Sokkal sűrűbben kéne mosnod a sütőkesztyűt

Csillog-villog a konyha, és sehol egy morzsa? Tisztán tartod a konyhapultot, a tűzhely is ragyogóra van suvickolva, a hűtőszekrény ajtaja sem zsírfoltos, de a mi a helyzet a sütőkesztyűvel? Erről a hővédő konyhabéli segédeszközről szeretünk megfeledkezni, ami a mosást illeti, pedig nagyon fontos része a higiénikus konyhának. Olvass tovább, és tudd meg, miért kell(ene) rendszeresen mosni a sütőkesztyűt!

A konyha tökéletes hely arra, hogy a különböző baktériumok és kórokozók megjelenjenek. Ha csak arra gondolunk, hogy a héten több alkalommal kerülhet nyers hús a vágódeszkára, de a szemetesre csöppenő tojásfehérje is táptalajt jelenthet a baktériumoknak és fertőzéseknek. A konyha tisztán tartása alapvető, amihez hozzátartozik például a sütőkesztyű rendszeres mosása is. Miért fontos ez?

Több okból is fontos, hogy sűrűn mosd a sütőkesztyűt

Bacik

Egy 2002-es tanulmány során többféle baktériumot is találtak a sütőkesztyűk külsején, de még a belsejükben is. A coliform, a bacillus cereus és a pseudomonas baktériumok gyakran megtalálhatóak élelmiszerekben, de hőkezelés során el is pusztulnak. Az a tény, hogy a kesztyűk belsejében is megtalálhatóak ezek a baktériumok, azt jelenti, hogy kéz útján oda-vissza átkerülhettek a konyhában lévő más eszközökre is.

Allergia

Nemcsak a baktériumok miatt fontos a sütőkesztyű rendszeres mosása, hanem az ételallergiások miatt is. Ha például lisztmaradék található a kesztyűn, és gluténérzékenynek készítünk ételt, akkor könnyedén belekerülhet az éppen készülő fogásba is.

Tűzveszély

Mindemellett tűzveszélyes is lehet, ha korábban már valamilyen zsiradék került a kesztyűre, hiszen, ha nyílt láng közelébe tesszük, könnyedén lángra kaphat.

A megoldás? A rendszeres mosás! Ilyen egyszerű, hogy elkerüld a baktériumok elszaporodását, a tüzet, vagy azt, hogy rosszul legyen bárki a főztödtől. Ha szabad szemmel nem fedezhető fel szennyeződés a kesztyűn, akkor elég 7-9 naponta mosni.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...