Süteménysütési kalauz – Mit csinálj, ha kimaradt egy hozzávaló?

A süteménysütés során bármikor történhet egy kisebb (vagy nagyobb baki): még a profi házi cukrászok is bevallottan elfelejtenek néha egy-két dolgot. Szerencsére nem minden helyzet menthetetlen.

Süteménysütés: egy jól olajozott (vagy vajazott) folyamat, amelynek során mindent nagyon szépen, pontosan kimérünk, egyesítünk, szétválasztunk, keverünk, habosítunk, és amelynek a végén egy tökéletesre sült, omlós, impozáns sütemény vár. Legalábbis egy ideális világban így néz ki a dolog. A realitás talajára visszatérve azonban be kell látnunk, hogy igenis gyakran előfordulnak kisebb malőrök a süteménysütés közben. Az például sűrűn megeshet, hogy kifelejtünk egy alapanyagot. Mit tegyünk ilyenkor?

Süteménysütési kalauz – mit csinálj, ha kimaradt egy hozzávaló?

Mennyire súlyos a helyzet?

Persze nem minden süteménykatasztrófa ugyanolyan, vannak olyan bakik, amiket még lehet orvosolni, azonban sajnos bizonyos helyzetekben be kell látnunk a teljes kudarcot. Jó hír viszont, hogy ez utóbbiakból nagyon kevés van.

Hiszen nem valószínű, hogy a nagyon fontos alapanyagokat kihagyjuk (liszt, tojás, zsiradék), inkább az apróságokra érdemes odafigyelni.

Ezért mindenekelőtt mérjük fel a helyzetünket. Fussuk át a következő kérdéseket:

  • mi az, amit kihagytunk a süteményből?
  • milyen stádiumában tartunk a sütésnek? (minél korábban, annál jobb)
  • hol van éppen a sütemény? (remélhetőleg nem a sütőben)

Menthetetlen esetek

Az előző kérdéseken végigfutva elérhetünk egy konklúzióra, ami remélhetőleg nem az lesz, hogy teljesen elfelejtettünk tojást vagy cukrot tenni a masszába. Mert míg elsőre könnyűnek tűnhet utólag beleönteni egy adag cukrot a tálba, ez közel sem ilyen egyszerű.

Ugyanis az alapanyagoknak nemcsak a jelenléte fontos a sütemény tésztájában, hanem az is, hogy milyen módon tettük őket oda. A cukrot általában vagy a zsiradékkal vagy a tojással ki kell habosítanunk, ez ugyanis hozzájárul a tészta szerkezetéhez. Ha pedig kimarad ez a lépés, laposabb piskótát kapunk a végén.

Tehát, amennyiben nem egy kevert süteményről van szó (ezek nem annyira kényesek, könnyen javíthatók, mivel mindent csak össze kell keverni hozzájuk), a következő alapanyagok kihagyása sajnos „végzetes” lehet:

  • cukor
  • vaj, olaj (bármilyen zsiradék)
  • tojás

A liszt azért nincs a listán, mert lássuk be, elég nehéz elfelejteni vagy kihagyni egy receptből.

Mentsük, ami menthető

Hálistennek vannak alapanyagok, amelyeket utólag is hozzáadhatunk a süteményhez, ha kifelejtettük őket a keverés közben. Nyilván csak nyers tésztáról van szó, amint a sütemény bekerült a sütőbe, onnantól lezárt ügyről van szó, amin már senki nem segíthet.

Ha a következő dolgok elfelejtődtek, még óvatosan belekeverhetjük őket a kész tésztába:

  • fűszerek
  • sütőpor, szódabikarbóna
  • vanília
  • egész, darabolt vagy darált magvak
  • olvasztott vagy szilárd csokoládé
  • kakaópor

Még akkor is megtehetjük ezt, ha a massza már a formában van, ekkor csak arra ügyeljünk, hogy minden sarokba és ficakba eljusson az utólag hozzáadott alapanyag.

Néhány tanács

A legegyszerűbben lágyabb állagú, kevert- vagy más piskótatészták esetében pótolhatunk utólag. Ezeknél is érdemes azonban odafigyelni, hogy a túlzott kavarás a glutén megerősödéséhez és rágós tésztához vezethet.

Ez duplán igaz az omlós, vajas tésztákra és kekszekre, ahol a tészta túlzott megdolgozása (például az utókeverés) nagyon rosszat tesz a kész süteményeknek.

Métereskalács-torta

Az egyik legnagyobb közönségkedvenc édesség fogta magát és karácsony alkalmából tortaformába vágta magát! Semmivel sem több a macera, cserében nagyon szemrevaló, és még annál is ...

Hagyományos isler

Nem telhet el ünnep isler nélkül, ez a két dolog annyira egybetartozik, mint az omlós aprósütemény két oldala. Készítsük valamilyen piros lekvárral, ez a klasszikus isler egyik ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai megoldások, minden problémára:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...