Süteménysütés: egy jól olajozott (vagy vajazott) folyamat, amelynek során mindent nagyon szépen, pontosan kimérünk, egyesítünk, szétválasztunk, keverünk, habosítunk, és amelynek a végén egy tökéletesre sült, omlós, impozáns sütemény vár. Legalábbis egy ideális világban így néz ki a dolog. A realitás talajára visszatérve azonban be kell látnunk, hogy igenis gyakran előfordulnak kisebb malőrök a süteménysütés közben. Az például sűrűn megeshet, hogy kifelejtünk egy alapanyagot. Mit tegyünk ilyenkor?
Mennyire súlyos a helyzet?
Persze nem minden süteménykatasztrófa ugyanolyan, vannak olyan bakik, amiket még lehet orvosolni, azonban sajnos bizonyos helyzetekben be kell látnunk a teljes kudarcot. Jó hír viszont, hogy ez utóbbiakból nagyon kevés van.
Hiszen nem valószínű, hogy a nagyon fontos alapanyagokat kihagyjuk (liszt, tojás, zsiradék), inkább az apróságokra érdemes odafigyelni.
Ezért mindenekelőtt mérjük fel a helyzetünket. Fussuk át a következő kérdéseket:
- mi az, amit kihagytunk a süteményből?
- milyen stádiumában tartunk a sütésnek? (minél korábban, annál jobb)
- hol van éppen a sütemény? (remélhetőleg nem a sütőben)
Menthetetlen esetek
Az előző kérdéseken végigfutva elérhetünk egy konklúzióra, ami remélhetőleg nem az lesz, hogy teljesen elfelejtettünk tojást vagy cukrot tenni a masszába. Mert míg elsőre könnyűnek tűnhet utólag beleönteni egy adag cukrot a tálba, ez közel sem ilyen egyszerű.
Ugyanis az alapanyagoknak nemcsak a jelenléte fontos a sütemény tésztájában, hanem az is, hogy milyen módon tettük őket oda. A cukrot általában vagy a zsiradékkal vagy a tojással ki kell habosítanunk, ez ugyanis hozzájárul a tészta szerkezetéhez. Ha pedig kimarad ez a lépés, laposabb piskótát kapunk a végén.
Tehát, amennyiben nem egy kevert süteményről van szó (ezek nem annyira kényesek, könnyen javíthatók, mivel mindent csak össze kell keverni hozzájuk), a következő alapanyagok kihagyása sajnos „végzetes” lehet:
- cukor
- vaj, olaj (bármilyen zsiradék)
- tojás
A liszt azért nincs a listán, mert lássuk be, elég nehéz elfelejteni vagy kihagyni egy receptből.
Mentsük, ami menthető
Hálistennek vannak alapanyagok, amelyeket utólag is hozzáadhatunk a süteményhez, ha kifelejtettük őket a keverés közben. Nyilván csak nyers tésztáról van szó, amint a sütemény bekerült a sütőbe, onnantól lezárt ügyről van szó, amin már senki nem segíthet.
Ha a következő dolgok elfelejtődtek, még óvatosan belekeverhetjük őket a kész tésztába:
- só
- fűszerek
- sütőpor, szódabikarbóna
- vanília
- egész, darabolt vagy darált magvak
- olvasztott vagy szilárd csokoládé
- kakaópor
Még akkor is megtehetjük ezt, ha a massza már a formában van, ekkor csak arra ügyeljünk, hogy minden sarokba és ficakba eljusson az utólag hozzáadott alapanyag.
Néhány tanács
A legegyszerűbben lágyabb állagú, kevert- vagy más piskótatészták esetében pótolhatunk utólag. Ezeknél is érdemes azonban odafigyelni, hogy a túlzott kavarás a glutén megerősödéséhez és rágós tésztához vezethet.
Ez duplán igaz az omlós, vajas tésztákra és kekszekre, ahol a tészta túlzott megdolgozása (például az utókeverés) nagyon rosszat tesz a kész süteményeknek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai megoldások, minden problémára: