{ GALÉRIA = title:Di%C3%A9t%C3%A1s%20citromos%20t%C3%BAr%C3%B3s%20szelet%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,3,2,4,5,6 }
Sokan gondolják úgy, hogy amikor diétába kezdenek vagy az egészségtudatosabb táplálkozás mellett döntenek, egyúttal az édességektől, süteményektől is elbúcsúzhatnak. Ez szerencsére nincs így: kis módosítással, néhány hozzávaló cseréjével sokféle sütemény válik a diétába – mértékkel – beilleszthetővé. Évek óta foglalkozom ilyen sütemények kikísérletezésével, ezek közül mutatnék be egy könnyű, habos, túrós-citromos szeletet. Azért esett erre a sütire a választásom, mivel amellett, hogy cukrot és hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, a túrótöltelék miatt a fehérjetartalma is magas, ami diéta alatt szintén fontos szempont. Ezenkívül a többféle réteg ellenére egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Az édesítéshez nem írtam konkrét hozzávalót, csak a helyettesítendő cukor mennyiségét – mivel én mesterséges édesítőszert (ciklamát és szacharin alapú) használok, zárójelben odaírtam, hogy ebből mennyi került a süteménybe. (A különböző édesítőknél általában megadják, hogy mekkora mennyiségű cukrot helyettesít, ez alapján lehet kiszámolni, mennyit kell felhasználni belőle.) A xilittel például egyszerű a helyzet, a cukorral egyezik az édesítőereje, tehát ugyanakkora mennyiségre van belőle szükség (aki kevésbé édesszájú, tehet nyugodtan kevesebbet).Xilit használata esetén viszont a recept végén megadott tápértékadatoknál valamivel magasabb értékeket kapunk. Aszpartám alapú édesítőszert süteményekhez ne használjunk, mivel hő hatására elbomlik, megszűnik az édesítő ereje.
A piskótához:
- 80 g zabpehelyliszt (én mákdarálón ledarált zabpelyhet használok)
- 4 tojás
- 50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 12 édesítőtabletta, porrá törve)
- csipet só
- fél citrom héja
- pár csepp citromlé
- késhegynyi szódabikarbóna (vagy 1 kk. sütőpor)
A túrókrémhez:
- 500 g zsírszegény (vagy sovány) túró
- 1 ek. joghurt vagy kefir (ha krémes állagú a túró, nem szükséges)
- csipet só
- fél citrom héja
- egy citrom leve
- csipetnyi őrölt vanília (vagy egy tk. vaníliás xilit, esetleg vaníliaaroma)
- 100-120 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 25 tabletta porrá törve)
- 1 ek. zabkorpa (vagy teljes kiőrlésű búzadara) (azért kell, hogy szebben megálljon a krém szeleteléskor, de elhagyható. Ebben az esetben 1 tk. zabpehelylisztet keverjünk a krémhez.)
A főzött krémhez:
- 2 dl sovány tej
- 2 enyhén púpozott ek. zabpehelyliszt
- 1 kk. őrölt vanília (vagy 1 csapott ek. vaníliás xilit)
- 20 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 4 tabletta)
A habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 2 púpozott ek. tejszínes vagy vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
- csipet só
- 1 tk. citromlé
- édesítő ízlés szerint (én kb. egy evőkanálnyi folyékony édesítőt tettem hozzá)
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A zabpehelylisztet a szódabikarbónával egy tálban elkeverjük. A tojássárgájákat az édesítővel és a citromhéjjal kihabosítjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval és a citromlével kemény habbá verjük. A tojássárgájás habhoz óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd a zabpehelylisztes keveréket. Ha xilittel készítjük, a tojássárgájákat a xilit egyharmadával verjük fel, a maradék kétharmadot a fehérjehabhoz adjuk (amikor már majdnem kemény a hab, és a xilit hozzáadása után habosítjuk tovább). Szilikonos sütőpapírral (ez fontos, a sima sütőpapírra sajnos rátapad) kibélelt, gáztepsinél kisebb tepsibe öntjük (én egy 20x35 cm-es tepsiben sütöttem), egyenletesen elkenjük, és előmelegített 170-180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mögött hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűl, elkészítjük a kétféle krémet: a túrókrémhez a hozzávalókat elkeverjük és botmixerrel krémesítjük. Ennek hiányában a túrót villával áttörjük és a többi összetevővel elkeverjük – viszont így darabosabb, kevésbé krémes lesz az állaga.
- A főzött krémhez a hideg tejben elkeverjük a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett pudingos állagúra főzzük. Félretesszük hűlni.
- A piskótát (függőlegesen) kettévágjuk, az egyik felén eloszlatjuk a túrós tölteléket (a legkönnyebb a kezünkkel), majd ráfordítjuk a másik piskótalapot. Azért jobb, ha megfordítva tesszük rá, mert ezáltal a teteje egyenletesebb lesz. A tetején eloszlatjuk a főzött krémet.
- A három tojásfehérjét a csipet sóval és a citromlével habosítani kezdjük, amikor már majdnem kész, adjuk hozzá az édesítőt. Kemény habbá verjük, majd a pudingport óvatosan hozzáforgatjuk (azért fontos a pudingpor/keményítő, mert különben teljesen összeesne a hab – alapesetben a hozzáadott cukor miatt tartja meg az alakját sütés után, ezt szükséges helyettesíteni valamivel). 140-150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük – lehetőleg csak felső sütéssel – kb. 15 percet szárítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Ha sütés közben egy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót, távozni tud a gőz, és keményebbre tud sülni a hab – ez esetben kb. 20 percig szárítsuk. Résnyire nyitva hagyott sütőajtónál hagyjuk teljesen kihűlni. Az egész adag (12 nagyobb kocka) sütiben: Kcal: 1286 Szénhidrát: 103 g Fehérje: 131 g Zsír: 48 g. Egy nagyobb kocka süteményben: Kcal:107 Szénhidrát: 8,5 g Fehérje: 11 g Zsír: 4 g