A karácsonyi sütés főzés során biztosan előkerül egy kis sütőpapír. De vajon mi a különbség a fehér és a barna sütőpapír között? Rebesgetik mostanában, hogy az egyik egészségtelenebb a másiknál. De van ennek bármi valóságalapja, vagy ez is csak ijesztgetés?
Mi a különbség?
A barna és a fehér sütőpapír között egy nagy fontos különbség van: utóbbit fehérítik, hogy teljesen fehér legyen, emiatt pedig klórt is tartalmaz. Ezzel ellentétben a barnát nem vetik alá különböző kémiai eljárásoknak, így marad barna, kezeletlen.
Egy hátulütője mégis van a barna fajtának: előállítása energiaigényesebb, mint a fehéré, bármennyire is ellentmondásosan hangzik. Ez a sütőpapír ugyanis természetes polimereket tartalmaz, melyeket nehezebb kezelnie a gépeknek, mint a fehér sütőpapír alapanyagát.
A szakértők azt az egyet viszont a fehér előnyének tekintik, hogy higiénikusabb, mint a barna sütőpapír, mert jobban látszik rajta, ha koszos lesz, ráadásul sokkal több helyen tudjuk beszerezni.
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: