Tényleg fontos a sütő előmelegítése?

Szinte minden sütést igénylő recept első lépése az, hogy melegítsük elő a sütőt. Így ha ezt esetleg elfelejtjük, biztosan bosszankodunk, amikor ehhez a szakaszhoz érünk, és elgondolkodunk, hogy valóban olyan fontos-e ez a lépés.

Különösen igaz ez, ha sietnénk a vacsorával vagy az ajándékba készülő tortával, esetleg olyan régi a sütőnk – vagy egyébként sincs digitális hőmérője –, hogy sosem tudhatjuk biztosan, elérte-e már a kívánt hőfokot. Akárhogy is, felmerülhet a kérdés: „Valóban elő kell melegítenem a sütőt?”

A válasz attól függ, hogy mit próbálunk készíteni.

Tényleg fontos a sütő előmelegítése?

Miért melegítsük elő a sütőt?

Az előmelegítés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a készüléket a kívánt hőmérsékletre állítjuk be, és várjuk, hogy elérje azt. Ennek pedig több célja is lehet.

Az egyik, hogy azt szeretnénk, ha az étel ropogós lenne. Ilyen esetben kiemelten fontos az, hogy már forró közegbe érkezzen, amelyen a célnak megfelelő hőkezelést kapja. Ugyanakkor olyan ételek is vannak – tipikusan ilyenek a különböző sütemények és kenyerek – amelyek összetevői, például a különböző kelesztőszerek, igénylik az előírt hőmérsékletet a térfogatuk növeléséhez.

Az élelmiszerbiztonság egy másik fontos ok, amiért egyes receptek és ételek előmelegített sütőt igényelnek – itt említhetjük például a különböző sertéshúsból vagy baromfiból készülő sülteket. Ezeknek az élelmiszereknek ugyanis egy biztonságos hőmérsékletbe kell megérkezniük ahhoz, hogy megakadályozzuk azokon a baktériumok képződését. Ha először előmelegítjük a sütőt, akkor az étel gyorsan felmelegszik, így kevesebb időt tölt a „veszélyzónában”, vagyis abban a hőmérséklet-tartományban, amelyben a baktériumok gyorsan szaporodnak.

Mikor nem szükséges ezzel foglalkozni?

Nem kell viszont minden alkalommal előmelegíteni a sütőt. Például, ha nem sütni akarunk valamit, csak felmelegítünk egy ételt, akkor erre nem lesz szükség. Tény azonban, hogy sokkal gyorsabban élvezhetjük majd a frissen melegített fogást, ha előmelegített sütőbe helyezzük azt.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...