Süteménysütési kalauz – Mit csinálj, ha kimaradt egy hozzávaló?

A süteménysütés során bármikor történhet egy kisebb (vagy nagyobb baki): még a profi házi cukrászok is bevallottan elfelejtenek néha egy-két dolgot. Szerencsére nem minden helyzet menthetetlen.

Süteménysütés: egy jól olajozott (vagy vajazott) folyamat, amelynek során mindent nagyon szépen, pontosan kimérünk, egyesítünk, szétválasztunk, keverünk, habosítunk, és amelynek a végén egy tökéletesre sült, omlós, impozáns sütemény vár. Legalábbis egy ideális világban így néz ki a dolog. A realitás talajára visszatérve azonban be kell látnunk, hogy igenis gyakran előfordulnak kisebb malőrök a süteménysütés közben. Az például sűrűn megeshet, hogy kifelejtünk egy alapanyagot. Mit tegyünk ilyenkor?

Süteménysütési kalauz – mit csinálj, ha kimaradt egy hozzávaló?

Mennyire súlyos a helyzet?

Persze nem minden süteménykatasztrófa ugyanolyan, vannak olyan bakik, amiket még lehet orvosolni, azonban sajnos bizonyos helyzetekben be kell látnunk a teljes kudarcot. Jó hír viszont, hogy ez utóbbiakból nagyon kevés van.

Hiszen nem valószínű, hogy a nagyon fontos alapanyagokat kihagyjuk (liszt, tojás, zsiradék), inkább az apróságokra érdemes odafigyelni.

Ezért mindenekelőtt mérjük fel a helyzetünket. Fussuk át a következő kérdéseket:

  • mi az, amit kihagytunk a süteményből?
  • milyen stádiumában tartunk a sütésnek? (minél korábban, annál jobb)
  • hol van éppen a sütemény? (remélhetőleg nem a sütőben)

Menthetetlen esetek

Az előző kérdéseken végigfutva elérhetünk egy konklúzióra, ami remélhetőleg nem az lesz, hogy teljesen elfelejtettünk tojást vagy cukrot tenni a masszába. Mert míg elsőre könnyűnek tűnhet utólag beleönteni egy adag cukrot a tálba, ez közel sem ilyen egyszerű.

Ugyanis az alapanyagoknak nemcsak a jelenléte fontos a sütemény tésztájában, hanem az is, hogy milyen módon tettük őket oda. A cukrot általában vagy a zsiradékkal vagy a tojással ki kell habosítanunk, ez ugyanis hozzájárul a tészta szerkezetéhez. Ha pedig kimarad ez a lépés, laposabb piskótát kapunk a végén.

Tehát, amennyiben nem egy kevert süteményről van szó (ezek nem annyira kényesek, könnyen javíthatók, mivel mindent csak össze kell keverni hozzájuk), a következő alapanyagok kihagyása sajnos „végzetes” lehet:

  • cukor
  • vaj, olaj (bármilyen zsiradék)
  • tojás

A liszt azért nincs a listán, mert lássuk be, elég nehéz elfelejteni vagy kihagyni egy receptből.

Mentsük, ami menthető

Hálistennek vannak alapanyagok, amelyeket utólag is hozzáadhatunk a süteményhez, ha kifelejtettük őket a keverés közben. Nyilván csak nyers tésztáról van szó, amint a sütemény bekerült a sütőbe, onnantól lezárt ügyről van szó, amin már senki nem segíthet.

Ha a következő dolgok elfelejtődtek, még óvatosan belekeverhetjük őket a kész tésztába:

  • fűszerek
  • sütőpor, szódabikarbóna
  • vanília
  • egész, darabolt vagy darált magvak
  • olvasztott vagy szilárd csokoládé
  • kakaópor

Még akkor is megtehetjük ezt, ha a massza már a formában van, ekkor csak arra ügyeljünk, hogy minden sarokba és ficakba eljusson az utólag hozzáadott alapanyag.

Néhány tanács

A legegyszerűbben lágyabb állagú, kevert- vagy más piskótatészták esetében pótolhatunk utólag. Ezeknél is érdemes azonban odafigyelni, hogy a túlzott kavarás a glutén megerősödéséhez és rágós tésztához vezethet.

Ez duplán igaz az omlós, vajas tésztákra és kekszekre, ahol a tészta túlzott megdolgozása (például az utókeverés) nagyon rosszat tesz a kész süteményeknek.

Métereskalács-torta

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc édesség fogta magát és karácsony alkalmából tortaformába vágta magát! Semmivel sem több a macera, cserében nagyon szemrevaló, és még annál is ...

Hagyományos isler

Nem telhet el ünnep isler nélkül, ez a két dolog annyira egybetartozik, mint az omlós aprósütemény két oldala. Készítsük valamilyen piros lekvárral, ez a klasszikus isler egyik ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai megoldások, minden problémára:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...