A klasszikus retró rizses hús, ami nálunk sütőben sült tökéletesre

Főszerkesztőnk gondolt egyet, és sütőbe dugta a rizses húst...hogy mi lett a dolog vége? Egy még háziasabb és komplexebb ízű egytálétel, mely elnyerhetné a legjobb magyar comfort food díját is. Tökéletes őszi-téli recept!

Sertéscomb, szalonna, füstölt fűszerpaprikától piros és szaftos rizs, és nem elenyésző mennyiségű házias-magyaros nosztalgiafoszlány: ki a sulimenzára, ki a nagymamára, ki pedig anyára vagy apára gondol, míg villára veszi a soron következő rizseshús-falatot… na de vajon mitől lehetne még melengetőbb, még finomabb ez az egyszerű étel? Ha sütőben sütjük a rizses húst!

Sütőben sült rizses hús, recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Mákos guba, rakott krumpli, rakott karfiol vagy rakott káposzta...csak néhány azokból a klasszikusan magyaros egytálételekből, melyekre a sütőben sütés teszi fel a koronát. Miért lenne ez másképp a rizses hússal?

A jó esetben sok szafttal készülő fogás ízei pazarul összeérnek a sütő melegében, a textúra pedig egyszerre lesz extra ropogós, és marad puha, szigorúan kiszáradás nélkül. Az elkészítés minden perce megéri a végeredményt!

Sütőben sült rizses hús, recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Lássuk, hogy készül a sütőben sült rizses hús:

A szalonnadarabokat süssük zsírjára, ez adja meg a magyaros jelleget, a valóban ízes zsiradékot, a végeredmény gerincét, szóval ki ne hagyjuk ezt a lépést a receptből!

A szalonnát rakjuk félre, és annak zsírján pirítsuk üvegesre a hagymát, majd forgassuk meg benne a sertéscombkockákat, némi paprikát, paradicsomot, füstölt (!) fűszerpaprikát, cayenne borsot, sót, feketeborsot, köményt, és némi víz társaságában főzzünk egy dögös pörköltalapot.

Keverjük el a pörköltet és a szalonnát a rizsünkkel egy nagy hőálló tálban, és toljuk a sütőbe. Süssük lefedve mintegy 40-50 percig, majd a végén fedő nélkül is pirítsunk rá! Akkor lesz tökéletes a sült rizses hús, ha a rizs az összes szaftot magába szívta, és a hússal együtt teljesen megpuhult, a teteje pedig picit ropog!

További magyaros receptjeinkből:

A legszaftosabb bácskai rizses hús

A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a ...

A legtökéletesebb kakaspörkölt

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó ...

Természetesen savanyúsággal tálaltuk, de akkor sem haragszik meg, ha rápöttyintünk egy kanál tejfölt!

Sütőben sült rizses hús, recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Sütőben sült rizses hús, recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

A sütőben sült rizses hús receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...