Sütivel a hideg ellen

Idén valahogy kimaradt a vénasszonyok nyara. A korai télbe forduló őszből azért kár lenne kihagyni a szezonális finomságokat - csak alakítsuk őket az időjáráshoz!

A vénasszonyok nyara az év egyik legszebb időszaka - hűvös reggelek és meleg nappalok, kicsit csípős esték. Jól esik a sál, és elég egy kiskabát, munka után pedig még nem kellemetlen kóborolni kicsit a városban - vagy a város szélén. Takaróba burkolózva még egy fröccs is belefér egy kerthelyiségben, és a hétvégén egy vékony pulóverben még simán lehet bográcsozni vagy grillezni. A szezonális gyümölcsöket el lehet készíteni valamilyen laza, félnyári süteménynek vagy joghurtos pohárkrémnek. Hát, asszem idén ebből kimaradunk.

A körtés morzsasüti forró karamellel receptjét itt találod

Jutott ugyan két hét a fent leírt szépséges időszakból, de hát úgy néz ki, a tél nyomakszik erősen. Szomorú, mert ha belegondolok, hogy ez mostantól esetleg február végéig, vagy még rosszabb, márciusig így lesz. De mivel változtatni úgysem tudunk ezen, nincs más hátra mint előre - bele kell törődni, és kicsit átalakítani a programot. A nyálas, hideg, ködszitálós időjárásnak is megvannak a szépségei, csak éppen házon belül. És hát igen, amíg várunk az adventre, és nincs szezonja a saját kézzel, délutánokon át fabrikált ajtódíszeknek, ezek a szép tevékenységek általában kajálással függenek össze. Most is.

A körtés morzsasüti forró karamellel receptjét itt találod

Az almás pite kétséget kizáróan a szezon egyik aduásza, viszonylag olcsó, nem tart túl sokáig elkészíteni, és mindenki szereti. Mindig jó választás, de néha ugyanakkora energiabefektetéssel egy hasonló jellegű süteményt kapunk, csak kicsit különlegesebbet.

Például morzsasütit! Ami persze nem szezonális, bármikor készíthetjük az én személyes kedvencem például az apró, nyári bogyós gyümölcsökből készült változat - viszont lazán igazíthatjuk a szezonhoz. És mivel normál esetben ilyenkor a körtés édességekben kéne bokáig járnunk, körtével készítettem.

A körtés morzsasüti forró karamellel receptjét itt találjátok

Annak érdekében pedig, hogy a kinti idő is vállalhatóbb legyen, nyakon öntöttem a bűnös élvezetek egyik első számú forrásával, a meleg, enyhén sós karamellszósszal. Innentől kezdve tényleg csak egy jó könyv és egy puha takaró kell, meg esetleg egy bögre forró ital - mondjuk egy házi készítésű gyömbéres tea. Ha még ezek után is gond a kinti zimankó, akkor sajnálom...én mindent megtettem, hogy jobb kedvre derítselek Titeket.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...