Még ha nem is főzünk gyakran, igen frusztráló lehet, ha meghibásodik a sütőnk. Ilyenkor a probléma néha a belső alkatrészekben keresendő, de az is előfordulhat, hogy a mi szokásaink tették tönkre – akarva vagy akaratlanul. Az alábbi ártalmatlannak tűnő szokások gyakoriak, de a legjobb, ha elkerüljük őket, ha szeretnénk minél hosszab életű sütőt.
Alufóliázás
Sokan alufóliával bélelik ki a sütő alját, ez ugyanis praktikusnak tűnhet: ha kifröccsen valami, csak ki kell dobni a fóliát.
Az általános gyakorlat viszont inkább az, hogy ráfeledkezünk a fóliára, ami így sokkal tovább van ott, mint az egészséges lenne a sütőnk számára.
Ha túl sokáig hagyjuk ott, akkor a fólia megolvadhat – például az öntisztító ciklus során –, és maradandó károkat okozhat, főleg, ha a ráégett ételmaradékok odaragasztják a felülethez.
Lassú reakcióidő
Gondolkodtunk már azon, hogy miért olyan nehéz kitakarítani a sütőt? Nos, a válasz egyszerű: azért, mert nem lépünk azonnal. A rászáradt foltok sokkal makacsabbak, nehezebb őket eltávolítani, ráadásul a sütés hatékonyságát is befolyásolják. Tehát a legjobb, amit tehetünk, hogy azonnal kitakarítjuk, amint lehűlt.
Helytelen tisztítás
Ha már a tisztításról van szó: amennyiben nem takarítjuk le rendszeresen és alaposan a főzőlapot, valamint a sütő belsejét, az hosszú távon a gép kopásához és a teljesítményének romlásához vezethet. Ez persze nem azt jelenti, hogy minél durvább eszközökhöz kell folyamodnunk, sőt! Kerüljük a nagyon erős, abrazív tisztítószereket és dörzsiket, ezek ugyanis karcolásokat és más károkat okozhatnak az eszközben.
Túl sok tepsi
Mindannyian jártunk már úgy, hogy egy vacsoraparti vagy az ünnepek előtt megpróbáltunk egyszerre több tepsit betenni a sütőbe. Ez első ránézésre ártalmatlannak tűnhet, de rossz ötlet. A plusz súly ugyanis megterheli a rácsokat, és fennáll a veszélye annak, hogy összekarcoljuk a sütőt, ha a tepsik hozzáérnek a belső falakhoz.
Szellőzők és lyukak elzárása
A gázfőzőlap szellőzőinek elzárása nem tűnik nagy dolognak, pedig ezzel megzavarjuk a légáramlást és potenciálisan befolyásolhatjuk a sütőnk teljesítményét.
Ugyanez vonatkozik a gázsütő alján lévő lyukak elzárására, ami megakadályozhatja a megfelelő hőelosztást.
A használati útmutató kidobása
Senkit nem hibáztatunk, akinek nincs ereje/kedve végigolvasni a rettenetesen hosszú és unalmas használati útmutatókat. Ugyanakkor amikor a sütőről van szó, nem jó ötlet egy az egyben kidobni a kiskönyvet – sőt, a legjobb, ha gyorsan átfutjuk azt. Lehet ugyanis, hogy olyan hasznos funkciókat és karbantartási tippeket kaphatunk, amiket egyébként elszalasztanánk. Ha már kidobtuk, nézzük meg a gyártó honlapját, könnyen lehet, hogy ott is megtaláljuk!
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: