A sütés rejtelmes világát bizony, nem könnyű kiismerni, főleg akkor nem, ha a sütireceptek gyakran úgy kezelnek minket, mintha már mestercukrászok lennénk, és minden apró trükk a kabátujjunkban bújna. Pedig, ami egy tapasztalt receptírónak egyértelmű lehet, sok házi cukrásznak nem is, hogy újdonság, de sosem hallott/ismert információ lehet. A félresikerült kuglófok és elfuserált piskóták elkerülése végett vegyük hát sorra közösen, mi mindent titkolnak el előlünk a sütireceptek.
Nézd meg galériánkban a sütireceptek rejtett titkait, trükkjeit!
5 titok, amit a sütireceptek gyakran elfelejtenek megemlíteni
Szobahőmérsékletű alapanyagok
Gyakran egy leírás rögtön belecsap a dolgok közepébe, és azt kéri tőlünk, hogy kezdjük a massza összeállítását a vaj és a cukor kihabosításával. Ami nagyon szép és jó, ehhez azonban a kőkemény vaj nem lesz ám jó – a zsiradékot jó előre ki kell vennünk a hidegből, hogy legyen ideje alaposan felpuhulni. Tegyük meg ugyanezt minden tejtermékkel és a tojással is, ha süteménytésztát keverünk (vannak bizonyos kivételek, ezekről később ejtünk majd szót).
Hideg alapanyagok
Persze a helyzet ellentettje is fennállhat: van, amikor kifejezetten hűtőhideg, szinte fagyos alapanyagokkal tudunk majd igazán jó munkát végezni. Igaz ez a tejszínre (amennyiben habot verünk belőle: így kisebb eséllyel csapódik majd ki és válik vajjá), illetve bármilyen zsiradékra, amiből omlós pitetésztát készítünk. Ezeknél a tésztáknál ugyanis fontos a glutén megerősödésének akadályozása (hogy ne rágós, hanem omlós legyen a sütemény), amelynek egyik kulcsmozzanata a jéghideg vaj.
Egy csipet só
Aki sütött már a nagymamájával, az tudhatja, hogy mindenbe, de tényleg MINDENBE kell só. Igen, még az édességekbe is: ezeknek a cukros költeményeknek is szükségük lesz egy csipet sóra, hogy kialakuljon bennük a tényleg tökéletes ízharmónia. Akkor is tegyünk a süteményünkbe, ha a recept nem írja – illetve tegyük ugyanezt tojásfehérje habbá verésénél, sokat segít az állag fixálásában.
Forgatás
Legyen bármilyen drága, vagy rendelkezzen bármilyen különleges funkciókkal, jó, ha tudjuk, hogy bizony egy sütő sem tud tökéletesen egyenletes módon sütni. Éppen ezért elengedhetetlen a sütemények, tepsik forgatása sülés közben – így kerülhetjük el, hogy a kekszek egyik fele jobban megbarnuljon és a másik hókán maradjon. Érdemes általában a sütési idő felénél ránézni a tepsire, és 180 fokot fordítani rajta (ha ismerünk kifejezetten forróbb pontokat a sütőnkben, nyilván azokat is vegyük figyelembe).
Tűpróba
Az egy dolog, hogy minden receptben szerepel pontos sütési idő, de a tényleges elkészülés sosem ennyire pontos. Lehet, hogy gyengébb a sütőnk, esetleg túlteljesít, kisebb formát használtunk a kértnél, vagy túl sokat nyitogattuk sütés közben az ajtót: mindezek a tényezők befolyásolhatják a sütési idő hosszát. A nyers vagy túlsült, száraz állag elkerülése érdekében ezért mindig végezzünk tűpróbát, mielőtt kivennénk a süteményt.
Gyakorolj például ezeken a recepteken:
Triplatejes sütemény (Tres leches cake)
A tres leches sütemény (ami három tejet jelent spanyolul) Mexikó egyik tradicionális kedvence: első ránézésre csak egy szimpla habos piskótának tűnhet, pedig annál sokkal, de sokkal ...
Mutatós körtés sütemény
Ha szép gyümölcsre gondolunk, nem biztos, hogy a körte az, ami elsőre eszünkbe jut, pedig egy kis kreativitással nagyon csinos kis süteményeket tudunk alkotni belőle. Lágy, mégis ...
Csokis cukkinikenyér
Elsőre furcsának tűnhet, hogy még cukkiniből is lehet süteményt készíteni, pedig hasonlóan kell elképzelnünk, mint a répatortát. Magam sem hittem el, de amikor először belekóstoltam ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tippek, amelyek könnyebbé teszik a konyhai munkát: