Éppen egy évvel a Pesti barokk megjelenése után új kötettel, a 77 pesti recept cíművel rukkolt elő Dés Mihály. A műfaja, saját meghatározása szerint gasztronómiai anyaregény – és valóban, más is, több is egy szakácskönyvnél: humorral fűszerezett családtörténet. A jó fűszerezés pedig, mint tudjuk, a konyhaművészet egyik alappillére. Az alappillérekről, a főzés szentháromságáról, úgymint a hagyományról, a modernségről, a kreativitásról is szó van a kötetben, amit megtámogat a konyhában érvényes tízparancsolat. Lássunk belőle néhányat: légy hű a főztödhöz, légy jól szervezett, tartsd magad az előírásokhoz, térj el az előírásoktól, add el, amit főztél! Na persze ezek az elvek nemcsak a konyha környékén helytállóak, megfontolandóak, épp ezért a hat gyereket felnevelt Dés Magda, vagyis Sütimama, a szerzőnek köszönhetően nemcsak receptjeit osztja meg olvasóival, hanem ennél jóval többet: látásmódját, hozzáállását élethez, ételhez.
A családi történetek után sorjázik a 77 klasszikus leírású recept, ahogy kell, hozzávalókkal, elkészítési javallatokkal. Gondolnánk, mivel a név kötelez, főleg sütemények szerepelnek a kötetben. De nem, előételek, levesek, főzelékek, hús- és egytálételek is – egy család mindennapi és ünnepi fogásai.
Ha maradnánk a receptformulánál, így írhatnánk le e könyv hozzávalóit: egy anya, aki mesél családi és konyhai trükkökről-titkokról, egy fiú, aki kérdez és kikérdez, együtt süt-főz a titkok tudójával, és egy unoka, Dés Marci, aki a nagyi főztjének híve, és a kötet illusztrátora.
Jelentem, a kötet szakácskönyvként jól vizsgázott. Már a bemutatón megkóstolhattuk a szerző saját készítésű, nyolcfogásos menüsorát. Ízelítőül néhány finomság: svéd gomba magyarosan, hagymás pite, mexikói tojás. Az édességek közül a szilvalekváros kifliben a lekvár is saját készítésű volt (receptje a könyvben), a túrótorta és a máktorta a hozzá fűzött történetekkel együtt tökéletes.
Jómagam már teszteltem is a hagymás pitét otthon. Erről ezt írja a szerző: „Kolosszális kaja ez: megunhatatlan, isteni és ráadásul egyáltalán nem bonyolult az elkészítése…” Mottója pedig: „Érdekes, ezt még eddig mindenki szerette.” Immár én is közéjük tartozom.
Veres Mari