Süti, ami nem hizlal

E heti gasztrobloggerünk tematikája az egészséges süti. Blogján is igyekszik karcsúsító fogásokkal megörvendeztetni az olvasóit. Most egy túrós-citromos sütit hozott nektek!

{ GALÉRIA = title:Di%C3%A9t%C3%A1s%20citromos%20t%C3%BAr%C3%B3s%20szelet%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,3,2,4,5,6 }

Sokan gondolják úgy, hogy amikor diétába kezdenek vagy az egészségtudatosabb táplálkozás mellett döntenek, egyúttal az édességektől, süteményektől is elbúcsúzhatnak. Ez szerencsére nincs így: kis módosítással, néhány hozzávaló cseréjével sokféle sütemény válik a diétába – mértékkel – beilleszthetővé. Évek óta foglalkozom ilyen sütemények kikísérletezésével, ezek közül mutatnék be egy könnyű, habos, túrós-citromos szeletet. Azért esett erre a sütire a választásom, mivel amellett, hogy cukrot és hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, a túrótöltelék miatt a fehérjetartalma is magas, ami diéta alatt szintén fontos szempont. Ezenkívül a többféle réteg ellenére egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Az édesítéshez nem írtam konkrét hozzávalót, csak a helyettesítendő cukor mennyiségét – mivel én mesterséges édesítőszert (ciklamát és szacharin alapú) használok, zárójelben odaírtam, hogy ebből mennyi került a süteménybe. (A különböző édesítőknél általában megadják, hogy mekkora mennyiségű cukrot helyettesít, ez alapján lehet kiszámolni, mennyit kell felhasználni belőle.) A xilittel például egyszerű a helyzet, a cukorral egyezik az édesítőereje, tehát ugyanakkora mennyiségre van belőle szükség (aki kevésbé édesszájú, tehet nyugodtan kevesebbet).Xilit használata esetén viszont a recept végén megadott tápértékadatoknál valamivel magasabb értékeket kapunk. Aszpartám alapú édesítőszert süteményekhez ne használjunk, mivel hő hatására elbomlik, megszűnik az édesítő ereje.

A piskótához:

  • 80 g zabpehelyliszt (én mákdarálón ledarált zabpelyhet használok)
  • 4 tojás
  • 50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 édesítőtabletta, porrá törve)
  • csipet só
  • fél citrom héja
  • pár csepp citromlé
  • késhegynyi szódabikarbóna (vagy 1 kk. sütőpor)

A túrókrémhez:

  • 500 g zsírszegény (vagy sovány) túró
  • 1 ek. joghurt vagy kefir (ha krémes állagú a túró, nem szükséges)
  • csipet só
  • fél citrom héja
  • egy citrom leve
  • csipetnyi őrölt vanília (vagy egy tk. vaníliás xilit, esetleg vaníliaaroma)
  • 100-120 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 25 tabletta porrá törve)
  • 1 ek. zabkorpa (vagy teljes kiőrlésű búzadara) (azért kell, hogy szebben megálljon a krém szeleteléskor, de elhagyható. Ebben az esetben 1 tk. zabpehelylisztet keverjünk a krémhez.)

A főzött krémhez:

  • 2 dl sovány tej
  • 2 enyhén púpozott ek. zabpehelyliszt
  • 1 kk. őrölt vanília (vagy 1 csapott ek. vaníliás xilit)
  • 20 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 4 tabletta)

A habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 2 púpozott ek. tejszínes vagy vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
  • csipet só
  • 1 tk. citromlé
  • édesítő ízlés szerint (én kb. egy evőkanálnyi folyékony édesítőt tettem hozzá)

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A zabpehelylisztet a szódabikarbónával egy tálban elkeverjük. A tojássárgájákat az édesítővel és a citromhéjjal kihabosítjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük. A tojássárgájás habhoz óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd a zabpehelylisztes keveréket. Ha xilittel készítjük, a tojássárgájákat a xilit egyharmadával verjük fel, a maradék kétharmadot a fehérjehabhoz adjuk (amikor már majdnem kemény a hab, és a xilit hozzáadása után habosítjuk tovább). Szilikonos sütőpapírral (ez fontos, a sima sütőpapírra sajnos rátapad) kibélelt, gáztepsinél kisebb tepsibe öntjük (én egy 20x35 cm-es tepsiben sütöttem), egyenletesen elkenjük, és előmelegített 170-180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mögött hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg hűl, elkészítjük a kétféle krémet: a túrókrémhez a hozzávalókat elkeverjük és botmixerrel krémesítjük. Ennek hiányában a túrót villával áttörjük és a többi összetevővel elkeverjük – viszont így darabosabb, kevésbé krémes lesz az állaga.
  3. A főzött krémhez a hideg tejben elkeverjük a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett pudingos állagúra főzzük. Félretesszük hűlni.
  4. A piskótát (függőlegesen) kettévágjuk, az egyik felén eloszlatjuk a túrós tölteléket (a legkönnyebb a kezünkkel), majd ráfordítjuk a másik piskótalapot. Azért jobb, ha megfordítva tesszük rá, mert ezáltal a teteje egyenletesebb lesz. A tetején eloszlatjuk a főzött krémet.
  5. A három tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével habosítani kezdjük, amikor már majdnem kész, adjuk hozzá az édesítőt. Kemény habbá verjük, majd a pudingport óvatosan hozzáforgatjuk (azért fontos a pudingpor/keményítő, mert különben teljesen összeesne a hab – alapesetben a hozzáadott cukor miatt tartja meg az alakját sütés után, ezt szükséges helyettesíteni valamivel). 140-150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük – lehetőleg csak felső sütéssel – kb. 15 percet szárítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Ha sütés közben egy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót, távozni tud a gőz, és keményebbre tud sülni a hab – ez esetben kb. 20 percig szárítsuk. Résnyire nyitva hagyott sütőajtónál hagyjuk teljesen kihűlni. Az egész adag (12 nagyobb kocka) sütiben: Kcal: 1286 Szénhidrát: 103 g Fehérje: 131 g Zsír: 48 g. Egy nagyobb kocka süteményben: Kcal:107 Szénhidrát: 8,5 g Fehérje: 11 g Zsír: 4 g

Betti, a Fittsütik bloggere a NoSaltyn

Fittsütik blog

Fittsütik a Facebookon

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...