ez a halsütésnek, ráadásul, ha ráérzünk a készítésére, teljesen kudarcmentes. Ha lenyűgöznénk a vacsoravendégeinket egy finom fogással, ne keresgéljünk tovább!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Gyors és egyszerű megoldások a konyhában:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...